Pierogi ruskie.doc

(37 KB) Pobierz
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie


 

 

 


ciasto:
350 g mąki
1 jajko
0,5 szklanki letniej wody
2 łyżki tłustego mleka
sól

farsz:
1 duża cebula
1 łyżka masła
500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka lubczyku Kamis
sól

dodatki:
4 łyżki masła
kilka gałązek szałwii

100 g boczku wędzonego
posiekana natka pietruszki


1.    Ciasto zagnieć z mąki, wody, jajka, soli i mleka. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu będzie się lepiej wałkować.
2.    Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Ostudź.
3.    Rozgnieć ziemniaki praską albo widelcem (ja wolę widelcem). Wymieszaj z twarogiem tak, aby pozostały niewielkie grudki. Dodaj cebulę i lubczyk. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj. Odstaw farsz na kilka minut.  
4.    Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Szklanką wytnij z ciasta krążki.  
5.    Na ciasto nałóż farsz i zlep pierogi tak, jak lubisz najbardziej (ja brzeg zawsze zaplatam w tzw. warkocz, dzięki czemu nigdy mi się nie rozlepiają, ale klasyczna falbanka też się sprawdza).
6.    W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 2 minuty. Odcedź i powtórz z reszta pierogów.
7.    W rondlu rozpuść masło i dodaj szałwię. Smaż minutę i polej powstałym masełkiem szałwiowym połowę pierogów.
8.    Boczek posiekaj i usmaż na patelni na chrupko. Dodaj na patelnię pozostałe ugotowane pierogi i podsmaż, żeby się lekko zarumieniły. Posyp pietruszką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin