Migdalowe pączuszki.doc

(98 KB) Pobierz
Migdalowe pączuszki

Migdalowe pączuszki 

w sam raz na przyjęcie 

Przygotowanie: 30 min

Smażenie: 40 min


Składniki na 20 porcji
 


CIASTO:

 

 

500 g mąki

 

 

40 g drożdży

 

 

80 g cukru

 

 

2 żółtka

 

 

2 łyżki oleju

 

 

1/4 litra letniego mleka

 

 

1/4 łyżeczki soli

 

 

kieliszek migdałowego likieru lub kilka kropli oleju migdałowego

 

 

1l oleju do smażenia

 

 


NADZIENIE:

 

 

100 g migdałów

 

 

100 g cukru pudru

 

 

2 białka

 

 

łyżka wody

 

 


DEKORACJE:

 

 

10 łyżek płynnego miodu

 

 

4 łyżki migdałowych płatków

 

 

cukier puder do posypania

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Drożdże posypać łyżeczką cukru. Mieszać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże. Posypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

 

 

 

 

2.

Reszte cukru utrzeć z żółtkami. Razem z mlekiem, likierem lub olejkiem, olejem i solą dodać do rozczynu. Wyrobić ciasto. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce.

 

 

 

 

3.

Gdy ciasto podwoi objętość formować z niego kule i smażyć partiami w rozgrzanym oleju. Osączyć na bibule.

 

 

 

 

4.

Migdały sparzyć, obrać. Wysuszyć w piekarniku. Zemleć razem z cukrem pudrem. Dodać piane ubitą z bialek i łyżkę wody. Wymieszać. Nadzieje przełożyć do cukierniczej szprycy z ostrą końcówką. Pączki napełnić masą.

 

 

 

 

5.

Miód rozgrzać. Posmarować nim pączki. Posypać płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin