Zapiekanka kętrzyńska.txt

(0 KB) Pobierz
Zapiekanka k�trzy�ska 


1 kurczak, 25 dag w�oszczyzny, 10 dag kie�basy szynkowej lub szynki, 10 dag schabu
karkowego pieczonego, 20 dag pieczarek, 10 dag cebuli, 1 dag bu�ki tartej, 4 dag mas�a
5 dag ��tego ostrego sera, 2 dag ketchupu, zielenina sos: 1 dag m�ki, 4 dag mas�a 25
dag mleka, 12 dag �mietany, s�l, pieprz 

Kurczaka ugotowa� w niewielkiej ilo�ci wody z w�oszczyzn� wyj�� ko�ci mi�so
pokroi� na kawa�ki. Szynk� i upieczony schab pokroi� w paski. Pieczarki podsma�y� z
cebul� na do�� ostrym ogniu. Pokrojone mi�so po��czy� z pieczarkami ketchupem i
przyprawami, wymiesza� z sosem beszamelowym. Przyrz�dzenie sosu: bia�� zasma�k�
z m�ki i mas�a rozprowadzi� mlekiem, mieszaj�c zagotowa�, odstawi� z ognia, doda�
�mietan� stale mieszaj�c. Przygotowan� mas� u�o�y� w posmarowanym mas�em i
posypanym bu�k� tart� ogniotrwa�ym naczyniu, posypa� startym serem, po�o�y� na
wierzchu kawa�ki mas�a. Wszystko zapiec w gor�cym piekarniku na rumiano.
Podawa� posypan� zielenin�. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin