Ciato kruche drozdzowe.txt

(0 KB) Pobierz
		Ciasto kruche dro�d�owe
Ciasto:
40 dag m�ki
15 dag mas�a
5 dag dro�d�y
3 �y�ki lekko kwa�nej �mietany
1/2 laski wanilii lub otart� sk�rk� z 1/2 cytryny
2 czubate �y�ki cukru pudru
2 ca�e jajka i jedno lub dwa ��tka
1/3 �y�eczki soli
	Wszystkie sk�adniki dok�adnie posieka� i zagnie�� r�kami powinno 
by� niezbyt �cis�e i l�ni�ce. Ciasto rozwa�kowywujemy cienko i pokrywamy 
farszem makowym. Zwijamy i przenosimy do pod�u�nej formy. Pozostawi� 
do wyro�ni�cia. Piec w �rednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut.
Farsz:
40 dag maku 
15 dag mas�a
3/4 szklanki miodu
3-4 ��tka
1 szklanka cukru
10 dag pokrojonych migda��w, rodzynek, sk�rki z pomara�czy
	Mak sparzy� gotuj�c 30 minut. Rozpu�ci� mas�o doda� mi�d, bakalie, 
mak i sma�y� 15 minut. Do ostudzonej masy doda� ��tka, cukier oraz pian� 
z bia�ek i utrze�. Na zako�czenie doda� kieliszek rumu.



						SMACZNEGO!!!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin