ciasto:350 g mąki1 jajko0,5 szklanki letniej wody2 łyżki tłustego mlekasólfarsz:1 duża cebula1 łyżka masła 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków250 g twarogu półtłustego1 łyżka grubo zmielonego pieprzu1 łyżeczka lubczyku Kamissóldodatki:4 łyżki masłakilka gałązek szałwii100 g boczku wędzonego posiekana natka pietruszki1. Ciasto zagnieć z mąki, wody, jajka, soli i mleka. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu będzie się lepiej wałkować.2. Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Ostudź.3. Rozgnieć ziemniaki praską albo widelcem (ja wolę widelcem). Wymieszaj z twarogiem tak, aby pozostały niewielkie grudki. Dodaj cebulę i lubczyk. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj. Odstaw farsz na kilka minut. 4. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Szklanką wytnij z ciasta krążki. 5. Na ciasto nałóż farsz i zlep pierogi tak, jak lubisz najbardziej (ja brzeg zawsze zaplatam w tzw. warkocz, dzięki czemu nigdy mi się nie rozlepiają, ale klasyczna falbanka też się sprawdza). 6. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 2 minuty. Odcedź i powtórz z reszta pierogów.7. W rondlu rozpuść masło i dodaj szałwię. Smaż minutę i polej powstałym masełkiem szałwiowym połowę pierogów. 8. Boczek posiekaj i usmaż na patelni na chrupko. Dodaj na patelnię pozostałe ugotowane pierogi i podsmaż, żeby się lekko zarumieniły. Posyp pietruszką.
cisia2061