Sznycel serowy
Składniki na 4 porcje:
60 dag żółtego sera
jajo
8 dag tartej bułki lub panierki
20 dag małych marchewek
20 dag brukselki
20 dag szparagów (z puszki)
20 dag brokułów
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa
małe opakowanie sosu holenderskiego
olej do smażenia
sól
pieprz
Pokrój ser na cztery plastry. Na talerzu roztrzep jajo. Plasterki sera obtaczaj w jaju, a następnie w bułce tartej. Panierkę przyciśnij palcami, żeby ściśle przylegała do sera.
Teraz przygotuj warzywa: marchewki obierz i opłucz. Brukselkę oczyść z uszkodzonych listków i starannie opłucz. Szparagi dokładnie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły oczyść, opłucz i podziel na różyczki.
Rozgrzej masło, dodaj jarzyny i wszystko razem duś pod przykryciem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Przygotuj sos holenderski (według przepisu na opakowaniu). Ser w panierce usmaż na oleju na kolor złotobrązowy i razem z warzywami ułóż na talerzach. Polej sosem.
Przed podaniem udekoruj cząstkami pomidora, natką pietruszki i listkami bazylii.
Dessimo