CUD KUCHENNY i inne.doc

(45 KB) Pobierz
CUD KUCHENNY

CUD KUCHENNY

Zaletą tego sposobu przygotowywania produktów jest oszczędność gazu ( ważne zwłaszcza tam gdzie używany jest gaz z butli) czy prądu oraz braku możliwości przypalenia garnka. Jest, więc ona taka sama jak przy dogotowywaniu. Gotowanie polega na zalaniu danego produktu, ułożonego a sitku, wrzątkiem i przytrzymaniu go pod przykryciem, aż do uzyskania przydatności potrawy do przykrycia.

Gotować w cudzie Kuchennym czy Kuchmistrzu można: piersi z drobiu, filety rybne, parówki, białą kiełbasę, makaron, ryż, kaszę oraz zupy.

Również przy gotowaniu, zasadą jest to, aby niezależnie od ilości produktu, z którego przygotowywany jest posiłek, wrzątku było aż po wewnętrzną krawędź pojemnika.

 

PRZEPISY

 

1. ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA

 

SKŁADNIKI:

1,5 l wody

2 duże zielone ogórki

2 kostki bulionowe

2 serki topione śmietankowe (np. hochland)

koperek posiekany

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wodę zagotować z kostkami bulionowymi, serki rozpuścić we wrzątku, ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Z cudu kuchennego wyjmujemy sito, na dno kładziemy starte ogórki i rozpuszczone serki. Całość zalewamy bulionem, zostawiamy na 15 minut. Po otwarciu wsypujemy posiekany koperek.

 

 

2. FILETY Z KURCZAKA NADZIEWANE MORELAMI

 

SKŁADNIKI:

4 filety z kurczaka

śliwki, lub morele (suszone)

vegeta

Wykałaczki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filety utłuc na cienki płaty, przyprawić vegetą. Każdy filet pokroić na 4-5 kawałków, w które zawijamy śliwkę lub morelę. Spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy na sicie Cudu Kuchennego zalewamy je wrzątkiem. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.

 

SOS:

1 mały majonez

2-3 łyżeczki keczupu

2 łyżki dżemu porzeczkowego lub zórawinowego

2 łyżeczki curry

 

3. BARSZCZ CZERWONY

 

SKŁADNIKI

 

1 duży burak

½ marchewki

½ pietruszki

Kawałek sera

Kawałek pora

 

Surowe warzywa ucieramy na grubej tarce

 

3 kostki rosołowe

1 cytryna

1 duży ząbek czosnku

½ liścia lazurowego

3 grzyby suszone

 

Utarte warzywa skropić sokiem z cytryny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Wszystkie warzywa ułożyć na siteczku Cudu Kuchennego, pod spód dać trzy rosołki, grzybki, zmiażdżony ząbek czosnku i liść laurowy. Zalać wrzątkiem. Przykryć. Po 15 minutach odcedzić, wywar doprawić do smaku wedle uznania.

 

4. PIERŚ Z KURCZAKA

 

SKŁADNIKI:

Świeże lub mrożone piersi kurczaka

Vegeta

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Świeże lub rozmrożone piersi opanierowć vegetą. Następnie doprawić wedle własnego uznania, nie rozbijać. Ułożyć płasko na sitku Cudu Kuchennego lub Kuchmistrza tylko jedną warstwą. Zalać wrzątkiem aż po wewnętrzne brzegi pojemnika i przetrzymać pod zamknięciem, nie przestawiać i nie zaglądać do pojemnika przez 30-35 minut. Po tym czasie piersi odsączyć, podawać na ciepło lub w sosie, można też wykorzystać je do galarety. Wywar można spożytkować do zupy sporządzonej w tym samym pojemniku.

 

5. PIERŚ Z KURCZAKA W JARZYNACH

 

SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka

2 litry wrzącej wody

3 kostki rosołowe

1 litr warzyw startych na grubej tarce( 1 pietruszka, ¼ selera, kawałek pora, reszta marchewki)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dzień wcześniej piersi z kurczaka natrzeć przyprawami i ciasno ułożyć w piekarniku np. Niezbędnej Trójce. Na drugi dzień zagotować dwa litry wody dodać 3 rosołki i starte warzywa. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na wolnym ogniu. Piersi kurczaka ułożyć na sitku cudu kuchennego. Zalać wrzącym wywarem z jarzynami, przykryć pojemnik i odstawić na 40 minut, po tym czasie odsączyć zawartość sitka i przełożyć na półmisek. Podawać z makaronem ziemniakami lub ryżem. Wywar można użyć na sos, lub zupę.

 

6. MARYNATA DO KURCZAKA

 

SKŁADNIKI:

½ łyżeczki zmiażdżonego czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

½ łyżeczki soli

pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki wymieszać i wlać do pojemnika np. Niezbędnej Trójki. Umyte piersi kurczaka ( składniki marynaty podano dla jednej podwójnej piersi) włożyć do marynaty. Zamknięty pojemnik wstawić na dobę do lodówki. Na drugi dzień piersi można opiec na patelni lub ugotować w Cudzie Kuchennym.

 

 

7. ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

 

SKŁADNIKI:

½ paczki makaronu

100 ml koncentratu pomidorowego

200ml śmietany

1 marchewka średniej wielkości

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek zielonej pietruszki

vegeta

Pieprz

Sól

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron zalać na sitku Cudu Kuchennego wrzątkiem do pełna, przykryć szczelnie. Czas gotowania makaronu w Cudzie zależy od rodzaju makaronu. Nitki- 10 min, Łazanki-15 min, itp. W między czasie utrzeć na tarce Zosia Samosia marchewkę, pokroić pietruszkę, szczypiorek. W Shakerze zmiksować śmietanę z koncentratem, lub przecierem pomidorowym. Kiedy makaron jest ugotowany odlać połowę wody.Z sitka makaron przełożyć do pojemnika z wodą, dodać zmiksowaną śmietanę, doprawić do smaku i pozostawić pod przykryciem 5 minut.

 

8. KURCZAK INACZEJ Z KASZĄ

 

SKŁADNIKI:

20-25 dag kaszy

2 filety z kurczaka

200g pieczarek

1,5 papryki kolorowej

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

½ selera

2 kostki rosołowe

sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Pieczarki pokroić i najlepiej wcześniej udusić na patelni. Na dno pojemnika Cudu położyć kostki rosołowe, na sito wsypać kaszę i zalać wrzątkiem ( 2 litry) na 5 minut. W tym czasie pokroić w paski filet z kurczaka, porę i paprykę. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Odsączyć kaszę i wymieszać ją na sicie z pozostałymi składnikami. Wywar ponownie zagotować i zalać całość na 45 minut. Podawać odsączoną z sosem koperkowym.

 

 

9. DANIE Z KASZY

 

SKŁADNIKI:

2szklanki kaszy

2 laski kiełbasy

300g pieczarek

2 duże cebule

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

½ selera

2 opakowania sosu do pieczeń Knorr

sól, pieprz

olej do smażenia

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Warzywa zetrzeć na tarce i smażyć na oleju wraz z pieczarkami do miękkości. Dolać wody i sosy Knorr. Na sitko Cudu wysypać kaszę z pokrojona w kostkę kiełbasą. Zalać wrzącym sosem z pieczarkami. Odstawić pod przykryciem na 30-40 minut. Podawać z różnego typu surówkami.

 

10. KOMPOT RABARBAROWY

 

SKŁADNIKI

3 laski rabarbaru

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1-2 goździki

szczypta cynamonu

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Pokrojony rabarbar położyć na sito Cudu, dodać składniki, zalać wrzątkiem (2 litry) odstawić pod przykryciem na 30 minut.

 

11. SOS BURACZKOWY

 

SKŁADNIKI

1 średni burak (surowy)

3-4 ząbki czosnku

1 mały jogurt naturalny

sól, pieprz i inne przyprawy

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Burak zetrzeć na gęstej tarce. Czosnek zmiażdżyć, połączyć z pozostałymi przyprawami, przyprawić do smaku. Podawać do mięs, serów i jaj.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin