Udka kurczaka z oliwkami i winem.pdf

(61 KB) Pobierz
70612902 UNPDF
Udka kurczaka z oliwkami i winem
Składniki
5 dużych udek, pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek, cytryna,
pół kieliszka białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, czubata
łyżeczka przypraw ziołowych (rozmarynu, curry, papryki, imbiru),
sól, pieprz, olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Udka umyć, osuszyć, każde podzielić na dwie porcje. Natrzeć
solą i pieprzem. Cytrynę wyszorować szczoteczką w gorącej
wodzie, cienko obrać. Z miąższu wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki. Z
łyżki oleju, trzech łyżek soku z cytryny i połowy ziół przygotować marynatę. Skropić nią
udka i odstawić je na godzinę do lodówki. Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć z każdej
strony. Czosnek zmiażdżyć. Udka przełożyć do brytfanny, posypać ziołami i natrzeć
czosnkiem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200-220°C, skrapiając od czasu do czasu
wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać osączone z zalewy i pokrojone oliwki,
skórkę z cytryny i wino. Podawać z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką.
 
70612902.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin