sałatki.doc

(105 KB) Pobierz
SAŁATKA NICEJSKA

SAŁATKI

SAŁATKA NICEJSKA

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

PRZEKĄSKA

Sałatka dwukolorowa z papryki

SAŁATKA MISZMASZ

Sałatka z porów z fetą i migdałami

Surówka z czerwonej kapusty

Sałatka z tuńczyka z białą kapustą

BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO

BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWI

SAŁATKA ZASNULI

SAŁATKA nr 2

SAŁATKA Z TOFU

BŁYSKAWICZNA SAŁATA SUPER LIGHT

CIEKAWA SAŁATA

sałatka wiosenna

Sałatka kalafiorowa

Sałatka kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym

Błyskawiczna sałatka jajeczna

Błyskawiczna SAŁATKA TUŃCZYKOWA

Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA

SAŁATKA Z FASOLA

PROSTA SAŁATKA Z AWOKADO

Sałatka z Awokado

SAŁATKA z kurczaka

SAŁATKA z fety tartej

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

SAŁATKA Z BROKUŁAMI

SAŁATKA Z BROKUŁÓW

SAŁATA Z SOSEM MANGO

Serek wiejski lekki 3% Piątnicy na różne sposoby

              Sałatka makaronowa

              Wiejska mizeria

              Sałatka z łososiem

              Serek Wiejski ze śledziem

Pożywna Sałatka

sałatka szpinakowa

sałatka z paluszków kraba

Sałatka kalafiorzanka

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SAŁATKA Z MAKARONU I BROKUŁÓW

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

SAŁATKA ŚNIADANIOWA

SAŁATKA SELEROWA

PIECZARKI Z PATELNI Z FETĄ

SAŁATKA NA CIEPŁO Z SOCZEWICY I PIECZAREK

SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW

MIZERIA Z SELEREM

SAŁATKA SZANGHAJSKA

SAŁATKA MAKARONOWA Z PRAŻONYM SEZAMEM

sałatka South Beach z tuńczykiem

Sałatka dwukolorowa z papryki

Sałatka z łososiem

 

 

SAŁATKA NICEJSKA

składniki na 4 porcje :
25 dag fasolki szparagowej (krótko gotować, na półtwardo)
25 dag małych pomidorów (pokroić w ćwiartki)
1 papryka czerwona (ja kroję w kostkę, można w paski)
1 ogórek (jak wyżej)
6 dag anchois (ja nie daję)
czarne oliwki (1/2 szkl.)
20 dag tuńczyka w sosie własnym
4 jajka na twardo( w ćwiartki)

sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
1 zmielony ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz (ja daję ziołowy)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

wszystkie warzywa wymieszać na wierzchu ułożyć tuńczyka(ew.anchois) i jajka, polać sosem i posypać pietruszka.
 

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

Weź więc puszkę tuńczyka w sosie własnym,
1 średnią cebulę,
2 duże ogórki kiszone,
1 jajko ugotowane na twardo,
jogurt naturalny,
zioła prowansalskie;
Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, zioła, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku)...

 

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

jajka
puszka tuńczyka
czerwona fasola
3 ogórki (jakie kto lubi, ja dale małosolne bo nie ma jeszcze kiszonych, ale może być świeży)
łyżką majonezu

jajka i ogórki kroimy w kostkę, fasole i tuńczyka odsączamy, mieszamy wszystko ze sobą, dodajemy majonezu (cały czas podjadając ;>) najlepiej jest odstawić na trochę do lodówki, żeby się przeżarło i schłodziło. wystarczy na parę porcji i może stać w lodowce nawet 4 dni. ile w fazie II dozwolona jest kukurydza to bezapelacyjnie dodajcie - będzie jeszcze lepsze ja robię w podobnej wersji tylko, że bez fasoli a za to chudym serkiem-wychodzi z tego pyszna pasta wystarczy tylko dobrze doprawić

 

PRZEKĄSKA

Ja sobie zrobiłam taką przekąskę do chrupania, siemię lniane uprażyłam na suchej patelni z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu.
Mniam chrupie się doskonale i dłuuuuugo, a jak zostanie to można dodawać do sałatek w ramach posypki.

 

Sałatka dwukolorowa z papryki:
Po 2 czerwone i żółte papryki, mała cebula,2 średnie kiszone ogórki, kilka liści kapusty pekińskiej, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, zalać wrzątkiem. Po 2 minutach osączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem na sitku. Ogórki pokroić w kostkę, kapustę w paseczki. Warzywa ułożyć w salaterce, oprószyć solą i pieprzem. Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, polać sałatkę.

 

SAŁATKA MISZMASZ

podstawą tej sałatki jest kapusta pekińska, którą szatkujemy w drobne "paseczki".
dorzucamy do kapusty różne warzywa - ja polecam szczególnie świeży ogórek, różnokolorową paprykę, rzodkiewki, cebulę - oczywiście pokrojone w kawałki, np. w kostkę. dodajemy jeszcze trochę czerwonej fasoli z puszki. można też dodać trochę posiekanych orzechów (włoskich albo nerkowca). posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. wszystko mieszamy dokładnie, żeby było kolorowo i ładnie. w odrobinie wody rozpuszczamy trochę słodzika (fruktozy), sól i pieprz. Dolewamy oliwę lub olej i mieszamy. do tego jeszcze sok z cytryny i taką miksturą a'la vinegrette polewamy naszą sałatkę. można też dodać jakichś ziół, według gustu. odstawiamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły i żeby całość się schłodziła. i gotowe! taka sałatka jest nieziemsko pyszna, całkiem sycąca, spora porcja w zupełności wystarcza nawet na obiad

 

Sałatka z porów z fetą i migdałami

Składniki:
- 75 dag porów
- 3 strąki czerwonej papryki
- 25 dag sera Feta Light
- 5 dag migdałów
- kilkanaście czarnych oliwek

Sos:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka tymianku
- szczypta cukru/słodziku
- sól, pieprz

Z pora odkroić zielone liście, a białą część opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Wrzucić na 2-3 minuty do garnka z posolonym wrzątkiem, dokładnie osączyć i wystudzić. Migdały dość grubo posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub krótkie słupki. Ser pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z octem i 3 łyżkami zimnej wody, dodać tymianek i natkę pietruszki, doprawić sałatkę do smaku cukrem/słodzikiem, solą i pieprzem. 100g - 105 kcal

 

Surówka z czerwonej kapusty
-400 g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty,
-1 czerwona cebula - 700 g,
-po kawałku papryki żółtej, czerwonej, zielonej (razem - 200 g),
-100 g sera Feta Light,
-2 łyżki stołowe uprażonych na suchej patelni pestek z dyni,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
-2 ząbki czosnku,
-łyżeczka słodziku,
-sok z 1 cytryny,
-sól, pieprz.

Poszatkowaną kapustę sparzyć we wrzątku z połową soku z cytryny i solą, osączyć na sicie. Cebulę pokroić w cienkie talarki, paprykę w paski, ser „feta" w kostkę. Olej zmieszać z pozostałą ilością soku z cytryny, słodzikiem, solą, pieprzem i zmiażdżonymi w prasce ząbkami czosnku. Połączyć wszystkie składniki, surówkę polać sosem. Na koniec dodać posiekaną natkę i uprażone pestki dyni.
Wartość energetyczna 100 g surówki:
161 kcal
6,2 g białka
13,1 g tłuszczu
9,7 g węglowodanów

 

Sałatka z tuńczyka z białą kapustą

300g białej kapusty, bardzo drobno poszatkowanej
1/4 papryki pokrojonej w bardzo małą kostkę
2 dymki pokrojone w cieniutkie talarki
pieprz i sól
100 g tuńczyka w zalewie (odsączonego)
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry

sos:
łyżka octu winnego lub soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
dekoracja
2 duże cykorie
kilka listków natki pietruszki/kolendry

Kapustę włożyć do miski, posypać pieprzem i solą i wygnieść dłońmi aż puści sok. Dodać paprykę, dymkę, sól i pieprz. Zrobić sos i polać nim sałatkę, wstawić całość do lodówki, na godzinę, dwie.
Do schłodzonej sałatki dodajemy tuńczyka i posiekaną natkę i wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki.
Na środek talerza nakładamy sałatkę i przyozdabiamy ją listkami cykorii wkoło.

 

BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO - 1 faza
zieloną sałatę z dresingiem zrobionym z 1 awokado, połowy soku z cytryny i dużej łyżki majonezu light + szczypta soli. Tak naprawdę kalorii pewnie sporo (awokado - ponad 300) ale co tam wszystko dozwolone i fajnie smakowało. Do tego smażona rybka i wiesz pyszny obiadek
 

BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWA 1 faza:
sałata lodowa - kilka liści
ser feta light - nie dużo w kostkę
winegret - wersja dozwolona bez cukru
pestki słonecznika prażone na patelni

 

SAŁATKA SZANULI 2 faza
- 1 por,
- groszek konserwowy,
- 4-5 jajek,
- majonez,
- pieprz i sól.
Jest naprawdę pycha,

SAŁATKA nr 2 - 1 faza
kapusta pekińska
jajka na twardo
pomidor
ogórek
szyneczka
cebulka
pieprz, Sól
wszystko pokroić w kostkę, wymieszać

 

SAŁATKA Z TOFU - 1 faza
kostka tofu (około 300gr)
100g kapusty pekińskiej
2 średnie cebulki
150g kiełków sojowych (obowiązkowo, dają pyszny smak)
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sos sojowy, curry
przygotowanie:
tofu i kiełki umyć i osuszyć, pokroić tofu na 4 cm. kawałki. kapustę pekińską poszatkować, cebulkę w plasterki, czosnek bardzo drobno posiekać
na dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. dodać tofu i przyrumienić na brązowo po obu stronach( około 6-7 minutek)po czym zdjąć z patelni. Ponownie dodać oliwy, rozgrzać, i smażyć czosnek na brązowo i dodać cebulkę po chwili jak się przyrumieni. następnie dodać poszatkowana kapustę, kiełki sos sojowy( ja salę na oko, sól, curry) i dusić kolejne 5 minutek to wszystko razem CHWILI DO CALOSCI DODAC TOFU.
 

BŁYSKAWICZNA SAŁATA SUPER LIGHT - 1 faza
Np. zielona sałata z prażonymi słonecznikiem i sezamem i oblana octem ryżowym ze słodzikiem jest EXTRA SUPER!!!! To przepis z czasów fascynacji kuchnią fusion.
Może być do tego jeszcze zielony ogórek plasterkowany i marynowany przez 2 godziny w tymże occie ryżowym (ja się zakochałam w tym specyfiku) i z 2 łyżeczkami słodziku. Potem odciśnięty dołożony do sałaty, polany marynatą i posypany ziarnami. Mniam

 

CIEKAWA SAŁATA 2 faza
(na 2 osoby), świetna jako danie samodzielne typu większa przekąska, ale raczej nie jako surówka do czegoś innego.
Sałata zielona, może być mieszanka różnych nawet z roszponka i rukolą, , 2 gruszki "Konferencja", ser "Gorgonzola" 1 opakowanie, 2 garście orzechów włoskich, dresing balsamiczny.
Wszystkie składniki pokrojone w kostkę (gruszka w większą), polane dresingiem do smaku i posypane ogórkami. Najlepsze w godzinę po zrobieniu. Bardzo wykwintne i pyszne. Polecam.

 

sałatka wiosenna -I faza
kalafior
jajka na twardo
ogórek
pomidor
koperek zielony, szczypiorek
majonez light
kalafior i jajka ugotować(osobno,potem wszystkie składniki pokroić w plastry i przekładać w salaterce na przemian, doprawić do smaku według uznania(sól pieprz)

 

Sałatka kalafiorowa - I faza

surowy kalafior
orzeszki ziemne lub pistacjowe
sok z cytryny
oliwa
sól

Różyczki kalafiora umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odłożyć część całych orzeszków, resztę posiekać, całość dodać do kalafiora. Przygotować dresing z oliwy, soku z cytryny, soli i wymieszać z sałatką, odstawić „do przegryzienia” na około 30 min.

 

Sałatka kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym – I faza

kapusta pekińska
1-2 ząbków czosnku (w zależności co kto lubi)
½ cebulki
jogurt 0 %
mieszanka ziołowa do sałatek i/ lub koperek
sól, pieprz
(ewentualnie łyżeczka majonezu)

Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać jogurt (majonez), drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i dużo siekanego koperku, troszkę mieszanki ziółek wszystko dokładnie rozmieszać. Polać sosem pokrojoną w paski kapustę, odstawić do lodówki na około 15 min, żeby smaki się połączyły.

 

Błyskawiczna sałatka jajeczna 1 FAZA
składniki :
- 4jajka ugotowane na twardo -pokroić w kostkę
- 1 spory por -jego białą część przekroić na pół i pokroić w talarki
-1 słoik selera - odcedzić na sitku
- 1 słoik kiełków sojowych - też odcedzić
- i jak kto lubi lub ma pokroić z 4 plasterki szyneczki - w kostkę

Wszystkie składniki dać do miski ,dokładnie wymieszać - posolić i popieprzyć wg uznania i na koniec dodać 2-3 łyżki majonezu
Jest naprawdę dobra . Ja ją robię już kilka lat i zawsze zachwyca

Błyskawiczna SAŁATKA TUŃCZYKOWA 1 faza
Puszka tuńczyka w zalewie, (lepszy i tańszy tuńczyk w małych kawałkach)
Pół małej cebulki, w drobną kostkę
3-4 gałązki selera naciowego, pokrojonego w cieniutkie plasterki
sól i majonez do smaku.

Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA 1 faza
Pół małego kalafiora, zalać wrzątkiem z solą i po 5 minutach odcedzić
2 pomidory, w większą kostkę
1/2 cebulki w kosteczkę.
2 łyżki jogurtu naturalnego 0% (np. Obory)
1 łyżka majonezu.
Sól do smaku
Wymieszać i smacznego.

 


SALATKA Z FASOLA
niestety nie mogę podać dokładnych proporcji, bo ja zawsze wszystko "na oko" robię.
biała fasolka lub soczewica
jajko
ogórek kiszony
czosnek
majonez light
sól, pieprz
koperek lub natka pietruszki

Fasole (lub soczewice) ugotować do miękkości. Jajko ugotować na twardo, pokroić. Pokroić drobno ogórek i czosnek. Składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem, lub także innymi przyprawami, jak kto lubi. Dodać posiekana pietruszkę.

PROSTA SAŁATKA Z AWOKADO
polowa awokado
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin