Potrawy półmięsne.pdf

(84 KB) Pobierz
70612885 UNPDF
Potrawy półmięsne
Poduszeczki
Ciasto:
30 dag ziemniaków,
2 szklanki mąki,
2 jaja,
10 dag masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka ziaren sezamu.
Farsz: po 25 dag wołowiny i cielęciny bez kości,
cebula, 1-2 łyżki tartej bułki,
pół łyżeczki tymianku, łyżka sosu sojowego,
2-3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę, wystudzić połączyć z masłem,
mąką, proszkiem do pieczenia, jajami, ziarnem sezamowym. Posolić i na kawałku
ciasta położyć trochę farszu, złożyć na pół i starannie zlepić krawędzie. Ułożyć
poduszeczki na blasze, każdą posmarować olejem i wstawić do gorącego piekarnika
(190 - 200 st.C) na 20 min.
Musaka
50 dag mielonej wołowiny, lub baraniny,
1-1.5 kg bakłażanów,
50 dag pomidorów,
20dag ostrego żółtego sera,
2-3 jaja, duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1\2 łyżki mąki, 3 szklanki białego, wytrawnego wina,
kilka łyżek bułki tartej,
3-4 łyżki mąki,
po ćwierć łyżeczki bazylii, oregano, rozmarynu,
1
70612885.004.png 70612885.005.png
 
szczypta gałki muszkatołowej, olej do smażenia,
cukier, pieprz, sól,
1 i 1/2 szklanki sosu beszamelowego,
natka pietruszki.
Bakłażany pokroić na plastry, oprószyć solą i dać w zimne miejsce.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki.
Cebulę i czosnek pokroić, zrumienić na oleju, dodać mięso i podsmażyć,
następnie dołożyć pomidory, przyprawy ziołowe i gałkę muszkatołową, cukier,
sól, pieprz, podlać winem i dusić 20 min. W tym czasie obtoczyć w mące
bakłażany, zrumienić na gorącym oleju. Do rondla z uduszonym mięsem wsypać
2 łyżki bułki tartej, wymieszać i odstawić, aby masa wystygła, po czym połączyć
ją z żółtkami i pianą ubitą z białek. W formie wysmarowanej olejem i posypanej
bułką tartą układać warstwami: 2/3 bakłażanów , masę mięsną, resztę tartej bułki,
pozostałe bakłażany.
Wierzch polać sosem beszamelowym i wstawić do piekarnika ( 190st)na 45 min.
Po 30 min. posypać żółtym serem a po wyjęciu z pieca posiekaną zieleniną.
Gołąbki z nadzieniem drobiowym
Główka kapusty włoskiej,
50 dag mielonego mięsa z indyka,
jajo, łyżka kaszy mannej,
2-3 łyżki posiekanych ziaren dyni,
vegeta, 2 łyżki smalcu,
2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz.
Z kapusty wyciąć głąb, zdjąć wierzchnie liście, główkę umyć i włożyć na kilka min.
do wrzącej wody. Osączyć na sicie, delikatnie oddzielić wszystkie liście.
Mięso wymieszać z kaszą manną, jajem, pestkami dyni. Przyprawić sosem sojowym,
vegetą, pieprzem. Na liście nałożyć farsz i zwinąć gołąbki. Ułożyć w żaroodpornym
naczyniu , obłożyć wiórkami smalcu, podlać niewielką ilością sosu sojowego,
przykryć naczynie i wstawić do piekarnika, aż gołąbki będą miękkie.
Lasagne z sosem Bolońskim
2
70612885.006.png 70612885.001.png
 
20 dag lasagne ( suchych płatów),
5 dag parmezanu,
Sos boloński: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy,
30 dag mielonego mięsa, 30 dag pieczarek, 30 dag pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 szklanki bulionu, oregano,
tymianek, bazylia, pieprz, sól.
Sos beszamelowy 8 dag masła, 8 dag mąki, litr mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać zmielone mięso,
umyte, pokrojone w plasterki pieczarki smażyć kilka min. Następnie włożyć
obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion,
sól, pieprz.
Gotować na małym ogniu 30 min. Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe.
Przyrządzić beszamel. Z masła i mąki zrobić zasmażkę , wlać zimne mleko
i mieszać do uzyskania gładkiej masy, przyprawić do smaku.
Do formy wlać trochę beszamelu, układać na przemian płaty lasagne,
sos mięsny, beszamel i ser, aż do wyczerpania składników.
Zapiekać 30 min. w 180-200 st.C.
Zrazy ryżowe z warzywami
12 dag ryżu,
10 dag startego żółtego sera, tarta bułka,
3 marchewki, pietruszka, kawałek selera,
3 cebule,
puszka zielonego groszku i kukurydzy,
łyżka koncentratu pomidorowego,
koperek, natka pietruszki, olej, liść laurowy,
ziele angielskie, sól, pieprz.
Ryż ugotować na sypko. Jedną cebulę i natkę drobno posiekać i wymieszać z ryżem,
pieprzem, solą i zielenina, przyprawić. Z masy formować zraziki, obtoczyć w tartej
bułce i usmażyć na tłuszczu. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce
o dużych oczkach, podlać niewielką ilością tłuszczu i dusić.
3
70612885.002.png
 
Pozostałe cebule pokroić w półtalarki, przysmażyć na oleju, przełożyć
do garnka z warzywami. gdy warzywa będą miękkie, dodać przyprawy,
koncentrat pomidorowy, następnie dodać groszek konserwowy i kukurydzę i wymieszać.
Wlać zraziki do sosu i dusić 10 min.
4
70612885.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin