Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:
· 220 g miękkiego masła
· 1/2 szklanki cukru
· 2 łyżki mleka
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 1/2 łyżeczki soli
· 2,5 szklanki mąki pszennej
· 3/4 szklanki suszonej żurawiny
· 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów
· około 100 g wiórków kokosowych
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce
minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Smacznego :)
SweetWine