Babka piaskowa.doc

(46 KB) Pobierz
Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:
- 5 całych jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka maki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 margaryna (Kasia).

Jak przyrządzić?
Jajka całe ubic z cukrem ,dodac make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszc z mąka),oraz roztopiona i troche przestudzona margaryne. Wszystko wymieszac i połowe masy wylac na blaszke. Do drugiej połowy dodac łyzeczke kakao(babka bedzie w srodku dwukolorowa). Piec około godziny(az ciasto sie zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien byc nagrzany. Babke po upieczeniu odstawic do ostygniecia.lekko przestudzona wyciac z blaszki i pozostawic do całkowitego przestygniecia. Ostudzona posypac cukrem pudrem.
SMACZNEGO

Potrzebne przybory:
Blaszka do ciasta (najlepiej specjalna do babek), piekarnik.

 

Zebra

2,5 szklanki mąki, 5 jaj, 2 szklanki cukru, szklanka gazowanego napoju pomarańczowego, pół szklanki oleju sojowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, olejek zapachowy

Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, napój pomarańczowy, olejek i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

 

Babka kawowa

Składniki

60 dag mąki, 30 dag cukru, 4 żółtka, szklanka mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, olejek zapachowy

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, rozprowadzić kawą rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka, wlać olejek zapachowy, a następnie mieszając dodawać porcjami mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie jednolite, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 min. Ostudzoną babkę można ozdobić dowolną polewą.

 

Zebra à la Prosiaczek

 

 

Ingrediencje:

 

Ciasto:

3 jaja,

szklanka cukru,

pół szklanki oliwy,

pół szklanki ciepłego mleka,

półtorej szklanki mąki,

łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżki kakao

Masa:

2 szklanki mleka

szklanka cukru,

3 żółtka,

budyń waniliowy bez cukru,

kostka masła,

łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

tabliczka czekolady,

łyżka masła

Do dekoracji:

wiórki kokosowe

(lub płatki migdałowe)

Algorytm:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, ubijać dalej, wlać oliwę i ciepłe mleko, wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, podzielić na 2 części, dodając do jednej kakao. Do wysmarowanej tortownicy wlewać łyżką na przemian ciasto białe i ciemne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 45 min.

Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budyń, wymieszać, wlać do wrzącego mleka, zagotować, przestudzić. Utrzeć masło, dodawać po łyżce masę budyniową, dokładnie mieszać. Na upieczony placek wyłożyć krem, polać polewą (rozpuścić masło i czekoladę). Wierzch posypać wiórkami lub płatkami migdałowymi.

Składniki:
- 5 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 3 szklanki maki,
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka zimnej wody,
- 1 szklanka oleju,
- 3 lyzki kakao,
- 2 zapachy waniliowe.

Jak przyrządzić?
Utrzec jaja z cukrem, dodac make z proszkiem. Podzielic ciasto na dwie czesci: do jednej kakao, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju; do drugiej reszte wody, oleju i 3 lyzki maki. Forme wysmarowac tluszczem nalewac na srodek formy na przemian oba ciasta. Piec okolo 1h.

Potrzebne przybory:

 

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 1 szklanka chlodnej wody (przegotowanej), 5 jaj, 3 łyżki kakao, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach oraz masło, bułka tarta i cukier puder.

Jak przyrządzić?
za pomocą miksera ubić bialka z cukrem, następnie dodać po kolei żółtka, cukier, mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, zapach i dobrze wymieszać; dodać stopniowo olej i na końcu wodę - wymieszać na jednolitą masę; podzielić masę na 2 równe części - do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej tyle samo kakao - wymieszać obie, aby nie było grudek; wlewać do prodiża na zmianę po 2 łyżki masy (zacząć od ciemnej), wlewamy na śroku prodiża jedną masę w drugą, tak aby tworzyły sie kręgi.

Potrzebne przybory:
Mikser, prodiż, 2 miski, 2 łyżki, szklanka.

Uwagi:
przed wlewaniem masy należy przygotować prodiż - wysmarować masłem i obsypać bułką tartą; gotowe ciasto pozostawić na co najmniej 30 min. do ostygnięcia i dopiero posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:
Przygotowanie - ok. 30 min, pieczenie - ok. 60 min.

Spróbuj dodać zamiast wody przegotowanej, gazowaną.Zebra jest dużo bardziej pulchna.

 

Zebra

Zebra to ciasto w paski. Ma ciekawy wygląd i pozostaje długo wilgotne... Przepis na to ciasto dała mi kiedyś koleżanka. Potem obu nam udało się go zgubić. Zajęło mi trochę czasu - prób i błędów - odtworzenie tego przepisu... Nie wiem, ile wspólnego ma z oryginałem, ale w tej wersji na pewno działa... ;-)

Składniki: (na tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 28 cm)

2 jajka, szklanka cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki i jeszcze 2 łyżki, 2 łyżki kakao, mały cukier waniliowy, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Przepis:

Zmiksować prawie wszystko - poza 2 łyżkami mąki i ta samą ilością kakao. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao a do drugiej pozostałą mąkę. Zmiksować każdą z porcji ciasta. Ciasto wykładać na środek tortownicy po jednej łyżce - na przemian jasnego i kakaowego ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wiesz co,jak już zrzynasz żywcem z innej strony,to chociaż pozmieniaj coś w tekście,bo nawet tytuł podałaś ten sam(nie mówię już o tym,że mogłabyś podać autora przepisu)

Zebra - ciasto z oliwą - przepis nr 6626

Na papier Czytano - 370

5 jajek
2 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. zimnej wody
1 szkl. oleju
3 łyżki kakao
2 zapachy waniliowe

* utrzeć jajka z cukrem,
* dodać mąkę z proszkiem
* podzielić ciasto na 2 części
* do jednej kakao, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju
* do drugiej resztę wody, oleju i 3 łyżki mąki
* formę wysmarować tłuszczem
* nalewać na środek formy na przemian oba ciasta
* piec ok. 1 h

From: Agnieszka
Przepis skopiowany z Wirtualnej Kuchni.

 

1

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin