Sałatka Bomba witaminowa
Składniki
· 2 główki cykorii
· 1 pudełeczko świeżych kiełków fasoli mungo
· puszka mieszanki mexico z kukurydza, groszkiem i papryka
· pół czerwonej papryki,
· łyżka kaparów
· 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy octowej
· sól, oliwa z oliwek
· 1 łyżeczka musztardy dijonnaisse
Sposób przygotowania
1. Z cykorii wyciac glab i rozdzielic listki. Na patelnie wlac oliwy i na goraca rzucac liscie, po chwili przewracajac na druga strone( uwazac bo bardzo pryska) Listki wykladac na papierowy recznik do odsaczenia z nadmiaru tluszczu.
2. Kielki przeplukac, wrzucic do miski, dodac odsaczana mieszanke mexico, pokrojona w paseczki papryke, kapary i pieprz, dodac lyzke oliwy z oliwek i lyzeczke musztardy,troszke soli i wymieszac. Listki rozlozyc na talerzu, na srodku rozlozyc salatke.
3. Kto nie chce smazyc cykorii moze salatke wkladac w listki, ktore surowe sa jak lodeczki, jest to wtedy przekaska typu fingerfood.
4. Smacznego!
glajszmit