Krążki selera z grzybami
Składniki:
duży seler
jajo
łyżka mąki
2 łyżki tartej bułki
2 dag suszonych grzybów
cebula
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
przyprawa Jarzynka WINIARY
posiekana natka pietruszki
tłuszcz do smażenia
Seler bardzo dokładnie wyszoruj, potem ugotuj go w skórce, aby był miękki, ale nieprzegotowany. Potem go obierz, pokrój w plastry grubości około 1 cm. Plastry oprósz solą i Jarzynką.
Teraz rozmieszaj jajko z mąką i łyżką mleka. W cieście maczaj krążki selera, obtaczaj je w tartej bułce i smaż na lekko rumiany kolor.
Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź i drobno posiekaj. Wywar (około 1 szklanki) dopraw śmietaną z mąką, potem dodaj grzyby. Całość zagotuj, dopraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Obsmażone krążki selera polej sosem, posyp posiekaną natką. Podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Dessimo