Sałatka andaluzyjska.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka andaluzyjska

Sałatka andaluzyjska

 

Składniki na 4 porcje:

2-3 pomidory (25 dag)

zielony ogórek

średnia biała rzodkiew

cebula

łka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki

2 łki posiekanego koperku

3 łki oleju

łka octu

1-2 ugotowane jaja

l

pieprz do smaku

 

Pomidory i ogórek dokładnie opłucz pod bieżą wodą, usuń szypułki i ogonki. Starannie oczyść rzodkiew, odetnij z dwóch stron końwki, dokładnie umyj pod bieżą wodą i obierz. Teraz drobno ją posiekaj albo zetrzyj na grubej tarce. Obierz niezbyt dużą cebulę i pokrój ją w cienkie krążki. Cebulę i rzodkiew przełóż do salaterki. Dodaj pokrojone w średniej grubości półplasterki pomidory i ogórek. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

 

Kilka minut przed podaniem polej sałatkę sosem przygotowanym z 3 łek dobrej jakości oleju lub oliwy i łki stołowej octu, najlepiej winnego. Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej pożywna, możesz dodać do niej ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki jajka.

 

Uwaga: cebula będzie miała łagodniejszy smak, jeśli przed dodaniem do sałatki umieścisz ją w durszlaku i przelejesz wrzą wodą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin