SAŁATKI
SAŁATKA NICEJSKA
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
PRZEKĄSKA
Sałatka dwukolorowa z papryki
SAŁATKA MISZMASZ
Sałatka z porów z fetą i migdałami
Surówka z czerwonej kapusty
Sałatka z tuńczyka z białą kapustą
BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO
BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWI
SAŁATKA ZASNULI
SAŁATKA nr 2
SAŁATKA Z TOFU
BŁYSKAWICZNA SAŁATA SUPER LIGHT
CIEKAWA SAŁATA
sałatka wiosenna
Sałatka kalafiorowa
Sałatka kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym
Błyskawiczna sałatka jajeczna
Błyskawiczna SAŁATKA TUŃCZYKOWA
Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA
SAŁATKA Z FASOLA
PROSTA SAŁATKA Z AWOKADO
Sałatka z Awokado
SAŁATKA z kurczaka
SAŁATKA z fety tartej
SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
SAŁATKA Z BROKUŁAMI
SAŁATKA Z BROKUŁÓW
SAŁATA Z SOSEM MANGO
Serek wiejski lekki 3% Piątnicy na różne sposoby
Sałatka makaronowa
Wiejska mizeria
Sałatka z łososiem
Serek Wiejski ze śledziem
Pożywna Sałatka
sałatka szpinakowa
sałatka z paluszków kraba
Sałatka kalafiorzanka
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
SAŁATKA Z MAKARONU I BROKUŁÓW
SAŁATKA ŚNIADANIOWA
SAŁATKA SELEROWA
PIECZARKI Z PATELNI Z FETĄ
SAŁATKA NA CIEPŁO Z SOCZEWICY I PIECZAREK
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
MIZERIA Z SELEREM
SAŁATKA SZANGHAJSKA
SAŁATKA MAKARONOWA Z PRAŻONYM SEZAMEM
sałatka South Beach z tuńczykiem
składniki na 4 porcje :25 dag fasolki szparagowej (krótko gotować, na półtwardo)25 dag małych pomidorów (pokroić w ćwiartki)1 papryka czerwona (ja kroję w kostkę, można w paski)1 ogórek (jak wyżej)6 dag anchois (ja nie daję)czarne oliwki (1/2 szkl.)20 dag tuńczyka w sosie własnym4 jajka na twardo( w ćwiartki)sos:4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu z białego wina1 zmielony ząbek czosnkuszczypta solipieprz (ja daję ziołowy)2 łyżki posiekanej natki pietruszkiwszystkie warzywa wymieszać na wierzchu ułożyć tuńczyka(ew.anchois) i jajka, polać sosem i posypać pietruszka.
Weź więc puszkę tuńczyka w sosie własnym,1 średnią cebulę,2 duże ogórki kiszone,1 jajko ugotowane na twardo,jogurt naturalny,zioła prowansalskie;Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, zioła, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku)...
jajkapuszka tuńczykaczerwona fasola3 ogórki (jakie kto lubi, ja dale małosolne bo nie ma jeszcze kiszonych, ale może być świeży)łyżką majonezujajka i ogórki kroimy w kostkę, fasole i tuńczyka odsączamy, mieszamy wszystko ze sobą, dodajemy majonezu (cały czas podjadając ;>) najlepiej jest odstawić na trochę do lodówki, żeby się przeżarło i schłodziło. wystarczy na parę porcji i może stać w lodowce nawet 4 dni. ile w fazie II dozwolona jest kukurydza to bezapelacyjnie dodajcie - będzie jeszcze lepsze ja robię w podobnej wersji tylko, że bez fasoli a za to chudym serkiem-wychodzi z tego pyszna pasta wystarczy tylko dobrze doprawić
Ja sobie zrobiłam taką przekąskę do chrupania, siemię lniane uprażyłam na suchej patelni z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Mniam chrupie się doskonale i dłuuuuugo, a jak zostanie to można dodawać do sałatek w ramach posypki.
Sałatka dwukolorowa z papryki: Po 2 czerwone i żółte papryki, mała cebula,2 średnie kiszone ogórki, kilka liści kapusty pekińskiej, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, zalać wrzątkiem. Po 2 minutach osączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem na sitku. Ogórki pokroić w kostkę, kapustę w paseczki. Warzywa ułożyć w salaterce, oprószyć solą i pieprzem. Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, polać sałatkę.
podstawą tej sałatki jest kapusta pekińska, którą szatkujemy w drobne "paseczki". dorzucamy do kapusty różne warzywa - ja polecam szczególnie świeży ogórek, różnokolorową paprykę, rzodkiewki, cebulę - oczywiście pokrojone w kawałki, np. w kostkę. dodajemy jeszcze trochę czerwonej fasoli z puszki. można też dodać trochę posiekanych orzechów (włoskich albo nerkowca). posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. wszystko mieszamy dokładnie, żeby było kolorowo i ładnie. w odrobinie wody rozpuszczamy trochę słodzika (fruktozy), sól i pieprz. Dolewamy oliwę lub olej i mieszamy. do tego jeszcze sok z cytryny i taką miksturą a'la vinegrette polewamy naszą sałatkę. można też dodać jakichś ziół, według gustu. odstawiamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły i żeby całość się schłodziła. i gotowe! taka sałatka jest nieziemsko pyszna, całkiem sycąca, spora porcja w zupełności wystarcza nawet na obiad
Składniki: - 75 dag porów - 3 strąki czerwonej papryki - 25 dag sera Feta Light - 5 dag migdałów - kilkanaście czarnych oliwek Sos: - 5 łyżek oliwy - 2 łyżki białego octu winnego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - łyżeczka tymianku - szczypta cukru/słodziku - sól, pieprz Z pora odkroić zielone liście, a białą część opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Wrzucić na 2-3 minuty do garnka z posolonym wrzątkiem, dokładnie osączyć i wystudzić. Migdały dość grubo posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub krótkie słupki. Ser pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z octem i 3 łyżkami zimnej wody, dodać tymianek i natkę pietruszki, doprawić sałatkę do smaku cukrem/słodzikiem, solą i pieprzem. 100g - 105 kcal
Surówka z czerwonej kapusty -400 g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty, -1 czerwona cebula - 700 g, -po kawałku papryki żółtej, czerwonej, zielonej (razem - 200 g), -100 g sera Feta Light, -2 łyżki stołowe uprażonych na suchej patelni pestek z dyni, -2 łyżki posiekanej natki pietruszki, -2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, -2 ząbki czosnku, -łyżeczka słodziku, -sok z 1 cytryny, -sól, pieprz. Poszatkowaną kapustę sparzyć we wrzątku z połową soku z cytryny i solą, osączyć na sicie. Cebulę pokroić w cienkie talarki, paprykę w paski, ser „feta" w kostkę. Olej zmieszać z pozostałą ilością soku z cytryny, słodzikiem, solą, pieprzem i zmiażdżonymi w prasce ząbkami czosnku. Połączyć wszystkie składniki, surówkę polać sosem. Na koniec dodać posiekaną natkę i uprażone pestki dyni. Wartość energetyczna 100 g surówki: 161 kcal 6,2 g białka 13,1 g tłuszczu 9,7 g węglowodanów
300g białej kapusty, bardzo drobno poszatkowanej 1/4 papryki pokrojonej w bardzo małą kostkę 2 dymki pokrojone w cieniutkie talarki pieprz i sól 100 g tuńczyka w zalewie (odsączonego) łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry sos: łyżka octu winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek dekoracja 2 duże cykorie kilka listków natki pietruszki/kolendry Kapustę włożyć do miski, posypać pieprzem i solą i wygnieść dłońmi aż puści sok. Dodać paprykę, dymkę, sól i pieprz. Zrobić sos i polać nim sałatkę, wstawić całość do lodówki, na godzinę, dwie. Do schłodzonej sałatki dodajemy tuńczyka i posiekaną natkę i wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki. Na środek talerza nakładamy sałatkę i przyozdabiamy ją listkami cykorii wkoło.
BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO - 1 fazazieloną sałatę z dresingiem zrobionym z 1 awokado, połowy soku z cytryny i dużej łyżki majonezu light + szczypta soli. Tak naprawdę kalorii pewnie sporo (awokado - ponad 300) ale co tam wszystko dozwolone i fajnie smakowało. Do tego smażona rybka i wiesz pyszny obiadek
BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWA 1 faza:sałata lodowa - kilka liściser feta light - nie dużo w kostkęwinegret - wersja dozwolona bez cukru pestki słonecznika prażone na patelni
SAŁATKA SZANULI 2 faza- 1 por,- groszek konserwowy,- 4-5 jajek,- majonez,- pieprz i sól.Jest naprawdę pycha, SAŁATKA nr 2 - 1 fazakapusta pekińskajajka na twardo pomidor ogórekszyneczkacebulkapieprz, Sólwszystko pokroić w kostkę, wymieszać
SAŁATKA Z TOFU - 1 fazakostka tofu (około 300gr)100g kapusty pekińskiej2 średnie cebulki150g kiełków sojowych (obowiązkowo, dają pyszny smak)1 ząbek czosnkuoliwa z oliweksos sojowy, curryprzygotowanie:tofu i kiełki umyć i osuszyć, pokroić tofu na 4 cm. kawałki. kapustę pekińską poszatkować, cebulkę w plasterki, czosnek bardzo drobno posiekaćna dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. dodać tofu i przyrumienić na brązowo po obu stronach( około 6-7 minutek)po czym zdjąć z patelni. Ponownie dodać oliwy, rozgrzać, i smażyć czosnek na brązowo i dodać cebulkę po chwili jak się przyrumieni. następnie dodać poszatkowana kapustę, kiełki sos sojowy( ja salę na oko, sól, curry) i dusić kolejne 5 minutek to wszystko razem CHWILI DO CALOSCI DODAC TOFU.
BŁYSKAWICZNA SAŁATA SUPER LIGHT - 1 fazaNp. zielona sałata z prażonymi słonecznikiem i sezamem i oblana octem ryżowym ze słodzikiem jest EXTRA SUPER!!!! To przepis z czasów fascynacji kuchnią fusion.Może być do tego jeszcze zielony ogórek plasterkowany i marynowany przez 2 godziny w tymże occie ryżowym (ja się zakochałam w tym specyfiku) i z 2 łyżeczkami słodziku. Potem odciśnięty dołożony do sałaty, polany marynatą i posypany ziarnami. Mniam
CIEKAWA SAŁATA 2 faza(na 2 osoby), świetna jako danie samodzielne typu większa przekąska, ale raczej nie jako surówka do czegoś innego.Sałata zielona, może być mieszanka różnych nawet z roszponka i rukolą, , 2 gruszki "Konferencja", ser "Gorgonzola" 1 opakowanie, 2 garście orzechów włoskich, dresing balsamiczny. Wszystkie składniki pokrojone w kostkę (gruszka w większą), polane dresingiem do smaku i posypane ogórkami. Najlepsze w godzinę po zrobieniu. Bardzo wykwintne i pyszne. Polecam.
sałatka wiosenna -I faza kalafiorjajka na twardoogórek pomidorkoperek zielony, szczypiorekmajonez lightkalafior i jajka ugotować(osobno,potem wszystkie składniki pokroić w plastry i przekładać w salaterce na przemian, doprawić do smaku według uznania(sól pieprz)
Sałatka kalafiorowa - I fazasurowy kalafior orzeszki ziemne lub pistacjowesok z cytrynyoliwasól Różyczki kalafiora umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odłożyć część całych orzeszków, resztę posiekać, całość dodać do kalafiora. Przygotować dresing z oliwy, soku z cytryny, soli i wymieszać z sałatką, odstawić „do przegryzienia” na około 30 min.
Sałatka kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym – I fazakapusta pekińska1-2 ząbków czosnku (w zależności co kto lubi)½ cebulki jogurt 0 %mieszanka ziołowa do sałatek i/ lub kopereksól, pieprz(ewentualnie łyżeczka majonezu)Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać jogurt (majonez), drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i dużo siekanego koperku, troszkę mieszanki ziółek wszystko dokładnie rozmieszać. Polać sosem pokrojoną w paski kapustę, odstawić do lodówki na około 15 min, żeby smaki się połączyły.
Błyskawiczna sałatka jajeczna 1 FAZAskładniki :- 4jajka ugotowane na twardo -pokroić w kostkę- 1 spory por -jego białą część przekroić na pół i pokroić w talarki -1 słoik selera - odcedzić na sitku- 1 słoik kiełków sojowych - też odcedzić - i jak kto lubi lub ma pokroić z 4 plasterki szyneczki - w kostkę Wszystkie składniki dać do miski ,dokładnie wymieszać - posolić i popieprzyć wg uznania i na koniec dodać 2-3 łyżki majonezu Jest naprawdę dobra . Ja ją robię już kilka lat i zawsze zachwyca Błyskawiczna SAŁATKA TUŃCZYKOWA 1 faza Puszka tuńczyka w zalewie, (lepszy i tańszy tuńczyk w małych kawałkach)Pół małej cebulki, w drobną kostkę3-4 gałązki selera naciowego, pokrojonego w cieniutkie plasterkisól i majonez do smaku.Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA 1 faza Pół małego kalafiora, zalać wrzątkiem z solą i po 5 minutach odcedzić2 pomidory, w większą kostkę1/2 cebulki w kosteczkę.2 łyżki jogurtu naturalnego 0% (np. Obory) 1 łyżka majonezu.Sól do smakuWymieszać i smacznego.
SALATKA Z FASOLAniestety nie mogę podać dokładnych proporcji, bo ja zawsze wszystko "na oko" robię.biała fasolka lub soczewicajajkoogórek kiszonyczosnekmajonez lightsól, pieprzkoperek lub natka pietruszkiFasole (lub soczewice) ugotować do miękkości. Jajko ugotować na twardo, pokroić. Pokroić drobno ogórek i czosnek. Składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem, lub także innymi przyprawami, jak kto lubi. Dodać posiekana pietruszkę.PROSTA SAŁATKA Z AWOKADOpolowa awokado...
Jacek-Paulina