tiramisuu
Składniki
Biszkopt:6 jaj1 szklanka mąki przennej tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1szklanka cukru
Masa jeśli biszkopt podzielimy na 3 części
Masa jeśli podzielimy biszkopt na 4 części
500ml śmietany 30%500ml sera Mascarpone1/2 szklanki cukru pudrukawa rozpuszczalna + alkohol (whisky lub koniak)
750ml smietanty 30%750ml sera Mascarpone3/4 szklanki cukru pudrukawa rozpuszczalna + alkohol( whisky lub koniak)
Do wyboru:
Biszkopt: wzięłam stąd: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21760.htmlBiszkopt zrobić poprzedniego dnia - bedzie łatwiej sie kroić.Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ubić aż masa będzie lśniąca. Potem dodawać do tego po jednym żółtku cały czas ubijając.Mąkę proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do ubitych jajek z cukrem i delikatnie wymieszać. Wylewamy to na okrągłą formę i pieczemy w temperaturze 180 przez 45 minut, nie wyjmowac z piekarnika. Jak ostygnie to włożyć razem z forma do foliowego worka.Następnego dnia przekładamy biszkopt masą.Ubić śmietanę na sztywno, potem dodać cukier puder i tez ubić. Dodac serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Pokroic biszkopt na 3 lub 4 części nasączyc go rozpuszczona kawą z alkoholem.Masą przełożyć nasączony biszkopt i zostawić trochę masy na obłożenie tortu. Udekorowac według uznania :)Tort bedzie najlepszy następnego dnia po przełozeniu :) i nie bedzię się rozwalał przy krojeniu.
skaja67