Witamina B1.doc

(25 KB) Pobierz
Witamina B1

Witamina B1

 

           Witamina B1 (tiamina) jest najstarszą wit., której objawy w postaci ber - beri opisano w czasach historycznych.

           Tiamina jest wchłaniana w jelicie cienkim przy czym najłatwiej ten proces zachodzi w dwunastnicy. Pewna ilość tiaminy z roztworów wodnych może być wchłaniana w jelicie grubym. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wit. B1 jest nie zaburzone wydzielanie kwasu solnego w żołądku.

Rola fizjologiczna

 

           Tiamina w postaci priofosforanu tiaminy bierze udział jako koenzym w układach enzymatycznych dehydrogenazy pirogronianowej i ketoglutaranianowej. Tiamina jest niezbędna do zapoczątkowania pierwszego etapu reakcji "zasilających" cykl kwasu cytrynowego; uczestniczy także w przekształceniu 6 cząsteczek rybulozo - 5 - fosforanu w 5 cząsteczek glukozo - 6 - fosforanu. Ten tor metaboliczny jest niezbędny do syntezy rybozy, prowadzi również do wytworzenia NADPH niezbędnego między innymi w procesie hydroksylacji sterydów.

            Witamina B1 bierze udział w przemianach cukrów w kwasy tłuszczowe. Istnieją doniesienia, iż wit. ta uczestniczy w syntezie acetylocholiny ( mediatora układu przywspółczulnego ), warunkując przezbłonowy transport jonów sodowych i w efekcie prawidłowe generowanie impulsów nerwowych. Niedobór tiaminy, powoduje zmniejszenie aktywności transketolazy, co prowadzi do upośledzenia syntezy kwasów tłuszczowych i przemian energetycznych w obrębie ośrodkowego układu nerwowego.

 

Źródła występowania i zapotrzebowanie na witaminę B1

 

           Tiamina występuje powszechnie we wszystkich tkankach roślinnych i zwierzęcych, lecz jej zawartość w nich jest stosunkowo niewielka. Najobfitszymi źródłami wit. B1 są drożdże, wątroba, kiełki, rośliny strączkowe, orzechy, serce, nerki i chude mięso wieprzowe. Znaczne ilości tiaminy występują także w mleku.

           Trudno określić jednoznacznie wielkość dziennego zapotrzebowania na tiaminę. Zapotrzebowanie to wzrasta wraz ze zwiększaniem się tempa metabolizmu (np. w gorączce, nadczynności tarczycy, podczas ciąży i laktacji ).

Tabela 1.0. Zawartość witaminy B1 w produktach [mg/kg]

 

 

Źródło

 

Zawartość

Kukurydza              

 

10,9

Jaja              

 

3,4

Wątroba              

 

2,6

Ziemniaki              

 

1,0

Mleko              

 

0,4

Mięso drobiowe              

 

0,4

 

 

 

 

Tabela 1.1. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B1 [mg/dobę]

Niemowlęta              

 

0,4

Dzieci              

 

0,9

Dorośli              

 

1,5

Kobiety w ciąży              

 

1,8

Kobiety podczas laktacji              

 

1,8

 

 

 

Niedobór witaminy B1

 

           Niedobór tiaminy godzi przede wszystkim w obwodowy układ nerwowy, układ sercowo - naczyniowy i przewód pokarmowy. Do objawów niedoboru wit. B1 wspólnych dla człowieka i innych gatunków zwierząt zaliczamy:

 

utrata apetytu,

utrata masy ciała,

apatię,

tachykardię,

hipotermię,

biegunki

           Tylko u ludzi:

zaburzenia koncentracji,

zaburzenia czucia,

depresja,

zmiany w EKG,

zanik odruchu kolanowego i ścięgna Achillesa,

nadwrażliwość wielkich pni nerwowych,

spadek ciśnienia krwi,

arytmia serca,

obrzęki,

zapaść,

"osłabienie mięści" (głównie czworogłowego),

śpiączka,

encefalopatia,

zapalenie wielonerwowe,

zaburzenie motoryki żołądka i jelit.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin