Tiramisu straciatella własnej roboty.docx

(13 KB) Pobierz

Tiramisu straciatella własnej roboty

 

ki

Potrzebne bedzie:

·         biszkopt z 6 dużych jajek upieczony w formie 25/40

·         1 filiżanka mocnej kawy

·         1/2-3/4 litra śmietany kremówki 36%

·         3-4 łyżeczki żelatyny

·         75 dkg serka mascarpone

·         20 dkg czekolady

·         6 żółtek

·         6 łyżek cukru - drobnego

·         kakao słodzone

Przygotowanie:
Upiec biszkopt (świetnie by tu pasował -biszkopt z kawałkami czekolady
http://www.wielkiezarcie.com/przepis11909.html
jednak ja nie zdązyłam go zrobić ale polecam).Zimne ciasto przekroić na 2 blaty.Smietanę ubić do i dodać namoczoną ,rozpuszczoną i oziębiona żelatynę.
Zółtka ubić z cukrem do puszystości i wymieszać z serkiem.Dodać śmietanę i drobno posiekana czekoladę.
Pierwszy placek biszkoptu nasączyć kawą i wyłozyć 2/3 masy.Następnie połozyc drugi placek i również nasaczyc go kawą.Posmarować odrobiną masy,a resztę przekładać do szprycki i robić "bombelki" (tak nazywa je mój synek).Następnie kakao wsypać na sitko i równomiernie posypywać całe ciasto.Należy to robic przed podaniem bo szybko "moknie" i nie wygląda juz tak ciekawie- chociaż smak zostaje.Oczywiście teraz do lodówki na 2-3 godziny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin