Zioła. Kompendium wiedzy o zielarstwie.pdf

(304 KB) Pobierz
Babka lancetowata (Plantago lanceolaota L.)
Systematyka: rodzina babkowatych Plantaginaceae
Opis i wystpowanie: Wystpuje prawie w caej Europie oraz pónocnej i rodkowej Azji.
Przez czowieka rozpowszechniona niemal na caej kuli ziemskiej. W Polsce bardzo pospolita
na  kach i pastwiskach, przydroach, trawnikach oraz polach jako chwast rolin uprawnych,
szczególnie koniczyny i lucerny. Babka lancetowata wytwarza krótkie k cze i liczne korzenie
wizkowe. Licie wyduone, lancetowate lub równowskolancetowate, o równolegym
unerwieniu, zebrane w przyziemn rozet. Kwiaty niepozorne, drobne zebrane w koski.
Kwitnie od maja do wrzenia, Owocem jest jajowata torebka zawierajca 1-2 nasiona, ale w
okresie wegetacji rolina tworzy do 1000 nasion.
Surowiec: li (folium plantaginis lanceoatae). Zbiera si je w okresie kwitnienia, najlepiej
bez ogonka, który trudno wysycha. Suszy si w suszarni ogrzewanej w temperaturze do 40 0 C,
poniewa w suszarni naturalnej czsto ciemniej i trac warto.
Skad chemiczny: zawiera glikozydy irydoidowe zwaszcza aukubin do 1,69% (o dziaaniu
bakteriostatychnym i ochraniajcym misz wtroby) oraz kaptol, nieco garbników, liczne
fenolokwasy (jak kwas cholagrenowy, neocholagrenowy, kawowy i p-kumarowy), glikozyd
werbaskozyd (ok. 2%), flawonoidy (np. 7-glkozyd apigeniny0, sterole, zwizki luzowe,
pektyny, kwasy organiczne (np. askorbinowy) i sole mineralne, a w nich rozpuszczaln
krzemionk i zwizki cynku.
Dziaanie: wykrztune, rozluniajce skupienia zgstniaego luzu oskrzelowego oraz
dziaanie przeciwzapalne i agodzce podranienia górnych dróg oddechowych. Ponadto
zmniejszaj przekrwienie bon luzowych oraz nadmiern przepuszczalno wosowatych
naczy krwiononych jamy ustnej, garda oraz przewodu pokarmowego. Poza tym odwary z
lici dziaaj nieco cigajco, a take agodnie moczopdnie. Sok ze wieych lici babki lub
odwar z lici wysuszonych przyspieszaj gojenie si ran i regeneracj naskórka. Istnieje
przypuszczenie, e doustnie podawane wysigi wodne z lici babki lancetowatej pobudzaj
wydzielanie interferonu oraz antygenów wirusowych, chronicych organizm przed inwazj
wirusów. Zwizkami czynnymi s m.in. specyficzne wielocukry rolinne – glukany lub
aminoglukany o masie czsteczkowej od 10 do 10 tysicy.
Dziaania niepodane: W dawkach leczniczych nie zaobserwowano dziaa ubocznych.
Zastosowanie Li babki jest stosowane g wnie do mieszanek zioowych. Jako lek samoistny
jest stosowany bardzo rzadko w schorzeniach przewodu pokarmowego. Odwar podaje si w
bezkwanoci, nieytach o dka i jelit, uszkodzeniach ich bony luzowej przez toksyny
bakteryjne oraz biegunce. Mona stosowa wspomagajco we wrzodach o dka i
dwunastnicy. Sporadycznie w nieytach górnych dróg oddechowych. Duo wiksze znaczenie
ma ten surowiec przy stosowaniu zewntrznym jak okady na wrzody i uszkodzenia skóry,
szczególnie z jednoczesnym zakaeniem bakteryjnym, zapaleniach i widzie sromu. Uywa
si go take do przemywania oczu przy stanach zapalnych spojówek i powiek. Wchodzi w
skad mieszanek sucych do pukania jamy ustnej. Poprzcki poleca babk w astmie i
kokluszu. W przypadku stosowania zewntrznego duo skuteczniejszy jest surowiec wiey,
czy to pod postaci soku, czy roztartych lici. W lecznictwie ludowym, poleca to take cz
zielarzy, podaje si preparaty z korzenia. Gotowany, czy uty usuwa ból zbów. Napar poleca
si za przy biegunkach, osabieniu pcherza, krwawieniu z puc, kaszlu, niedomodze
wtroby, ótaczce i zgadze.
Preparaty : napar z lici babki: zalayk lici babki 1szklank wrztku i naparza 15
minut, po czym przecedzi. Pi po szklance ciepego naparu kilkakrotnie w cigu dnia w
stanach zapalnych jamy ustnej i garda oraz w kaszlu i chrypce. W obu ostatnich przypadkach
dobrze jest dodayk miodu i przyjmowa po yce stoowej, co godzin. Mona li babki
 czy z liciem podbiau co poprawia skuteczno terapii. W przypadku po czenia z
rumiankiem napar stosowa do okadów na podranienia i przy zaczerwienieniu oczu.
Mieszanki
W.Poprzcki
Zgaga, n iestrawno: li babki lancetowatej, li  bobrka, korze  goryczki, sk órk
pomaraczow miesza si  w r ównych ilo ciach, zemle  i stosowa  nieco mniej ni  p ó
yeczki przed jedzeniem. Stosowa take przy odbijaniu si i nieprzyjemnym zapachu z ust.
Wrzód o dka: li babki, li pokrzywy, siemi lniane zmiesza. Korzenia arcydzigla 1
yeczk zala 4 szklankami wody i zagotowa. Po chwili wsypa 1 yeczk mieszanki i
odstawi do nacignicia. Pi maymi porcjami w trakcie dnia.
A. Oarowski- W. Jaroniewski
Zioa przeciwbiegunkowe: zmiesza  15g li ci babki, kwiat ów rumianku, kory d bowej,
owoców bor ówki czarnej, ziela rdestu ptasiego oraz 10 g k  cza pi ciornika i porostu
islandzkiego. Zala 1 yk zi ó 1 szklank  ciepej wody i ogrzewa  do wrzenia, po cz ym
agodnie gotowa pod przykryciem przez 3-5 min. Odstawi  na 15 min i przecedzi . Pi 2-3
razy dziennie przed jedzeniem 1 szklank  jako rodek przeciwzapalny, przeciwb
ólowy,
osaniajcy i przeciwbiegunkowy.
Okady na oczy: zmiesza po 20 g babki lancetowatej (lub zwyczajnej), kwiatów malwy
czarnej oraz 10 g kwiatów jasnoty biaej i kwiatów rumianku. Zala ½ yeczki mieszanki 2/3
szklanki wrzcej wody i naparza 15-20 min. Odstawi na 10 min i przecedzi. Stosowa do
okadów jako rodek przeciwzapalny, osaniajcy i bakteriobójczy.
Syrop wykrztuny: 100 g wieych lici babki lancetowatej poci na mae kawaki, doda
100 ml przegotowanej o studzonej wody i zmiksowa. Wycisn i doda 100 g cukru, po
czym ogrzewa do wrzenia. Rozla do maych butelek i przechowywa w lodówce. Stosowa
½ do 1 yeczki kilka razy dziennie.
ylaki odbytu: zmiesza po 25 g lici babki lancetowatej i lici maliny oraz 100 g mieszanki
zioowej Vagosan. Do 2 l wody doda 5-6 yek mieszanki, ogrzewa powoli do wrzenia,
odstawi na 10 min, przecedzi do miski i uy do nasiadówki przez 10-15 min w temp 37-38
0C. Nastpnie odbyt osuszy i posmarowa maci Tormentiol lub Dermosan ewentualnie
maci nagietkow. Czsto stosowania zaley od zaawansowania choroby.
Bylica pio ł un (Atemisia absinthum)
Systematyka: rodzina oonych (Compositae)
Opis i wyst powanie: jest typow  rolin ruderaln, rosnc na glebach bogatych w azot.
Spotka go mona przy drogach jak i na s onecznych pagórkach. Jego ojczyzn jest Eurazja i
tu wyst puje do  pospolicie. Zazwyczaj ro nie w jasnoszarych darniowatych k pach
wyrastajcych do 80 cm. Pierzastosieczne li cie i odygi ro liny pokrywa kutnerowate
owosienie. Ziele ro liny ma charakterystyczny korzenny zapach i gorzki smak. Kwitnie od
lipca do sierpnia
Surowiec:
Skad chemiczny:
Dziaanie:
Dziaania niepodane:
Zastosowanie:
Preparaty:
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus L).
Systematyka: rodzina konopiowatych (Cannabaceae), sróda zaliczajce go do rodziny
morwowatych (Moraceae Link.)
Opis i wystpowanie: jest bylin dwupienn rosnc dziko w strefie umiarkowanej w
wilgotnych lasach i nad brzegami rzek. Jest uprawiany w prawie wszystkich krajach strefy
umiarkowanej. Korze palowy z dugimi poziomymi pdami podziemnymi.  odyga roczna,
wijca si czterokanciasta, z krótkimi wstecz hakowato zgitymi woskami. Licie ogonkowe,
pozornie naprzeciwlege, doniasto klapowate o 3-5 klapach, przewanie zaostrzonych.. Z
wierzchu nagie, pod spodem owosione. Rolina wiatropylna, kwiaty mskie drobne o 5-
dziakowym okwiecie i 5 prcikach, zebrane w lune wierzchotki. Kwiaty eskie, ciasno
osadzone na kolankowatej osi, po 4 na kadym kolanku, tworz szyszkopodobny kwiatostan.
W kcie kadej podsadki znajduj si 2 kwiaty eskie bez okwiatuz z 1 supkiem o dwóch
znamionach. Owocem jest orzeszek. Znaczenie praktyczne maj jedynie egzemplarze eskie,
wytwarzajce podobne do szyszek owocostany.
Surowiec: owocostany chmielu zbiera si w dni pogodne w sierpniu i na pocztku
dojrzewania, kiedy nabieraj zielonoótego odcienia. Suszy je si je cienkimi warstwami w
cieniu i przewiewie. Otrzymuje si owocostany zwane szyszkami chmielu – Strobili Lupuli.
Na powierzchni szyszek wystpuj woski gruczoowe, wypenione ót substancj, które po
wysuszeniu owocostanów okruszaj si czciowo. Stanowi one osobny surowiec leczniczy,
majcy posta zielonkawoótego, a potem pomaraczowego proszku zwanego lupulin –
Lupulinum lub gruczoami chmielowymi – Glandulae Lupuli.
Skad chemiczny: szyszki chmielowe zawieraj do 1,6% olejku eterycznego, w którym
odkryto co najmniej 26 skadników m.in. humulen, mircen, farnezen, -kariofilen. Ponadto
zawieraj okoo 10% zwizków ywicowych – goryczy o charakterze fenoloketonów, jak
humulon, lupulon oraz 0,1%2-metylo-3-butenonu jako g wnego skadnika uspokajajcego.
Zawiera równie flawonoidy (m.in. pochodne kemferolu, kwerecetyny, i apigeniny), zwizki
purynowe (np. adenina), trójterpeny (np. hydroksyhopanon), do 5% garbników, cholina,
trójmetyloamina i woski. Lupulina, gruczoy wydzielnicze chmielu, zawiera do 35% olejku
eterycznego o zmiennym skadzie zalenym od surowca. W olejku s m.in. mircen, farnezen,
humulen, -kariofilen, izomalan 2-metylobutylu i 2-propylobutylu, metylononyloketon, 2-
tridekanon, estry metylowe kwasu decenowego i dekadienowego oraz inne terpeny z grupami
tlenowymi, a take zwizki siarkowe. Obok olejku wystpujywice (do 30%), stanowice
g wne zwizki czynne lupuliny, wród nich humulon i lupulon oraz 2-metylo-3-butenol, a
take flawonoidy ksantohopanon, hopanon, substancje woskowe i inne.
Dziaanie: Szyszki chmielowe i lupulina utrudniaj przenoszenie bodców do orodkowego
ukadu nerwowego, hamuj nieco czynno kory mózgowej i wywieraj dziaanie
uspokajajce, zwaszcza na sfer pciow. Dziaaj rozkurczowo i zmniejszaj napicie mini
gadkich naczy krwiononych, jelit i dróg moczowych. Obniaj nieznacznie cinienie krwi i
zwikszaj nieco wydalanie moczu. Gorycze pobudzaj wydzielanie liny i soku trawiennego
oraz luzu bogatego w mukopolisacharydy czym uatwiaj trawienie i przyswajanie
pokarmów i zwikszaj apetyt. Dziaaj te przeciwbakterynie na drobnoustroje jelitowe,
take te odporne na dziaanie antybiotyków. Wykazujc przy tym pewne dziaanie
przeciwnowotworowe. Lupulina powoduje bardziej obwite miesiczki, niejednokrotnie
przyspiesza menstruacj;
Dziaania niepodane: zaobserwowano reakcje alergiczne w odniesieniu do wymienionych
surowców .
Zastosowanie: Wycigi z chmielu i lupulin stosuje si jako rodek uspokajajcy w stanach
zmczenia i wyczerpania nerwowego, nadmiernej pobudliwoci take seksualnej,
trudnociach w zasypianiu i zaburzeniach zwizanych z przekwitaniem. Stosuje si je w
zaburzeniach trawiennych zwaszcza niedokwanoci, wzdciach, odbijaniach, nadmiernej
fermentacji jelitowej. Wskazane jest stosowanie preparatów chmielu, pomocniczo w terapii
przeciwnowotworowej oraz po usuniciu operacyjnym tkanki rakowej. Zewntrznie wycigi z
surowców stosuje si przy wypadaniu wosów i w postaci okadów w zapaleniu korzonków
nerwowych, bólach reumatycznych, stanach zapalnych skórych, czyrakach i wrzodach, a
take trudno gojcych si ranach.
Preparaty: napar chmielowy: 1 yk zala 1 szklank wrzcej wody i pozostawi pod
przykryciem na parze na15min. Odstawi na 15 min i przecedzi. Pi 2-3 razy dziennie po ¼ -
1/3 szklanki na 30-60 min przed jedzeniem jako rodek poprawiajcy trawienie, rozkurczowy,
wzmacniajcy oraz agodnie uspakajajcy. 1,2,3
Napój w nadpobudliwoci seksualnej: do butelki piwa jasnego wsypa po 1 yeczce szyszek
chmielowych, lici melisy i lici mity, pozostawi na 12 godzin i przecedzi.
Zioa w bezsennoci: zmiesza po 30 g szyszek chmielowych, ziela dziurawca i korzeni
kozka oraz po 20 g lici mity pieprzowej i ziela serdecznika lub lici melisy. Zala 2 yki
zió 2 ½ szklanki wrzcej wody i pozostawi na parze 30 min pod przykryciem. Odstawi na
10 min i przecedzi do termosu. Pi po 2/3 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu przy
bezsennoci wywoanej przez nerwice narzdowe oraz w ogólnym uczuciu niepokoju i
pobudzenia nerwowego.
Zioa do obmywania gowy: zmiesza po 30 g szyszek chmielu, rozdrobnionych korzeni
opianu i ziela skrzypu po 80 g rozdrobnionych korzeni mydlnicy i 20 g kwiatów rumianku.
Wsypa 1-2 yki stoowe mieszanki do 2 szklanek zimnej wody i gotowa powoli pod
przykryciem 15-30 min. Odstawi na 15 mini przecedzi. Pozostae po przecedzeniu zioa
zala ponownie 2 szklankami wody i zagotowa, a po lekkim przestudzeniu przecedzi o
doda 2 szklanki ciepej wody. Pierwszym pynem zmoczy wosy i palcami wmasowa w
skór gowy, poczeka 5 min i umy wod otrzyman z powtórnego odwaru. Jest to zabieg
wzmacniajcy przy wypadaniu wosów, ojotoku, upie, a nawet grzybicy. Korzystne jest dla
tej kuracji aby nie osusza wosów lecz wilgotne okrci na 30 min w rcznik.
Jemioa pospolita (Viscum album L.)
Systematyka: rodzina gzewnikowatych (Loranthaceae)
Opis i wystpowanie: jest to pópasoytnicza rolina rosnca na rónych drzewach na terenie
caej Europy i Azji w strefie klimatu umiarkowanego. W naszym kraju najczciej spotyka si
j na topolach, lipach, brzozach i sosnach. Zbudowana jest ona z widlasto rozga zionych
odyg o barwie zielonej lub oliwkowzielonej na których znajduj si uoone naprzemianlegle
grube, skórzaste, bezogonkowe licie o caych brzegach i ksztacie lancetowatym lub
eliptycznym. Niepozorne rozdzielnopciowe kwiaty pojawiaj si w lutym lub marcu.
Owocem jest niewielka, podobna do jagody (wielkoci grochu) biaa lepka kulka zawierajca
1-3 nasion.
Surowiec: s nim szczyty pdów zbierane od grudnia od marca o nie zdrewniaych odygach.
Suszy si je w suszarniach w temp ok. 25 0C. Otrzymujemy w ten sposób ziele jemioy Herba
Visci.
1 A.Oarowski, W.Jaroniewski Roliny Lecznicze praktyczne zastosowanie Instytut WZZ Wwa 1987 s. 128
2 P.Czikow, J. aptiew Roliny lecznicze i bogate w witaminy PWRL W-wa s. 94
3 W.Poprzcki Zioolecznictwo s. 98
 
Skad chemiczny: skad ilociowy surowca jest bardzo zmienny. Zawiera on
flawonoidy(pochodne kwercetyny), aminy (cholina, acetylocholina, histamina), fenolokwasy
(m.in. kawowy), trójterpeny (-amaryna), kwas oleanolowy, glikoproteidy typu lektyny,
alkohole cukrowe (inozyt), wiskotoksyn, kwas -aminomasowy.
Dziaanie: przede wszystkim surowiec hamuje czynno serca i zmniejsza napicie naczy
krwiononych co skutkuje obnieniem cinienia ttniczego krwi. Cz substancji czynnych
gikoproteidy i wiskotoksyna nie rozpuszcza si w wodzie i nie ulega wchanianiu w
przewodzie pokarmowym. Maj one silne dziaanie cytotoksyczne, które wyzyskuje si
wstrzykujc je bezporednio do guza nowotworowego. Jemioa ma sabe dziaanie
moczopdne i przeciwartretyczne (obnia poziom kwasu moczowego). Surowiec dziaa
synergicznie z preparatami gogu i konwalii. Poprzcki przypisuje jej ponadto dziaanie
przeciwkrwawnicowe, przeciwpadaczkowe, wzmagajce dziaanie gruczo w wydzielania
wewntrznego i poprawiajce przemian materii
Dziaania niepodane: przedawkowania moe spowodowa wymioty, kolki, czsto
majaczenia i drgawki. Jej preparaty naley stosowa po konsultacji z lekarzem.
Zastosowanie: Wycigi z ziela od dawna zaleca si jako lek pomocniczy przy leczeniu
nadcinienia lub waha cinienia na tle emocjonalnym i w okresie przekwitania. Czasami
stosuje si je przy niewielkich krwawieniach pucnych i powtarzajcych si krwawieniach z
nosa oraz nadmiernych krwawieniach miesiczkowych. Poprzcki ponadto poleca macerat
jako lek rozkurczowy, przeciwpadaczkowy, normalizujcy przemian materii i
odwapniajcy. 4,5
Preparaty: wchodzi w skad mieszanki przeciwmiadycowej Sklerosan, nasercowej
Cardiosan, kropli nasercowych Neocardina oraz mieszanek zioowych.
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L)
Systematyka: rodzina motylkowatych (Papilionaceae)
Opis i wystpowanie: jest to rolina pochodzca z Azji Mniejszej i rejonu Morza
ródziemnego. W Polsce uprawiana na niewielk skal. Kozieradka ma odyg o wysokoci
20-60 cm, w górnej czci owosion. Licie trójlistkowe z przylistkami. ótawe kwiaty
wyrastaj pojedynczo, a niekiedy parami z któw lici, s grzbieciste, motylkowate,
krótkoogonkowe. Owocem jest dugi strk zwierajcy czterocienne, pryzmatyczne lub
romboidalne, matowe i dugie na 5 mm, nasiona. Maj one kolor szaroóty do brunatnego z
wyran ukon bruzd boczn.
Surowiec: nasienie Semen Foenugraeci (Semen Trigonelae)
Skad chemiczny: g wnym skadnikiem nasienia kozieradki s substancje luzowe
stanowice 20-30% masy. S nimi g wnie galaktomanny. Ponadto wystpuj w nim
sterolowe saponinny (do 0,3%) jak pochodne diosgeniny, jamogeniny, tigogeniny i
gitogeniny, flawonoidy jak: witeksyna, izowiteksyna, wicenina i in. Ponadto zawieraj one
witaminy (witamina PP-amid kwasu izonikotynowego), tuszcze (do 10%), biaka (do 30%),
cholina, lecytyna, alkaloid trygonelina, gorycze, lady olejku eterycznego i sole mineralne.
Dziaanie: odwar z nasion kozieradki znany by staroytnym Rzymianom, którzy stosowali go
jako lek przeciw grulicy. Jest on jak w sam raz niezbyt skutecznym w tym schorzeniu, lecz
moe by stosowany jako rodek pomocniczy czy wspomagajcy leczenie. G wnie
kozieradka stosowana jest jako lek wzmacniajcy i jest to spowodowane jej pobudzajcym
4 A.Oarowski, W.Jaroniewski Roliny Lecznicze praktyczne zastosowanie Instytut WZZ Wwa 1987 s. 183
5
W.Poprzcki Zioolecznictwo s. 119
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin