Ciasto kruche dro�d�owe Ciasto: 40 dag m�ki 15 dag mas�a 5 dag dro�d�y 3 �y�ki lekko kwa�nej �mietany 1/2 laski wanilii lub otart� sk�rk� z 1/2 cytryny 2 czubate �y�ki cukru pudru 2 ca�e jajka i jedno lub dwa ��tka 1/3 �y�eczki soli Wszystkie sk�adniki dok�adnie posieka� i zagnie�� r�kami powinno by� niezbyt �cis�e i l�ni�ce. Ciasto rozwa�kowywujemy cienko i pokrywamy farszem makowym. Zwijamy i przenosimy do pod�u�nej formy. Pozostawi� do wyro�ni�cia. Piec w �rednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Farsz: 40 dag maku 15 dag mas�a 3/4 szklanki miodu 3-4 ��tka 1 szklanka cukru 10 dag pokrojonych migda��w, rodzynek, sk�rki z pomara�czy Mak sparzy� gotuj�c 30 minut. Rozpu�ci� mas�o doda� mi�d, bakalie, mak i sma�y� 15 minut. Do ostudzonej masy doda� ��tka, cukier oraz pian� z bia�ek i utrze�. Na zako�czenie doda� kieliszek rumu. SMACZNEGO!!!
bastusia32