Krążki selera z grzybami.rtf

(6 KB) Pobierz
Kr¹¿ki selera z grzybami

Krążki selera z grzybami

 

Składniki:

duży seler

jajo

łka mąki

2 łki tartej bułki

2 dag suszonych grzybów

cebula

4 łki śmietany

l, pieprz

przyprawa Jarzynka WINIARY

posiekana natka pietruszki

uszcz do smażenia

 

Seler bardzo dokładnie wyszoruj, potem ugotuj go w skórce, aby był miękki, ale nieprzegotowany. Potem go obierz, pokrój w plastry grubości około 1 cm. Plastry oprósz solą i Jarzynką.

 

Teraz rozmieszaj jajko z mą i ł mleka. W cieście maczaj krążki selera, obtaczaj je w tartej bułce i smaż na lekko rumiany kolor.

 

Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź i drobno posiekaj. Wywar (około 1 szklanki) dopraw śmietaną z mą, potem dodaj grzyby. Całość zagotuj, dopraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Obsmażone krążki selera polej sosem, posyp posiekaną natką. Podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin