· 10 dag ugotowanej zielonej soczewicy
· 1 czerwona cebula
· 1 czerwona papryka
· 1 żółta papryka
· 20 dag pomidorków koktajlowych
· 10 dag rukoliSos:
· 3 łyżki octu balsamicznego
· świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
· 3 łyżki oliwy
· sól
· pieprz
Przygotuj sos: wlej do słoiczka ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę, dodaj sól i pieprz do smaku. Mocno zakręć i wymieszaj sos, energicznie wstrząsając słoikiem. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w wąskie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i podziel na cząstki. Na talerzu ułóż opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulkę i pomidorki. Posyp ugotowaną soczewicą i polej sosem.
wieslaw7105