Bułeczki kardamonowe.doc

(233 KB) Pobierz
Kaffebrod med kardemumma

Kaffebrod med kardemumma

Bułeczki kardamonowe

 

12 sztuk

 

 

1 łyżka cukru

1/4 szkl (50 ml) ciepłej wody

2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

200 ml mleka

1 łyżka śmietany

100 g masła

450 g mąki (ok. 3 szklanek)

120 g cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka swieżo utłuczonego zielonego kardamonu

 

Do posypania:

 

2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Do posmarowania:

 

1 jajko plus 1 łyżeczka wody

płatki migdałów i cukier

 

 

W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże.

Odstawić na kilka minut aż zacznie bąblować (ok. 10 minut).

 

W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzać aż masło się roztopi. Odstawić by

ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z drożdżami.

 

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i kardamon. Połączyć z mokrymi składnikami,

zagnieść ciasto (można mikserem).

Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.

 

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.

 

Ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 40 x 45 cm.

Posmarować go masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę.

Pokroić na kawałki grubości 3,5 - 4 cm. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.

Posmarować resztką masła.

Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut (nie urosną zbyt wiele).

 

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem z wodą, posypać cukrem i

migdałami.

Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.

 

Smacznego!

--

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin