Chmielewska Joanna - Książka poniekąd kucharska.pdf
(
1708 KB
)
Pobierz
1
ALKOHOLE
.............................................................................................
11
GRZANKA
...............................................................................................
12
CYTRYNÓWKA I GREJPFRUTÓWKA
.................................................
13
SMORODINÓWKA
................................................................................
14
PIJAWKÓWKA
.......................................................................................
15
SAMOGON
..............................................................................................
15
JEŻYNÓWKA
..........................................................................................
16
ŻMIJÓWKA
..............................................................................................
16
ŚLIWOWICA
...........................................................................................
19
BARSZCZU CZERWONEGO, przyznaję się dobrowolnie, nie gotowałam nigdy
w życiu ani z buraków, ani z papierka. Białego zresztą też nie. Jadałam natomiast
wielokrotnie, ale w czym innym rzecz.
.................................................................
20
BAŻANT
...................................................................................................
20
BORÓWKI
................................................................................................
21
CZOSNKU niech się nikt po mnie nie spodziewa.
...................................
23
CHRZAN
...................................................................................................
24
CIELĘCINA
..............................................................................................
24
Jedna, to były ZRAZIKI CIELĘCE ZAWIJANE.
....................................
25
Druga, to MOSTEK CIELĘCY NADZIEWANY
.....................................
25
DRÓB, jako taki, zawiera w sobie całą epopeję.
......................................
26
DYNIA
......................................................................................................
29
Ponadto istnieje DYNIA MARYNOWANA, o czym też każdy wie.
29
KISIEL Z DYNI
........................................................................................
30
FASOLA... Zmiłuj się, Panie, nade mną!
..................................................
32
FRYTKI
.....................................................................................................
33
FRYTKI NA MARGARYNIE
..................................................................
35
2
.......
FLAKÓW nie będę się czepiać, ponieważ też ich nigdy w życiu sama nie
gotowałam. Świadkiem przyrządzania bywałam wielokrotnie, pochodząc z przyzwoitej,
przedwojennej rodziny. Moja matka z dzikim uporem do końca życia twierdziła, że nie
wierzy żadnym flakom oczyszczonym nie własnoręcznie, robocie zatem napatrzyłam się
do upojenia. Pracującej zawodowo pani domu z serca radzę nabyć je w sklepie.
35
GROCHÓWKA w porównaniu z powyższym, stanowi produkt kontrastowy.
..........................
40
...............................................................................................................................
41
GRZANKI
.................................................................................................
42
GRZYBY
...................................................................................................
42
KURKI
......................................................................................................
43
PIEROŻKI Z KUREK
...............................................................................
43
PIECZARKI
..............................................................................................
44
GRUSZKI
..................................................................................................
48
GĘŚ
...........................................................................................................
50
HERBATA
.................................................................................................
56
INDYK się kłania.
.....................................................................................
58
JAJKA
.......................................................................................................
59
JAJKA FASZEROWANE
.........................................................................
60
JAJECZNICA
............................................................................................
61
JAJECZNICA Z DODATKAMI
...............................................................
61
JAJECZNICA DLA GŁODOMORÓW w dodatki obfituje.
.....................
62
JAJECZNICĘ Z SEREM można robić zwyczajnie, a można i wymyślnie.
62
JABŁKA
....................................................................................................
64
JABŁKA SMAŻONE
................................................................................
64
SZARLOTKI z detalami opisywać nie będę. Ciasto półkruche niech każdy sobie
............................................
65
zrobi jak potrafi, rzecz leży w jabłkowym nadzieniu.
...........................................
65
JARZYNY jako takie.
...............................................................................
66
KACZKA PO PAKISTAŃSKU
................................................................
67
KACZKA NORMALNIE
..........................................................................
68
KURCZAK DUSZONY
............................................................................
68
3
Skoro już jestem przy ojcu, na scenę wkracza GROCH.
JABŁKA W CIEŚCIE uprościłam osobiście.
KURCZAK PO POLSKU jest to, jak wiadomo, zwyczajny pieczony kurczak z
nadzieniem, opisanym wcześniej, tym z koperkiem, zieloną pietruszką i kawałkiem
wątróbki.
................................................................................................................
70
KOTLETY WIEPRZOWE
........................................................................
71
KARTOFLE
..............................................................................................
73
KOTLETY Z KARTOFLI
.........................................................................
74
KROKIETY Z KARTOFLI
.......................................................................
75
KAPUSTA
.................................................................................................
76
KAPUSTĘ SŁODKĄ, najlepszą w świecie, gotowała genialna kucharka na
obozie harcerskim. W wielkim kotle, i w końcu wszyscy zaczęli podejrzewać, że rozmiar
naczynia ma znaczenie decydujące, bo nikt nie umiał odgadnąć, jak ona to robi. Ta jej
kapusta była tak doskonała, że cały obóz pchał się do zmywania, bo zmywający miał
prawo wylizywać resztki.
......................................................................................
76
KLUSKI Z MAKIEM
...............................................................................
77
KRUCHE CIASTKA
................................................................................
79
Tak naprawdę POTRAWKĘ Z KRÓLIKA W SOSIE KOPERKOWYM
....................................................................................................
80
przyrządza się następująco:
...................................................................................
81
KANAPKI
.................................................................................................
82
ŁAKOCIE
.................................................................................................
84
BAJADERKI
.............................................................................................
84
CIĄGUTKI
................................................................................................
85
MIGDAŁY W SOLI
..................................................................................
85
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO
.........................................................
86
ŁOSOŚ A LA ŚLEDŹ
...............................................................................
88
MARCHEWKA służy głównie do znęcania się nad ludźmi.
....................
89
MIĘSO WOŁOWE
...................................................................................
90
PIECZEŃ
...................................................................................................
90
ZRAZIKI WOŁOWE wychodziły mi znacznie lepiej.
.............................
91
GULASZ WOŁOWY
................................................................................
94
No nie, bez przesady. Robiłam także KOTLETY MIELONE I KLOPS.
. 96
MIĘSO WIEPRZOWE
..............................................................................
98
SCHAB W FOLII
......................................................................................
98
SMALEC WIEPRZOWY
.........................................................................
98
4
KRÓLIK
NALEŚNIKI
............................................................................................
100
NADZIENIE OGÓLNIE
.........................................................................
101
NAPOJE ZIMNE
....................................................................................
103
OSTRYGI
................................................................................................
104
ODCHUDZANIE
....................................................................................
105
PLACKI Z NADZIENIA
........................................................................
110
PLACKI-NALEŚNIKI
............................................................................
111
Podobnie mi się ulęgły PLACKI Z OTRĘBÓW OWSIANYCH.
111
PYZY Z SOCZEWICĄ
...........................................................................
112
PIEROGI Z KASZĄ
................................................................................
113
PĘCZAK
..................................................................................................
115
PĘCZAK W WOŁOWINIE
....................................................................
116
POMIDORY
............................................................................................
119
POMIDORY SMAŻONE
........................................................................
119
POMIDORY DO GRZANEK
.................................................................
120
PARÓWKI
...............................................................................................
120
PARÓWKI W SOSIE POMIDOROWYM
.............................................
120
PARÓWKI W SOSIE CHRZANOWYM
...............................................
121
PARÓWKI TEORETYCZNIE NA PRZYSTAWKĘ
..............................
121
PARÓWKA
.............................................................................................
122
ROLMOPSY
...........................................................................................
123
RYBY, jako takie, mogę wyłącznie powiedzieć, że istnieją.
...................
124
RYŻ
.........................................................................................................
125
RYŻ NA SŁODKO robi się błyskawicznie i najzwyczajniej w świecie.
127
RÓŻNE RADY
.......................................................................................
127
SAŁATKI
................................................................................................
132
SAŁATKA JARZYNOWA
......................................................................
132
SAŁATA PO DUŃSKU
..........................................................................
132
SAŁATKA Z KARTOFLI
.......................................................................
133
SAŁATKA Z CURRY
.............................................................................
134
SAŁATKA Z KREWETEK
.....................................................................
134
SAŁATKA ZE ŚLIMAKÓW
..................................................................
135
SAŁATKA Z CYKORII
..........................................................................
137
SAŁATKA Z RZEPY
..............................................................................
137
5
...........
Plik z chomika:
merolbenz1
Inne pliki z tego folderu:
Ciasto z gruszkami.docx
(12 KB)
Książka kucharska - 700 przepisów.rar
(6510 KB)
Kuchnia Indyjska.pdf
(31796 KB)
Chmielewska Joanna - Książka poniekąd kucharska.pdf
(1708 KB)
Książka Kucharska - Najlepsze Koktajle.exe
(666 KB)
Inne foldery tego chomika:
Audiobook
Auto
Dokumenty
Ebook
ELEKTRONIKA - ZRÓB TO SAM
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin