Krucha tarta z galaretką.rtf

(6 KB) Pobierz
Krucha tarta z galaretk¹

Krucha tarta z galaretką

 

Składniki na 8 porcji:

1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki

pół kostki margaryny

łka oleju

80 dag truskawek

6 łek cukru

torebka Żelatyny WINIARY

l

 

Margarynę posiekaj nożem na stolnicy. Potem dodaj mą, szczyptę soli i olej. Ciasto lekko wyrób czubkami palców.

 

Wlej około 1/3 szklanki zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkuj na placek grubości 5 mm i starannie wyłóż nim formę. Wierzch kilkakrotnie nakłuj. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C.

 

Truskawki umyj, usuń szypułki. Najładniejsze owoce odłóż, a resztę zmiksuj. Truskawkowy przecier podgrzej z cukrem, wsyp żelatynę i wymieszaj. Gdy przestygnie, wstaw do lodówki.

Na upieczone ciasto wyłóż tężejący przecier, wierzch udekoruj truskawkami.

 

Tartę piecz w okrąej formie o niewysokich, najlepiej karbowanych brzegach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin