Sznycel serowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Sznycel serowy

Sznycel serowy

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag żółtego sera

jajo

8 dag tartej bułki lub panierki

20 dag małych marchewek

20 dag brukselki

20 dag szparagów (z puszki)

20 dag brokułów

3 łki masła

gałka muszkatołowa

małe opakowanie sosu holenderskiego

olej do smażenia

l

pieprz

 

Pokrój ser na cztery plastry. Na talerzu roztrzep jajo. Plasterki sera obtaczaj w jaju, a następnie w bułce tartej. Panierkę przyciśnij palcami, żeby ściśle przylegała do sera.

 

Teraz przygotuj warzywa: marchewki obierz i opłucz. Brukselkę oczyść z uszkodzonych listków i starannie opłucz. Szparagi dokładnie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły oczyść, opłucz i podziel na różyczki.

 

Rozgrzej masło, dodaj jarzyny i wszystko razem duś pod przykryciem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Przygotuj sos holenderski (według przepisu na opakowaniu). Ser w panierce usmaż na oleju na kolor złotobrązowy i razem z warzywami ułóż na talerzach. Polej sosem.

Przed podaniem udekoruj cząstkami pomidora, natką pietruszki i listkami bazylii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin