Kalarepka po norwesku.rtf

(8 KB) Pobierz
Kalarepka po norwesku

Kalarepka po norwesku

 

Składniki na 4 porcje:

8 młodych kalarepek z listkami

30 dag filetów z mintaja

15 dag mrożonych krewetek

czek koperku

2 łki masła

łka mąki

szklanka śmietanki

sok i skórka otarta z cytryny

kieliszek wytrawnego wina

l, pieprz

masło do formy

 

Obrane kalarepki wrzuć na 10 minut do osolonego wrzątku. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą i odsącz. Zagotuj teraz wino z wodą (2-3 łki), włóż do garnka filety z mintaja i mrożone krewetki, doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj na niewielkim ogniu.

 

Po około 5 minutach rybę i krewetki delikatnie wyjmij ł cedzakową i ułóż na talerzu do przestudzenia. Rybę pokroisz potem w kostkę.

 

W rondelku stop masło, dodaj mą i - rozprowadzając je przestudzonym wywarem z ryby, otrzymasz białą zasmaż, do której dodasz sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Poczekaj teraz, aż ciągle mieszany sos zgęstnieje, po czym dodaj śmietanę i starannie go wymieszaj.

 

Pozostaje Ci teraz do rondelka wł rybę, krewetki, posiekany koperek, wszystko to wymieszać i - w razie potrzeby - dosolić.

 

Ostrym nożem zetnij z kalarepek wierzchy i łeczką wydrąż miąższ. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż posiekanymi listkami z kalarepek i ich wydrążonym miąższem. Na tak przygotowanym półmisku poukładaj kalarepki, napełnij je przygotowanym sosem z mintaja i krewetek i wstaw do nagrzanego piekarnika.

 

Po zapieczeniu przez mniej więcej 20 minut Norwegowie podają potrawę jako gorą przekąskę lub danie obiadowe, z ryżem i surówką z pomidorów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin