Sos serowy do grzanek.rtf

(5 KB) Pobierz
Sos serowy do grzanek

Sos serowy do grzanek

 

Składniki na 6 porcji:

30 dag żółtego sera (ementaler)

3 łki masła

2-3 łki gęstej śmietany

duże jajo

szklanka białego wytrawnego wina

l, biały pieprz

 

Ser zetrzyj na tarce o małych otworach. Jajo rozbełtaj ze śmietaną. Do niedużego rondelka wstawionego do garnka z gorą wodą wsyp ser i włóż masło, a potem - mieszając - podgrzewaj, aż się roztopią. Wtedy stopniowo - wciąż mieszając, póki z sera i masła nie powstanie jednolita masa - wlewaj najpierw rozbełtane jajo, później wino. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Podawaj od razu do grzanek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin