Zrazy Staropolskie z grzybamiSkładniki:70 g grzybów suszonych lub 1/2 kg grzybów świeżych (pieczarki, leśne) 400 g wołowiny5 ziemniaków 4 łyżki 22% śmietany 1 łyżka mąki 3/4 litra wody olej do smażenia 4 ziarna pieprzu czarnego ziarnistego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Warzywko Sposób przyrządzenia:Grzyby suszone namaczamy . Mięso kroimy w plastry, następnie lekko rozbić i delikatnie obsmażyć na oleju. Grzyby pokroić w plasterki gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie w garnku ułożyć warstwami mięso, grzyby, przyprawy, a wierzch przykryć pokrojonymi w plastry ziemniakami. Wywar z grzybów doprawić Warzywkiem i wlać do garnka z mięsem. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i ziemniaków (około 1 godzina)Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z pieczywem razowym.
Jozia85