Jajka w sosie slodko-slonymPorcja dla 3 osob. Czas przygotow. 35 min.6 jajek,2 szklanki oleju,4 cebulki dymki,2 zabki czosnku,2 lyzki brazowego cukru,1-2 lyzki sosu rybnego,4 listki salaty,1/4 szklanki goracej wody,do przybrania natka kolendry lub pietruszki.1. Jajka umyc, ugotowac na twardo, obrac.2. W rondlu rozgrzac olej, zmniejszyc ogien, wlozyc jajka i smazyc obracajac azladnie zbrazowieja. Wyjac i odstawic do ostygniecia, po czym pokroic wcwiartki.3. Biale czesci dymki i czosnek obrac i posiekac. Zielone czesci dymki zachowacdo dekoracji. Salate oplukac.4. Z oleju ze smazenia wziac 1 lyzke, rozgrzac na patelni, podsmazyc dymke iczosnek na zloty kolor, odsaczyc z tluszczu na papierowym reczniku.5. W rondelku rozmieszac cukier w goracej wodzie, dodac sos rybny, podsmazonyczosnek i cebulki dymki.6. Polmisek wylozyc liscmi salaty, ulozyc cwiartki jajek, polac sosem. Przybraclistkami pietruszki i palemkami z zielonych czesci dymki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 12.
bastusia32