Migdalowe pączuszki
w sam raz na przyjęcie
Przygotowanie: 30 minSmażenie: 40 minSkładniki na 20 porcji
CIASTO:
•
500 g mąki
40 g drożdży
80 g cukru
2 żółtka
2 łyżki oleju
1/4 litra letniego mleka
1/4 łyżeczki soli
kieliszek migdałowego likieru lub kilka kropli oleju migdałowego
1l oleju do smażenia
NADZIENIE:
100 g migdałów
100 g cukru pudru
2 białka
łyżka wody
DEKORACJE:
10 łyżek płynnego miodu
4 łyżki migdałowych płatków
cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
1.
Drożdże posypać łyżeczką cukru. Mieszać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże. Posypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.
Reszte cukru utrzeć z żółtkami. Razem z mlekiem, likierem lub olejkiem, olejem i solą dodać do rozczynu. Wyrobić ciasto. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce.
3.
Gdy ciasto podwoi objętość formować z niego kule i smażyć partiami w rozgrzanym oleju. Osączyć na bibule.
4.
Migdały sparzyć, obrać. Wysuszyć w piekarniku. Zemleć razem z cukrem pudrem. Dodać piane ubitą z bialek i łyżkę wody. Wymieszać. Nadzieje przełożyć do cukierniczej szprycy z ostrą końcówką. Pączki napełnić masą.
5.
Miód rozgrzać. Posmarować nim pączki. Posypać płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem.
kasica171