WINO Z RZEPIKU.doc

(25 KB) Pobierz

Wino z Rzepiku

 

Przepis nr. 01

 

Rzepik występuje powszechnie na terenie całej Europy, gdzie rośnie przede wszystkim na suchych łąkach, pastwiskach i polanach leśnych. Stosowany był od dawna do leczenia nieżytów, krwawień, chorób skóry i gruźlicy. Zbiera się ręcznie ziele (Herba Agrimoniae) na początku kwitnienia, suszy oddzielnie w miejscu ocienionym i dobrze przewietrzanym. Wysuszone zioła wydzielają przyjemny, lekko gorzkawy zapach; smak ma podobne cechy. Zioła zawierają garbniki, kwas salicylowy, gorycze, olejek eteryczny i inne substancje. Działają przede wszystkim ściągająco, dzięki czemu leczą nieżyt żołądka lub jelit i biegunki. Regulują również procesy trawienia, sprzyjają wydzielaniu soków żołądkowych, łagodzą niektóre choroby wątroby i nerek, zwłaszcza kamicę nerkową.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino z Rzepiku

Jeden średni pęczek Rzepiku

250 g. Pokrojonych rodzynek

1,2 kg cukru

0,5g. Taniny

Sok z dwóch cytryn

2g. Pożywki

Drożdże winne

Uzupełnić wodą

 

agrimony.jpg [2,7kB]

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin