Tiramisu straciatella własnej roboty
ki
Potrzebne bedzie:
· biszkopt z 6 dużych jajek upieczony w formie 25/40
· 1 filiżanka mocnej kawy
· 1/2-3/4 litra śmietany kremówki 36%
· 3-4 łyżeczki żelatyny
· 75 dkg serka mascarpone
· 20 dkg czekolady
· 6 żółtek
· 6 łyżek cukru - drobnego
· kakao słodzone
Przygotowanie:Upiec biszkopt (świetnie by tu pasował -biszkopt z kawałkami czekoladyhttp://www.wielkiezarcie.com/przepis11909.htmljednak ja nie zdązyłam go zrobić ale polecam).Zimne ciasto przekroić na 2 blaty.Smietanę ubić do i dodać namoczoną ,rozpuszczoną i oziębiona żelatynę.Zółtka ubić z cukrem do puszystości i wymieszać z serkiem.Dodać śmietanę i drobno posiekana czekoladę.Pierwszy placek biszkoptu nasączyć kawą i wyłozyć 2/3 masy.Następnie połozyc drugi placek i również nasaczyc go kawą.Posmarować odrobiną masy,a resztę przekładać do szprycki i robić "bombelki" (tak nazywa je mój synek).Następnie kakao wsypać na sitko i równomiernie posypywać całe ciasto.Należy to robic przed podaniem bo szybko "moknie" i nie wygląda juz tak ciekawie- chociaż smak zostaje.Oczywiście teraz do lodówki na 2-3 godziny.
skaja67