Kryteria.pdf

(110 KB) Pobierz
PL suplement diabetologiczny.qxd
Suplement Diabetologiczny
Jan Tatoń, Anna Czech
Kryteria
diagnostyki
cukrzycy i innych
zaburzeń glikemii
¿eniu glukozy we krwi, które umo¿li-
wi³yby:
odró¿nianie osób z niewielkimi za-
burzeniami homeostazy glukozy,
jak:
– upoœledzenie (niewielkie pod-
wy¿szenie) glikemii na czczo,
– upoœledzenie tolerancji glukozy,
czyli niewielkie podwy¿szenie
glikemii po podaniu testowej
iloœci glukozy doustnie,
– podwy¿szenie stê¿enia glukozy
we krwi kiedykolwiek w ci¹gu
dnia, które wskazywa³oby na
stan odpowiadaj¹cy definicji cu-
krzycy,
Trzy kategorie
hiperglikemii
Do trzech kategorii zaburzeñ prze-
jawiaj¹cych siê hiperglikemi¹ nale¿¹:
utajony, bez jakichkolwiek objawów.
Czêsto dotyczy osób z oty³oœci¹. Nie-
uchwytny pocz¹tek stwierdza siê
u przesz³o 85 proc. chorych, ostry
pocz¹tek choroby mo¿na okreœliæ
u 15 proc. Niekiedy cukrzyca typu
doros³ych daje o sobie znaæ uporczy-
w¹ czyracznoœci¹, zgorzel¹ stopy,
œwi¹dem sromu (grzybic¹), nerwobó-
lami lub nag³ymi zaburzeniami wzro-
ku. W okresie utajenia choroby roz-
poznanie mo¿na ustaliæ jedynie za
pomoc¹ prób obci¹¿enia glukoz¹.
cukrzyca - do rozpoznania cukrzy-
cy, tak u doros³ych, jak i dzieci ko-
nieczne jest stwierdzenie typo-
wych objawów oraz hiperglikemii
wg kryteriów Œwiatowej
Organizacji Zdrowia lub tylko hi-
perglikemii wg kryteriów ŒOZ,
ustalenie wielkoœci glikemii, od
których rozpoczyna siê zapadal-
noœæ na niektóre objawy lub ze-
spo³y cukrzycy – retinopatiê, ne-
fropatiê, chorobê niedokrwienn¹
serca, mózgu, koñczyn dolnych,
zespo³y neuropatii i inne powik³a-
nia; te wielkoœci sugeruj¹ ju¿ bio-
chemiczne cele leczenia cukrzycy,
upoœledzenie tolerancji glukozy –
rozpoznawane na podstawie testu
doustnego obci¹¿enia 75,0 g glu-
kozy,
okreœlenie korelacji pomiêdzy ró¿-
nymi kategoriami stê¿enia glukozy
we krwi a innymi metabolicznymi
oraz uk³adowymi i narz¹dowymi
zaburzeniami w cukrzycy, np. prze-
mian¹ t³uszczów, bia³ek, pozio-
mem ciœnienia têtniczego, stanem
czynnoœciowym œródb³onka itd.,
Stężenie glikemii we
krwi/osoczu jako kryterium
rozpoznania głównych
kategorii patologicznej
hiperglikemii
Kliniczne objawy cukrzycy wyni-
kaj¹ z patofizjologicznego dzia³ania
hiperglikemii. Do wywo³ania dolegli-
woœci i objawów przedmiotowych
typowych dla cukrzycy zazwyczaj
konieczne jest znaczne podwy¿sze-
nie glikemii, doprowadzaj¹ce do glu-
kozurii i diurezy osmotycznej, a tak-
¿e bardziej ogólnych zaburzeñ meta-
bolizmu, np. dyselektrolitemii,
ketozy, dyslipidemii i wielu innych.
Nie zauwa¿a siê zbyt œcis³ej korela-
cji pomiêdzy objawami klinicznymi
a biochemicznymi, zw³aszcza w za-
burzeniach o ma³ym nasileniu hiper-
glikemii lub przejœciowych. Mog¹
nie powodowaæ typowych objawów
cukrzycy, lecz stanowi¹ przyczynê
patogenetyczn¹ jej dalszego nasila-
nia, a tak¿e ciê¿kich, przewlek³ych
powik³añ – angiopatii i neuropatii cu-
krzycowej, patologii ci¹¿y lub obni-
¿enia odpornoœci przeciwbakteryjnej.
upoœledzenie glikemii na czczo –
rozpoznawanie za pomoc¹ ozna-
czenia glikemii na czczo w stan-
dardowych warunkach.
Kliniczna symptomatologia
Objawy cukrzycy typu 1
Pocz¹tek choroby jest najczêœciej
ostry, tzn. objawy narastaj¹ w ci¹gu
kilku dni, niekiedy jednak bywa po-
wolny – objawy choroby narastaj¹
w ci¹gu kilku tygodni. Do typowych
nale¿¹:
stwierdzenie, czy przyjête kryteria
zmian w glikemii maj¹ podobne
lub ró¿ne znaczenie w odmien-
nych populacjach.
wzmo¿one pragnienie i wielo-
mocz,
Na podstawie powy¿szych oko-
licznoœci zrewidowa³ dotychczasowe
i og³osi³ w 1999 r. nowe kryteria roz-
poznawania cukrzycy Komitet Eks-
pertów Œwiatowej Organizacji
Zdrowia, dzia³aj¹cy przy wsparciu
Amerykañskiego Towarzystwa Dia-
betologicznego (ADA). Badanie gli-
kemii (wartoœci dla osocza krwi ¿yl-
nej) umo¿liwia zró¿nicowanie miê-
dzy stanami hiperglikemii (tab. 1.):
sk³onnoœæ do rozwoju ketozy,
chudniêcie (mimo nadmiernego
³aknienia),
ogólne os³abienie.
W ok. 30. proc. przypadków po
burzliwym pocz¹tku w 2.–3. mies. le-
czenia choroby wystêpuje przejœcio-
we wygasanie objawów (remisja),
która utrzymuje siê niekiedy kilka
miesiêcy lub d³u¿ej.
glikemia na czczo:
– prawid³owa glikemia na czczo:
<6,1 mmol/l (<110 mg/dl),
– podwy¿szenie glikemii na czczo:
110 mg/dl), ale
<7,0 mmol/l (<126 mg/dl),
– cukrzyca: 2-krotne stwierdzenie
glikemii na czczo:
6,1, mmol/l (
Obraz kliniczny
cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu doros³ych mo¿e
przez wiele lat przebiegaæ w sposób
Z powy¿szych wzglêdów ko-
nieczne jest okreœlenie jak najbar-
dziej œcis³ych kryteriów zmian w stê-
7,0 mmol/l
(
126 mg/dl),
8
Przewodnik
Lekarza
odró¿nianie osób z prawid³owym
metabolizmem glukozy od osób
z jego zaburzeniami,
621704951.004.png
Suplement Diabetologiczny
glikemia w 2 godz. po doustnym
podaniu 75,0 glukozy:
– prawid³owa tolerancja glukozy:
<7,8 mmol/l (<140 mg/dl),
– upoœledzenie tolerancji glukozy:
Kryteria
Glikemia w osoczu
Glikemia w pe³nej krwi
¿ylnym w³oœniczkowym ¿ylnej w³oœniczkowej
mmol/l
mmol/l
mmol/l
mmol/l
mg/dl
mg/dl
mg/dl
140 mg/dl), ale
<11,1 mmol/l (<200 mg/dl),
– cukrzyca: 2-krotne stwierdzenie
glikemii w 2 godz. po doustnym
podaniu 75,0 glukozy
7,8 mmol/l (
na czczo:
1) cukrzyca
7,0 (>125)
7,0 (>125)
6,0 ( 110)
6,0 ( 110)
2) podwy¿szenie
glikemii na czczo
6,0 ( 110)
6,0 ( 110)
5,5 ( 100)
5,5 ( 100)
11,1
mmol/l (
200 mg/dl),
test doustnego
obci¹¿enia 75,0 g
glukozy РwartoϾ
w 2. godz. po
podaniu glukozy:
1) cukrzyca
glikemia przygodna:
– prawid³owa glikemia przygodna:
<6,1 mmol/l (<110 mg/dl),
– podejrzenie nieprawid³owej gli-
kemii przygodnej:
11,1 ( 200)
12,2 ( 220)
10,0 ( 180) 11,1 ( 200)
6,1 mmol/l
Tab.
Kryteria
rozpoznawania
3 kategorii
hiperglikemii
110 mg/dl) – <11,1 mmol/l
(<200 mg/dl),
– cukrzyca: 2-krotnie
2) upoœledzenie
tolerancji glukozy
7,8 ( 140)
8,9 ( 160)
6,7 ( 120)
7,8 ( 140)
11,1 mmol/l
Test – 75 g glukozy w 300 ml wody spo¿yte w 3.–5. min
200 mg/dl).
padkach – odwodnieniu i kwasicy ke-
tonowej. W takiej sytuacji (nawet po-
jedyncze) oznaczenie glikemii przy-
godnej i uzyskanie wyniku powy¿ej
11,1 mmol/l (200 mg/dl) w osoczu
krwi ¿ylnej umo¿liwia ustalenie roz-
poznania lub wykluczenie takiej
mo¿liwoœci u osób badanych (poza
okresem ci¹¿y). Jeœli stê¿enie gluko-
zy w przygodnym oznaczeniu znaj-
duje siê w strefie niepewnoœci rozpo-
znawczej (ryc.) nale¿y wykonaæ
oznaczenie glikemii na czczo. Jeœli to
oznaczenie 2-krotnie bêdzie odpo-
wiadaæ wartoœci 7,0 mmol/l (126
mg/dl) lub wiêcej, ustala siê rozpo-
znanie cukrzycy. Jeœli jednak znajdu-
je siê w strefie 6,1 mmol/l (110
mg/dl) do 7,0 mmol/l (125 mg/dl),
nale¿y wykonaæ test doustnego ob-
ci¹¿enia 75 g glukozy. Jeœli oznacze-
nie po 2 godz. od obci¹¿enia gluko-
z¹ bêdzie równe lub wiêksze ni¿ 11,1
mmol/l (200 mg/dl), nale¿y rozpo-
znaæ cukrzycê. Postêpowanie to oraz
zakres kryteriów dla prawid³owej gli-
kemii, upoœledzenia glikemii na
czczo oraz upoœledzenia tolerancji
glukozy podaje ryc.
stwierdziæ upoœledzenie tolerancji
glukozy,
Badanie przesiewowe
Nale¿y stwierdziæ, ¿e przy rozpo-
znaniu glikemii (osocze krwi ¿ylnej)
na czczo w zakresie 5,0–6,1 mmol/l
(90–110 mg/dl), zw³aszcza 2-krotnie
oraz wspó³istnieniu pozahiperglike-
micznych czynników ryzyka cukrzy-
cy nale¿y wykonaæ test doustnego
obci¹¿enia glukoz¹ lub inne dodatko-
we testy, poniewa¿ podejrzenie zabu-
rzeñ przemiany glukozy jest wysokie.
110
mg/dl) i w 2 godz. <7,8 mmol/l
(<140 mg/dl), nale¿y stwierdziæ
upoœledzenie glikemii na czczo.
6,0 mmol/l (
W teœcie obci¹¿eniem 75,0 g glu-
kozy doustnie mierzy siê glikemiê
na czczo i w 2 godz. po podaniu glu-
kozy. Znaczenie wielkoœci glikemii
w czasie 0–2 godz. i póŸniej po
2 godz. nie zosta³o jak dot¹d dosta-
tecznie wystandardyzowane. Inter-
pretacja tych wartoœci oczekuje na
badania.
Gdy w badaniu przesiewowym
glikemia na czczo lub przygodna
wykazuje wartoœci:
>5,5 mmol/l (>100 mg/dl) – nale¿y
zbadaæ glikemiê w osoczu krwi ¿yl-
nej na czczo, jeœli glikemia ta jest
Przydatność stosowania
testu doustnego obciążenia
75,0 g glukozy doustnie
Znaczenie wykorzystania do roz-
poznania cukrzycy zarówno ozna-
czenia glikemii na czczo, jak
i 2 godz. po doustnym podaniu 75,0
g glukozy przedstawi³a grupa epide-
miologów badania DECODE (DE-
CODE Study Group on the behalf
the European Diabetes Epidemiolo-
gy Study Group). Will new diagno-
stic criteria for diabetes mellitus
change phenotype of patients with
diabetes? Reanalysis of the Europe-
an epidemiological data. BMJ,
1998; 317: 371].
Zastosowanie w populacji euro-
pejskiej wy³¹cznie oznaczania glike-
mii na czczo lub wy³¹cznie oznacza-
nia glikemii 2 godz. po doustnym po-
daniu 75,0 g glukozy pominie ok.
30 proc. chorych z cukrzyc¹. Nale¿y
w formie uzupe³nienia stwierdziæ:
7,0 mmol/l (>125 mg/dl) – nale-
¿y powtórzyæ badanie innego
dnia; jeœli wynik siê potwierdzi
nale¿y rozpoznaæ cukrzycê,
6,0 mmol/l (
110 mg/dl), ale <7,0
mmol/l (125 mg/dl) nale¿y wyko-
naæ test tolerancji glukozy z poda-
niem 75 g glukozy doustnie,
>5,0 mmol/l (>90 mg/dl), ale <6,0
mmol/l (110 mg/dl) nale¿y zaleciæ
coroczn¹ kontrolê czynników ry-
zyka mia¿d¿ycy, w³¹czaj¹c w to
glikemiê w osoczu krwi ¿ylnej.
Interpretacja testu
doustnego
Test doustny wymaga obci¹¿enia
75,0 g glukozy doustnie (osocze
krwi ¿ylnej). Jeœli glikemia:
Jak wspomniano, kliniczne rozpo-
znanie cukrzycy jest doœæ czêsto u³a-
twione z powodu wyst¹pienia typo-
wych dolegliwoœci i objawów –
wzmo¿onego pragnienia, zwiêksze-
nia objêtoœci oddawanego moczu,
utraty masy cia³a, podatnoœci na na-
wrotowe infekcje, w ciê¿szych przy-
2 godz. po podaniu glukozy jest
200 mg/dl), nale-
¿y stwierdziæ cukrzycê,
2 godz. po podaniu glukozy jest
<11,0 mmol/l (<200 mg/dl), ale
140 mg/dl), nale¿y
Przewodnik
Lekarza 9
na czczo jest
11,0 mmol/l/ (
7,8 mmol/l (
621704951.005.png
Suplement Diabetologiczny
Algorytm rozpoznawania 3 kategorii hiperglikemii:
upoœledzenie glikemii na czczo, upoœledzenie tolerancji glukozy, cukrzyca
kogo badaæ?
motywy kliniczne
– objawy
motywy zapobiegawcze:
wystêpowanie czynników
ryzyka
motywy zapobiegawcze:
planowany przegl¹d
populacji powy¿ej 45.
roku ¿ycia; badania
co 3 lata, inne
2 œcie¿ki diagnostyczne
osocze krwi
¿ylnej – metoda
enzymatyczna
glikemia na czczo*
mmol/l (mg/dl)
glikemia przygodna*
mmol/l (mg/dl)
kategorie
diagnostyczne
glikemii
na czczo
i glikemii
przygodnej
>3,3 i 5,5 >5,5 i <6,1 6,1 i <7,0 7,0
( > 60 i 100) (>100 i <110) ( 110 i < 126 ) ( 126 )
<5,5
5,5 i < 11,1
11,1
(<100) ( 100) i < 200 )
( 200 )
norma niepewnoœæ# upoœledzenie cukrzyca
glikemii
na czczo
norma niepewnoϾ cukrzyca
OGTT**
kategorie
diagnostyczne
tolerancji
glukozy: glikemia
w 2. godz.
po doustnym
podaniu 7,5 g
glukozy (OGTT)
po 2 godz. <7,8 (<140)
po 2 godz. 7,8 ( 140)
po 2 godz. 11,1 ( 200)
norma
upoœledzenie
tolerancji glukozy
(UTG)
cukrzyca
rozpoznanie
typu cukrzycy:
inne
rozpoznania
kliniczne
plan dalszego
monitorowania
klinicznego
klasyfikacja typu UTG:
inne objawy
niehiperglikemiczne
klasyfikacja typu
cukrzycy: inne objawy
niehiperglikemiczne
postêpowanie
medyczne
powtórzenie
OGTT po roku**
diagnostyka powik³añ
hiperglikemii i chorób
skojarzonych, lecze-
nie, monitorowanie
diagnostyka powik³añ
cukrzycy i chorób
skojarzonych, leczenie
monitorowane
Ryc.
Algorytm
diagnostyczny
3 kategorii
hiperglikemii
(WHO,
modyfikacja w³asna)
* badanie nale¿y wykonaæ 2-krotnie
** OGTT – test doustnego podania 75,0 g glukozy; w celu ograniczenia zmiennoœci wyników konieczne jest dok³adne przestrzeganie zasad tech-
nicznych wykonania testu
# kategoria niepewnoœæ zosta³a dodana przez autorów zgodnie z ich doœwiadczeniem
10
Przewodnik
Lekarza
621704951.006.png 621704951.007.png 621704951.001.png
Suplement Diabetologiczny
grupa konsultacyjna SOZ (podob-
nie jak grupa American Diabetes
Association) w opisie kryteriów
glikemii po doustnym obci¹¿eniu
75 g glukozy nie odnosi siê do ka-
tegorii zwiêkszenia glikemii po
1 godz. od podania testowej daw-
ki glukozy. Mo¿na jednak spotkaæ
osoby, u których przy prawid³owej
glikemii na czczo oraz 2 godz. po
podaniu glukozy tylko glikemia
po 1 godz. jest podwy¿szona; au-
torzy s¹dz¹ tak¿e, ¿e osoby z gli-
kemi¹ po 1 godz. pomiêdzy 8,9
mmol/l (160 mg/dl) a 11,1 mmol/l
(200 mg/dl) nale¿y zaliczyæ do ka-
tegorii upoœledzenia tolerancji glu-
kozy, a z glikemi¹ po 1 godz.
gia 1999; 42: 647-54], obejmuj¹-
cych w sumie 47 396 osób z popu-
lacji europejskich stwierdzono, ¿e
glikemia na czczo nie koreluje
w satysfakcjonuj¹cy sposób z upo-
œledzeniem tolerancji glukozy, kie-
dy to cukrzycê stwierdza siê jako
2-krotne podwy¿szenie glikemii
powy¿ej 11,1 mmol/l (200 mg/dl)
2 godz. po doustnym podaniu 75,0
g glukozy. Wykrywanie zaburzeñ
glikemii i cukrzycy za pomoc¹
oznaczania wy³¹cznie glikemii na
czczo lub wy³¹cznie glikemii po
doustnym obci¹¿eniu glukoz¹ nie
daje tych samych wyników.
mmol/l (>125 mg/dl), HbA 1c =6,5
proc. odpowiada glikemii na czczo
>6,0 mmol/l (>110 mg/dl).
5. Nie nale¿y wykonywaæ procedur
diagnostycznych w czasie ostrej
choroby, po urazie, operacji lub
przy podawaniu leków wp³ywaj¹-
cych na glikemiê.
6. Wyniki testów rozpoznawczych
nale¿y interpretowaæ ostro¿nie
u osób przyjmuj¹cych leki podno-
sz¹ce glikemiê, u osób z endokry-
nopatiamii, u kobiet w ci¹¿y.
7. Jeœli podejrzenie cukrzycy lub
czynniki ryzyka cukrzycy s¹ wy-
raŸne, pomimo normalnej glikemii
na czczo, nale¿y wykonaæ test do-
ustnego obci¹¿enia glukoz¹, szcze-
gólnie u osób starszych.
8. Opisane powy¿ej testy rozpoznaw-
cze nie mog¹ byæ interpretowane
u osób z marskoœci¹ w¹troby lub
formami bardzo znacznej obwodo-
wej insulinoopornoœci. U osób
z prawid³ow¹ glikemi¹ na czczo ale
podwy¿szon¹ glikemi¹ poposi³ko-
w¹ rozpoznanie nale¿y dokonaæ za
pomoc¹ wartoœci glikemii w 2 godz.
po podaniu 75,0 g glukozy doustnie,
wg kryteriów dla tego testu.
9. Przy ocenie wszelkich kryteriów
maj¹cych za podstawê glikemiê
nale¿y zawsze uwzglêdniæ:
11,1 mmol/l (200 mg/dl) do ka-
tegorii cukrzycy (oznaczenie 2-
krotne w osoczu krwi ¿ylnej),
Wynika st¹d wniosek, ¿e w roz-
poznaniu cukrzycy konieczne jest
nie tylko oznaczenie glikemii na
czczo, ale tak¿e wykonywanie testu
doustnego obci¹¿enia glukoz¹ i to
w takim samym zakresie, jak to do-
t¹d czyniono (jest to równie¿ zalece-
nie konsultantów WHO).
podkreœla siê, ¿e nowe kryteria
diagnostyczne pod postaci¹ prawi-
d³owych wartoœci glikemii na
czczo <6,1 mmol/l (<110 mg/dl),
wydzielania wartoœci wskazuj¹-
cych na now¹ kategoriê zaburzeñ
glikemii, jak¹ jest upoœledzenie
glikemii na czczo
6,1 mmol/l
(110 mg/dl), ale <7,0 mmol/l (126
mg/dl), oraz rozpoznanie cukrzy-
cy od punktu odciêcia
10 praktycznie ważnych
metodycznych zasad
1. Badanie glikemii na czczo wyma-
ga pewnoœci, ¿e badany nie spo¿y-
wa³ posi³ku przez 8–12 godz.
przed pobraniem krwi.
2. Jeœli HbA 1c nie jest stale podwy¿-
szona, mo¿na mieæ w¹tpliwoœci co
do rozpoznania hiperglikemii na
czczo – nale¿y powtórzyæ badania
pod nadzorem lub wykonaæ test
doustnego obci¹¿enia 75,0 g glu-
kozy.
3. Rozpoznanie nie mo¿e mieæ za
podstawê pojedynczego oznacze-
nia glikemii przy braku objawów.
Do celów rozpoznawczych prefe-
ruje siê oznaczanie glikemii
w osoczu krwi ¿ylnej, dla wygody
mo¿na zastosowaæ równowa¿niki
oznaczeñ w pe³nej krwi i w krwi
w³oœniczkowej.
4. Oznaczenie HbA 1c mo¿e byæ u¿y-
teczne dla celów rozpoznawczych,
zw³aszcza gdy:
7,0 mmol/l
(126 mg/dl) spowodowane zosta-
³o przede wszystkim obserwacj¹,
¿e zapadalnoœæ na zespo³y angio-
patii cukrzycowej rozpoczyna siê
w³aœnie od tych poziomów glike-
mii, tak wiêc ich rozpoznanie zo-
bowi¹zuje ju¿ do wdro¿enia lecze-
nia hipoglikemizuj¹cego,
czy oznaczenie dotyczy pe³nej
krwi lub osocza (surowicy) – stê-
¿enie glukozy we krwi pe³nej ¿yl-
nej jest ni¿sze od glikemii w oso-
czu krwi ¿ylnej o 10–15 proc.,
czy dotyczy próbki krwi w³oœnicz-
kowej lub ¿ylnej – na czczo glike-
mia we krwi w³oœniczkowej jest
podobna jak w krwi ¿ylnej pe³nej
oraz ni¿sza o ok. 1 mmol/l ni¿
w osoczu krwi ¿ylnej,
stwierdzono tak¿e, ¿e przy prawi-
d³owej glikemii na czczo, lecz przy
upoœledzeniu tolerancji glukozy,
wykrywanym przez stwierdzenie
glikemii 2 godz. po podaniu 75,0 g
glukozy doustnie na poziomie
czy odnosi siê do stanu na czczo
lub po podaniu doustnym glukozy
(posi³ku) – po posi³ku glikemia
we krwi w³oœniczkowej jest wy¿-
sza o 10–15 proc. ani¿eli we krwi
¿ylnej pe³nej (jest wiêc taka sama
jak w osoczu krwi ¿ylnej),
7,8
mmol/l (140 mg/dl) ale <11,1
mmol/l (<200 mg/dl) równie¿ (i to
bardzo wyraŸnie) nastêpuje skok
zapadalnoœci na zespo³y angiopatii,
dlatego w³aœnie upoœledzenie tole-
rancji glukozy wymaga leczenia hi-
poglikemizuj¹cego,
metodê oznaczania oraz cechy
jakoœci metodycznej i normy
prawnej.
10. Œwiatowa Organizacja Zdrowia
ze wzglêdów logistycznych i eko-
nomicznych do celów badañ po-
pulacyjnych (epidemiologicz-
nych) uznaje u¿ycie tylko poje-
dynczego oznaczenia glikemii na
czczo. Jak wspomniano, s¹ osoby,
które maj¹ prawid³ow¹ glikemiê
na czczo i cukrzycê 2 godz. po
uzyska siê potwierdzaj¹ce oznacze-
nia glikemii w osoczu krwi ¿ylnej,
zarówno upoœledzenie glikemii na
czczo, jak i upoœledzenie tolerancji
glukozy s¹ bardzo istotnymi pre-
dyktorami cukrzycy typu 2, ich
stwierdzenie wymaga wiêc wdro¿e-
nia programu prewencji cukrzycy,
oznaczenie HbA 1c jest standaryzo-
wane (DCCT), chromatogram
HPLC mo¿e okreœliæ frakcje nie-
prawid³owych hemoglobin oraz
gdy stwierdza siê nieprawid³ow¹
dynamikê odnowy krwinek czer-
wonych,
w metaanalitycznych badaniach
DECODE Study Group zupowa¿-
nienia European Diabetes Epide-
miology Study Group [Diabetolo-
w przybli¿eniu HbA 1c =7, 5 proc.
odpowiada glikemii na czczo >7,0
Lekarza 11
Przewodnik
621704951.002.png
Suplement Diabetologiczny
doustnym podaniu 75,0 g gluko-
zy. Dotyczy to szczególnie osób
starszych, bez oty³oœci. Wydaje
siê jednak, ¿e ta liberalizacja do
celów epidemiologicznych nie
jest racjonalna. Mo¿na oczeki-
waæ, ¿e realizacja tej rekomenda-
cji wkrótce spowoduje, ¿e popra-
wi¹ siê ró¿ne wskaŸniki chorobo-
woœci, a mianowicie z powodu
cukrzycy rozpoznawanej na pod-
stawie oznaczenia glikemii na
czczo, z powodu cukrzycy rozpo-
znawanej na podstawie oceny gli-
kemii 2 godz. po doustnym obci¹-
¿eniu 75,0 g glukozy i z powodu
cukrzycy, któr¹ rozpoznano na
podstawie obydwu badañ jedno-
czeœnie. Bêdzie to sytuacja, która
mo¿e spowodowaæ praktyczne
trudnoœci, np. w decyzjach lecz-
niczych.
Ze wzglêdów organizacyjnych po-
winna byæ wprowadzana do szero-
kiej praktyki, poniewa¿ w³aœnie
w Polsce praktyka rozpoznawania
cukrzycy ciê¿arnych jest niedosta-
teczna. Poni¿ej przedstawiono jej za-
sady:
na czczo jest
7,0 mmol/l (
>
125
mg/dl) lub w 2. godz. testu
7,8
140 mg/dl) nale¿y wdro¿yæ
postêpowanie jak w cukrzycy.
u wszystkich ciê¿arnych w czasie
pierwszej wizyty u lekarza nale¿y
oznaczyæ glikemiê na czczo:
– je¿eli stê¿enie glukozy w suro-
wicy krwi ¿ylnej na czczo bê-
dzie równe lub wy¿sze od 105
mg/dl (5,8 mmol/l), nale¿y wy-
konaæ test diagnostyczny z do-
ustnym obci¹¿eniem 75,0 g glu-
kozy, zgodnie z kryteriami
Œwiatowej Organizacji Zdrowia;
ciê¿arne z cukrzyc¹ nale¿y skie-
rowaæ do regionalnego oœrodka
diabetologiczno-po³o¿niczego,
Jednostopniowa taktyka diagno-
styczna wg WHO jest nie tylko bar-
dziej prosta, ale daje podstawy do na-
tychmiastowej interwencji leczniczej
i przynosi wyniki, jakich siê oczekuje.
Dodatkowo umo¿liwia wykorzystanie
informacji naukowych z dziedziny pa-
tofizjologii stanu przedcukrzycowego
i wczesnych stadiów rozwoju cukrzy-
cy na podstawie stosowania testu
z 75,0 g glukozy u kobiet nie bêd¹cych
w ci¹¿y. Cukrzyca ciê¿arnych jest wy-
j¹tkowo wa¿nym pojêciem i dziedzi-
n¹ najbardziej aktywnych dzia³añ za-
pobiegawczych i leczniczych. Nie jest
jednak osobn¹ jednostk¹ chorobow¹,
ale stanem przedcukrzycowym lub
wczesn¹ cukrzyc¹ typu 1 lub 2, dema-
skowan¹ przez wp³yw ci¹¿y. Podejœcie
diagnostyczne winno wiêc nawi¹zy-
waæ do kryteriów patogenetycznych
i szczególnej klasyfikacji patogene-
tycznej tego stanu.
miêdzy 24. a 28. tyg. ci¹¿y wyko-
nuje siê u wszystkich ciê¿arnych
test przesiewu z doustnym obci¹-
¿eniem 50,0 g glukozy i oznacze-
niem w 60. min stê¿enia glukozy
we krwi (test przesiewu mo¿e byæ
wykonany bez wzglêdu na porê
doby i czas od ostatniego posi³-
ku); je¿eli stê¿enie glukozy w su-
rowicy krwi ¿ylnej w 60. min te-
stu bêdzie równe lub wy¿sze od
140 mg/dl (7,8 mmol/l), ale ni¿sze
od 180 mg/dl (10,0 mmol/l) nale-
¿y wykonaæ test z doustnym ob-
ci¹¿eniem 75,0 g glukozy zgodnie
z procedur¹ wg WHO. Pod pojê-
ciem cukrzycy ciê¿arnych rozu-
mie siê stan upoœledzenia toleran-
cji glukozy lub cukrzycê wg kry-
teriów Œwiatowej Organizacji
Zdrowia; przy stê¿eniu glukozy
równym lub wy¿szym od 180
mg/dl (10,0 mmol/l); ciê¿arn¹ na-
le¿y skierowaæ bezpoœrednio do
regionalnego oœrodka diabetolo-
giczno-po³o¿niczego,
Rozpoznawanie cukrzycy
ciężarnych
Kryteria rozpoznawania cukrzy-
cy u ciê¿arnych s¹ od dziesi¹tków lat
przedmiotem sporu naukowego. Je-
go istot¹ jest poszukiwanie najlep-
szej odpowiedzi na 2 pytania:
jakie stê¿enie glukozy we krwi
jest optymalne dla przebiegu ci¹-
¿y, zdrowia matki i noworodka –
czyli jak zapobiegaæ zaburzeniom
wzrostu p³odu przez uzyskanie
optymalnej do tego celu glikemii;
odpowiedzi na to pytanie poszu-
kuje siê przez zestawienie czynio-
nych w czasie ci¹¿y obserwacji
metabolicznych z kliniczn¹ ocen¹
zdrowia noworodka i póŸniej
dziecka, a s³u¿¹ temu badania kli-
niczno-epidemiologiczne,
Rozpoznawanie
zagrożenia cukrzycą typu 1
– stan przedcukrzycowy
Aktywne rozpoznanie i postêpo-
wanie przydatne w okreœleniu zagro-
¿enia zachorowania na cukrzycê ty-
pu 1 praktycznie obejmuje:
zebranie dok³adnych wywiadów,
wykrycie przeciwcia³ przeciwwy-
spowych,
wykrycie przeciwcia³ przeciw na-
tywnej (w³asnej) insulinie,
test szybkiego do¿ylnego obci¹¿e-
nia glukagonem z oznaczeniem
peptydu C w 6. min testu – wyka-
zanie stê¿enia peptydu C <1,0
ng/ml,
w jakim okresie ci¹¿y i jak¹ tech-
nik¹ wykonaæ test tolerancji glu-
kozy, jak najtrafniej go interpreto-
waæ, aby uzyskaæ jak najwiêksz¹
korzyœæ dla przebiegu ci¹¿y?
oznaczenie genotypu HLA, ³¹cz-
nie z wariantem DQ.
przy nieprawid³owym wyniku te-
stu przesiewowego (50,0 g), a pra-
wid³owym wyniku testu diagno-
stycznego (75, 0 g) nale¿y w 32.
tyg. ci¹¿y powtórnie wykonaæ test
diagnostyczny.
Miêdzynarodowa Federacja Dia-
betologiczna regionu Europy w reko-
mendacjach og³oszonych w 1999 r.
zaleca, aby u wszystkich ciê¿arnych,
u których stê¿enie glukozy w osoczu
jest wy¿sze ni¿ 6,0 mmol/l (>110
mg/dl), niezale¿nie od pory dnia wy-
konaæ test doustnego obci¹¿enia 75,0
g glukozy. Jeœli glikemia w osoczu
Odpowiedzi na powy¿sze pytania
grupuj¹ siê wokó³ 2 typów rekomen-
dacji. Jedn¹ dostarczaj¹ badania
i praktyka zalecana przez ADA
(American Diabetes Association),
drugiej udziela Komitet Ekspertów
Œwiatowej Organizacji Zdrowia
(WHO).
Okreœlenie obecnoœci przeciwcia³
przeciwwyspowych, i to zarówno
cytoplazmatycznych, jak i po-
wierzchniowych jest po¿yteczn¹ me-
tod¹ wykrywania osób zagro¿onych
powstaniem cukrzycy typu 1. Nale-
¿y jednak pamiêtaæ, ¿e:
Obecnie w Polsce zaleca siê sto-
sowanie taktyki 2-stopniowej, opra-
cowanej w 1995 r. przez grupê eks-
pertów (po³o¿ników i diabetologów)
cukrzyca typu 1 mo¿e tak¿e po-
wstaæ (rzadko) u osób bez po-
wiêkszenia miana przeciwcia³
12
Przewodnik
Lekarza
mmol/l (
nie u wszystkich osób z obecno-
œci¹ przeciwcia³ przeciwwyspo-
wych powstaje cukrzyca typu 1,
621704951.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin