Tarta z salami.rtf

(6 KB) Pobierz
Tarta z salami

Tarta z salami

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

1,5 szklanki mąki

pół łeczki proszku do pieczenia

12 dag masła

jajo

pół łeczki curry, sól

farsz:

15 dag pikantnego salami lub kiełbasy cygańskiej

15 dag ostrego żółtego sera

1,5 szklanki gęstej śmietany

półczka koperku

3 jaja

2-3 pomidory

szczypta gałki muszkatołowej, sól

 

Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw na godzinę do lodówki. Salami (kiełbasę) i ser pokrój w drobną kostkę i razem wymieszaj. Koperek posiekaj, a ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę. Jaja rozbełtaj, połącz ze śmietaną, przypraw koperkiem, gał muszkatołową i solą.

 

Formę wysmaruj tłuszczem, oprósz buł tartą i wylep rozwałkowanym ciastem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika (180°C) na 10 minut.

 

Na zapieczonym placku ułóż warstwę salami z serem, na niej plasterki pomidorów, a całość zalej przygotowanym sosem. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 25 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin