Fondue z gruyere'a i ementalera.rtf

(6 KB) Pobierz
Fondue z gruyere'a i ementalera

Fondue z gruyere'a i ementalera

 

Składniki na 6 porcji:

po 45 dag sera grojer i ementaler

łeczka mąki ziemniaczanej

bochenek pszennego chleba

300 ml białego wytrawnego wina

2 szklanki wiśniówki

3 ząbki czosnku

pieprz, najlepiej biały

 

Obydwa żółte sery zetrzyj na drobnej tarce, z trzech ząbków czosnku dwa posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a trzecim, przekrojonym na pół, natrzyj dokładnie kociołek.

 

W kieliszku wina rozprowadź ziemniacza. Resztę wina wlej do kociołka, postaw na kuchence i podgrzej. Wsyp teraz 1/3 sera i - cały czas mieszając - podgrzewaj, aż ser się stopi.

 

Dodaj mą wymieszaną z winem, czosnek i wiśniówkę. Stopniowo wsyp pozostały ser, cały czas dokładnie mieszając i nadal podgrzewaj aż ser się rozpuści, a wtedy obficie posyp pieprzem. Kociołek umieść na podgrzewaczu ustawionym na środku stołu. Od czasu do czasu masę serową należy zamieszać od dołu.

 

Chleb pokrój w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, włóż do wiklinowego koszyka i ustaw na stole obok kociołka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin