Liście rzodkiewek w ziołach.rtf

(5 KB) Pobierz
Liœcie rzodkiewek w zio³ach

Liście rzodkiewek w ziołach

 

Składniki na 4 porcje:

liście z 4-5 pęczków młodych rzodkiewek

1-2 ząbki czosnku

łodyga selera naciowego

szklanka posiekanych zielonych listków: bazylii, kolendry, majeranku i estragonu

szklanka mleka

2 żółtka

l, pieprz

 

Łodygę selera naciowego obierz ze skórki i pokrój ją w cienkie plasterki. Dokładnie umyte liście rzodkiewek drobno posiekaj. W rondlu stop masło, wrzuć seler i posiekane listki, wymieszaj, i zalej gorącym mlekiem.

 

Po osoleniu gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy odparuje nadmiar mleka, dodaj utarty z solą czosnek, pieprz, wymieszaj i zdejmij z ognia.

 

Żółtka dokładnie roztrzep z posiekanymi ziołami, wlej do ugotowanych listków i wymieszaj.

 

Danie dopraw do smaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin