desery.doc

(122 KB) Pobierz
GALARETKA OWOCOWA

DESERY

GALARETKA OWOCOWA

SEREK RICOTTA

TIRAMISU

SZYBKIE CIASTO

CIASTECZKA OWSIANE

delikatne placuszki twarogowo-waniliowe

POSYPKA

Ptasie mleczko z galaretki

TORCIK JOGURTOWY

LODY JOGURTOWE

CIASTECZKA ORZECHOWE

LODY

DESEREK KAWOWY

SERNIK LIGHT

NALEŚNIKI Sarrasin z kuchni bretońskiej

SZARLOTKA BRZOSKWINIOWA BEZ MĄKI

KULKI CZEKOLADOWE

TIRAMISU

RACUCHY OWSIANE

NALEŚNIKI OWSIANE

CHLEB PSZENNY RAZOWY

JABŁKA PIECZONE Z SUSZONYMI CZEREŚNIAMI

GRANITA JAGODOWA

MROŻONY DESER TRUSKAWKOWY

LODY MAŚLANKOWE TRUSKAWKOWE

SUFLET JABŁKOWO-MIGDAŁOWY

KREM BUDYNIOWY ESPRESSO

KOKTAJL

Ciasto orzechowe

Ciasto kokosowe

Sernik na zimno

chleb pełnoziarnisty

GRAPEFRUITOWY DESER lub PRZEKĄSKA

krem waniliowy

Krem cytrynowy

krem kawowy

krem rumowy

KEFIR Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Galaretka truskawkowa

RÓŻOWE PTASIE MLECZKO

Dżem DOMOWY

Przepis na substytut sernika

LODY OWOCOWE "Plażowe

Naleśnik z płatków owsianych

KEKS Z KUSKUSU

SPÓD DO MAZURKA WG SB

DŻEM MORELOWY

PSEUDO-TIRAMISU

CIASTO JOGURTOWE

TRUFLE I KASZTANKI

RAZOWY MURZYNEK

Sernik LIGHT

Kawa latte

SORBET TRUSKAWKOWY

GALARETKA OWOCOWA

Jabłecznik

KULKI OWSIANE

MUS Z MROŻONYCH TRUSKAWEK

MUS Z BRZOSKWINI

GALARETKA Z MORELI

Sernik na zimno

deser a'la tiramisu

 

GALARETKA OWOCOWA
750 g owoców: do wyboru czerwone porzeczki, truskawki, maliny, jagody, jeżyny
lub ich miks
Umyte i oczyszczone owoce doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut (jak ktoś chce - w kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy 800 W - ok. 6 min.). Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia i ewentualnie odcedzić. Zmiksować owoce. Masę przełożyć do wyparzonych słoików.
UWAGA: Galaretka przechowywana w lodówce będzie się nadawać do spożycia przez 3
tygodnie, natomiast w zamrażarce przez conajmniej 3 miesiące.

 

SEREK RICOTTA

2,8 litra mleka chudego
1-2 łyżek stołowych soku z cytryny
1 szklanka (250 ml) zwykłego niesłodzonego, naturalnego chudego jogurtu
Do mleka wlej sok cytrynowy i odstaw na niższa półkę lodówki na 3 doby. Po tym czasie, weź mleko z cytrynowy sokiem i domieszaj do niego jogurt. Zagotuj tak, by całość się zważyła. Gdy się nie zważy po zagotowaniu, dodaj odrobinę więcej soku z cytryny. Powinno się ściąć momentalnie. Odcedź serwatkę, przelewając ser na sitku pokrytym gaza. Zbierz 4 rogi gazy i zawiąż w woreczek z serkiem w środku i zawieś do odsączenia na godzinkę. Potem włóż do lodówki. Z tej porcji mleka wychodzi jakieś pól kilo serka.

 

TIRAMISU

Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru, 43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym kakaem i płatkami migdałowymi.
 

SZYBKIE CIASTO

2 duże jogurty 0%
żelatyna (porcja na 0,5l)
aromat (jaki kto lubi - ja dałam pomarańczowy)
słodzik
kakao
migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe

jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem według własnego smaku, mieszamy w garnuszku
żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż przestygnie mieszamy żelatynę z jogurtem na dno małej tortownicy wysypujemy płatki migdałowe, wiórki i orzechy lekko ścięte jogurty wylewamy na ten "orzechowy spód" wstawiamy do lodówki kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i słodzikiem - masa powinna być dość gęsta rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście można posypać jeszcze po wierzchu orzechami trzymamy w lodówce i staramy się nie zjeść na raz!

 

CIASTECZKA OWSIANE

1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrąb (owsianych lub pszennych)
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,3 szklanki fruktozy
0,3 szklanki oliwy z oliwek
0,3 szklanki wody
pół łyżeczki soli
1 jajko
cynamon (tak ze 4 łyżeczki :o)
ziarenka (słonecznik, dynia) lub orzeszki - duuuużo. Ja dałam 100 g słonecznika, spokojnie mogłoby być więcej

Wszystkie suche składniki mieszamy (dokładnie, żeby potem na fruktozę w gromadzie nie trafić). Dodajemy jajko, oliwę i wodę (wodę na końcu, masa ma być lepiąca - konsystencja błota na babki z pisaku:o)Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem - masa ma mieć grubość 1 cm (trzeba trochę palcami powygładzać) Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach Kroimy jak ciepłe, czekamy (albo i nie) aż ostygnie Ładujemy w puszkę stawiamy daleko poza zasięgiem łapek...

 

delikatne placuszki twarogowo-waniliowe

dwa jajka
- kostka twarogu 0% (250g)
- słodzik (ja dałam 3 tabletki)
- aromat waniliowy
- cynamon
- oliwa z oliwek do smażenia
Wymieszać widelcem jajka z serem, dodać aromat i cynamon. Jak kładłam na patelnię po łyżce stołowej i robiłam cieniutkie i dość małe placuszki bo inaczej ciężko będzie je obrócić. Smażyć aż brzegi zaczną się rumienić i delikatnie przewracać na druga stronę. Ciekawe nowe doświadczenie. Mój D mówi, że smakują trochę jak nadzienie do naleśników

 

POSYPKA

Na rozgrzanej patelni podprażamy sezam i siemię lniane z dodatkiem odrobiny soli, czekamy aż wystygnie i wszystko mielimy w młynku do kawy (elektrycznym)
Posypka jest pyszna! Można ją stosować do wszystkiego - sałatek pomidorków zapiekanek warzywnych, kalafiora i innych
polecam, może też pomoże na nękające wiele z nas zaparcia

 

Ptasie mleczko z galaretki

-galaretka bez cukru
-jogurt naturalny
-słodzik
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ewentualnie dodajemy mniej wody) słodzimy słodzikiem, studzimy. Jak już zacznie tężeć (będzie konsystencji kisielu) ubijamy mikserem lub trzepaczką tak jak białka. Dodajemy jogurt (nie prosto z lodówki) i dalej mieszamy. Gdy z tego utworzy się pianka nalewamy do pucharków

 

TORCIK JOGURTOWY

-żelatyna
-6 małych jogurtów naturalnych 0%
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-3 łyżeczki kakao
-zmielone orzeszki,(jakie tylko chcecie)


zaczynamy od zmieszania jogurtów z dodatkami
tak wiec 1 mieszamy z kawa i słodzikiem, 2 z kakaem(żeby się lepiej rozpuściło najpierw rozróbcie go z wrzątkiem)i slodzikiem,3 zmieszajcie ze zmielonymi orzeszkami. Następnie przygotowujemy żelatynę i łączymy ja z 1 masa jogurtowa. Wlewamy całość do jakiegoś ładnego naczynka i wstawiamy do lodówki. Kiedy jogurcik stężeje tak samo postępujemy z 2 masa jogurtowa(łączymy ja z żelatyna)wlewamy ja na 1 warstwę. Znowu wkładamy do lodówki i czekamy stężeje. Później kładziemy kolejna masę jogurtowa połączoną z żelatyną. Torcik jest pyszny i można go jeść i jeść aaaa możecie go polać na końcu kakaem ze słodzikiem zmieszanym z odrobinka wody(musi to być taka gęsta masa)i wyjdzie pseudo polewa smacznego

 

LODY JOGURTOWE

6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
100 g cukru/słodziku
orzechy, kakao, czy jaki kto ma pomysł

Żółtka ubić na parze z cukrem/słodzikiem na puszysty krem.
Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem.
Dodatki połączyć z masą jogurtową.
Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin.

 

CIASTECZKA ORZECHOWE

10 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- sok z cytryny
- 4 białka

Białka ubić na parze masa zgęstnieje (można dodać słodzik). Zdjąć z ognia i stale ubijając dodać sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 st.C ok 20 min

 

LODY

Bierzemy mikser i 2,3 lub 4 jajka i oddzielamy białka, ubijamy na sztywna pianę, dodajemy rozkruszony słodzik i ponownie ubijamy. (Można dodać np. cynamon, a w II fazie polecam kakao lub dżem słodzony fruktoza lub świeże owoce;]) moszna zjeść w postaci pianki lub zamrozić i zjeść pyszne lody;]. Ja polecam lodowa wersje, chociaż często nie mogę doczekać się się zamrozi i jem piankę deserek jest dość sycący i przepyszny

 

DESEREK KAWOWY
-230ml mleka 0,5%
-2 białka jajek
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki żelatyny
-3 łyżeczki słodzika

Wykonanie: mleko przegotować, dodać kawę. Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić, połączyć z kawa, wstawić do lodówki. Z białek i słodzika ubić sztywna pianę Dodać do tężejącej kawy i delikatnie wymieszać. Pozostawić w lodowce do całkowitego stężenia.

 

SERNIK LIGHT
-ok.400g. chudego twarogu
-3 jajka
-fruktoza
-odrobina proszku do pieczenia (tylko żeby sernik się trochę podniósł)
-masło niskotłuszczowe (w moim przypadku Mlekovity Miss Figura)
-otręby
Twaróg ucieramy lub mielimy alby nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobinką soli, a żółtka ucieramy z fruktozą (tyle aby było bardzo słodkie, ale wedle gustu). Do twarogu dodajemy żółtka i ucieram na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia i na końcu białko delikatnie mieszając aby nie opadło. Formę na sernik wysmarować masłem i posypać otrębami. Wlać sernik i wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.180-200 stopni).Piec aż ciasto będzie rumiane i będzie odchodzić od ścianek formy.
Mówię wam pyszne. Może jedynie nie pasuje ten proszek ale wsypałam go tak mało że rozejdzie się po kościach( a nie tłuszczu

NALEŚNIKI Sarrasin z kuchni bretońskiej 2 faza
Do młynkomiksera wlać 2 szklanki mleka, 2 szklanki wody, wbić 3 jaja, wsypać szklankę otrąb i szklankę mąki razowej, lub pokruszonego razowego chleba. Osolić do smaku i ewentualnie doprawić szczyptą pieprzu. Miksować 30 sekund. Smażyć z ciasta naleśniki dość grubo aby było ich ok. 10 sztuk. Podawać z jogurtem, kefirem albo na słodko z owocami. z naleśnikami i szczerze mówiąc trochę się zdenerwowałam. Zrobiłam je z jajka, mleka, wody, otrąb i mąki razowej + sól i cynamon. Wydawało się że będą OK ale w smażeniu okropnie się rozwalały. Trzeba było nalewać ciasta grubo na patelnie bo cienkiego nie dało się odwrócić. W rezultacie wyszły mi 4 dobre i ładne naleśniki i jakieś 4 rozwalone które posypałam odrobiną fruktozy i zjadłam na kolację(bez farszu). Te dobre naleśniki zrobiłam z serkiem wiejskim osłodzonym fruktozą. Ale tak naprawdę samo ciasto smakuje świetnie tylko trzeba się wprawić w odwracaniu.

SZARLOTA BRZOSKWINIOWA BEZ MĄKI - 2 faza.
Jakby nieznacznie zmienić przepis nadaje się dla nas i kiedy robimy proszony obiad nie trzeba się będzie przyznawać, że nie jemy deseru bo jesteśmy na diecie...Skład: 8 żółtek, 4 białka, 8 łyżek cukru (u nas np 5 łyżek fruktozy), 1 szklanka śmietanki 36 % (aj!!!), 2 łyżki cukru pudru (słodziku?), puszka brzoskwiń w syropie (mrożone maliny i truskawki?), 50 ml winiaku, 1 paczka żelatyny, paczka podłużnych biszkoptów (ja bym zrezygnowała).
z żółtek i cukru robimy puszysty kogel-mogel. Osobno ubijmy białka. W trzeciej misce ubijamy schłodzoną śmietanę, po ubiciu dodajemy cukier puder. Miksujemy brzoskwinie (bez zalewy) na puree, i mieszamy z rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody żelatyną. Do brzoskwiń dodajemy kogel-mogel, i b. ostrożnie mieszamy, żeby nie opadło. Potem delikatnie mieszamy z pianą z białek. Do syropu z brzoskwiń wlewamy alkohol. Z biszkoptów odkrawamy podłużne końcówki i namacamy je na moment w syropie. Średnią tortownicę wykładamy biszkoptami (brzegi i dno) i wlewamy masę. Wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Po schłodzeniu powinno się kroić jak tort. W naszej wersji można by wlać bezpośrednio do pucharków, lub tez do tortownicy, tyle ze bez zakazanych ciasteczek, jeśli ładnie udekorujemy może być ok.

 

KULKI CZEKOLADOWE - 2 faza, deser
1 gorzka czekolada
pół szklanki „owsianki”= mieszanka płatków owsianych, żytnich i jęczmiennych nie błyskawicznych
1 łyżka wody
1 żółtko
zmielone orzechy
Do niewielkiego rondelka wsypać owsiankę i podgrzać na małym ogniu, uważając, żeby płatki się nie rumieniły. Wrzucić pokruszoną czekoladę i dolać łyżkę wody, żeby czekolada szybciej się roztopiła. Kiedy tylko zacznie się rozpuszczać mieszamy intensywnie, płatki powinny się okleić czekoladą. Zdejmujemy z ognia i gdy masa lekko przestygnie wbijamy żółtko. Małą łyżeczką nabieramy masę i obtaczamy w suchej owsiance lub zmielonych orzechach (polecam pistacjowe). Do kulek wyśmienite jest czerwone wino lub jogurt. Polecam przy tej okazji: jogurt naturalny 0% mleczarni Obory, wszystkie dozwolone jogurty owocowe Jogobella light, Jogurt naturalny Danone.

 

TIRAMISU od wielkiego, ale to ogromnego dzwonu 2 faza.
Na 3-4 osoby
Składniki: 1 opakowanie serka Mascarpone, 5 jajek, 6 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin