ç è
INSTRUKCJA BEZPIECZNEJ
i HIGIENICZNEJ PRACY
Opracowanie : Grzegorz Nowowiejski , Krystyna Mieszek
> ŁZUK - sierpień 2006 <
1. Czynniki biologiczne.
2. Czynniki fizyczne. Praca w pobliżu (lub obsługa) maszyn i urządzeń.
3. Czynniki fizyczne. Zagrożenia ogólne.
4. Czynniki chemiczne – kwas siarkowy.
5. Uciążliwe zapachy.
INFO Kodeks Pracy Art.211
II. Oznakowania występujące w tekście Instrukcji
Znaki nakazu
Znaki zakazu
Znaki ostrzegawcze
Znaki informacyjne
Znaki p. poż.
Znaki ewakuacyjne
III . Postanowienia ogólne
Przepisy dotyczące wykonywania pracy, INFO Kodeks Pracy Art. 2376
INFO Kodeks Pracy Art.210, Postępowania przy niektórych obrażeniach
INFO Kodeks Pracy Art.108
IV . Postanowienia szczegółowe
Przepisy dotyczące wykonywania pracy
Rozdrabniarka CRAMBO [ oraz rozdrabniarka TIM ]
INFO Kodeks Pracy Art.215 i 216
Linia ręcznej segregacji i doczyszczania mechanicznego odpadów BIO i zielonych,
z systemu segregacji dualnej u źródła, z zespołów mieszkaniowych
Mieszarko – rozdrabniarka MASHMASTER 1300 SE
Ładowarka BOBCAT
Ładowarka Ł – 534 C [oraz Ładowarka Ł – 515C]
Wózek widłowy MITSUBISHI FD15N
Przerzucarka kompostu TOPTURN X53
Przesiewacz mobilny KOMPTECH MAXX [oraz przesiewarka TIM]
Paczkowarka gotowego kompostu TOMAR
-2-
Specyficzną szkodliwością dla pracowników produkcyjnych, biorących bezpośredni udział w wytwarzaniu kompostu z :
- odpadów BIO, z systemu segregacji dualnej u źródła, z zespołów mieszkaniowych,
- odpadów zielonych z giełd warzywno – owocowych, z targowisk miejskich,
- materiału strukturalnego z przedsiębiorstw ogrodniczych, z pielęgnacji parków, zieleńców, od indywidualnych dostawców, z pielęgnacji ogrodów przydomowych,
- sporadycznie z odpadów organicznych z sortowni odpadów komunalnych,
- osadów pościekowych z grupowej oczyszczalni ścieków,
- sporadycznie z odpadów przemysłowych typu wytłoki, pulpy, wysłodki, z przemysłu spożywczego, kory, trocin, włosia i włókien naturalnych mogą być czynne mikroorganizmy:
√ bakteria gronkowca złocistego może wywołać zakażenia układowe i skóry.
√ bakteria paciorkowca ropotwórczego może wywołać zakażenia układowe i skóry.
√ bakteria, laseczki tężca może wywołać tężec.
√ grzyb kropidlaka popielatego może wywołać grzybice narządowe.
√ grzyb bielnika białego może wywołać grzybice skóry i błon śluzowych.
2.Czynniki fizyczne. Praca w pobliżu ( lub obsługa) maszyn i urządzeń :
- środki transportu kołowego z osprzętem (ładowarki Bobcat i Ł-534C),, samochody
- przywożące odpady i wywożące kompost,
- przenośniki taśmowe, taśma sortownicza linii Sutco
- rozdrabniarka Crambo,
- mieszarko- rozdrabniarka Mashmaster ,
- przerzucarka Topturn,
- przesiewarka kompostu Maxx Integral
- wózek widłowy Mitsubishi.
- paczkowarka Tomar
3.Czynniki fizyczne. Zagrożenia ogólne.
Do grupy zagrożeń wypadkowych ogólnie występujących należy możliwość
występowania wszelkiego rodzaju skaleczeń, zranień i złamań - > spowodowanych
uderzeniem spadających przedmiotów, upadkiem z wysokości lub niewłaściwym
używaniem środków transportowych, czy niewłaściwych narzędzi pracy.
-3-
4.Czynniki chemiczne – kwas siarkowy.
Możliwy kontakt przy pracach w trakcie podłączania instalacji dozującej kwas i przy
wymianie pojemników z kwasem siarkowym , gdy wystąpią zakłócenia w procesie
technologicznym.
5.Uciążliwe zapachy.
Zapachy te występują wtedy, gdy występują zakłócenia w procesach technologicznych, gdy
system wentylacji nie funkcjonuje prawidłowo. Zapachy te to gazy z rozkładu odpadów
organicznych .
Ustawa z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy Art. 211.
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik jest obowiązany:
1) znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym,
2) wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych,
3) dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy,
4) stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego, zgodnie z ich przeznaczeniem,
5) poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich,
6) niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia, o grożącym im niebezpieczeństwie,
7) współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
-4-
ç nakaz stosowania ochrony stóp ç nakaz stosowania ochrony głowy
ç nakaz stosowania ubrania ochronnego ç nakaz stosowania ochrony rąk
çnakaz stosowania ochronników słuchu ç nakaz stosowania ochrony oczu
çnakaz stosowania maski przeciwpyłowejç nakaz stosowania osłon
çnakaz przechodzenia tylko po pomostach i schodach technologicznych
ç nakaz mycia rąk i twarzy wodą i środkami dezynfekującymi
ç nakaz obsługi tylko przez çnakaz używania fartucha ochronnego
osoby uprawnione
çzakaz przebywania pod ciężarem ç nie dotykać
çzakaz przewożenia osób na urządzeniach transportowych
çzakaz uruchamiania ç zakaz spożywania posiłków
ç zakaz załączania çzakaz gaszenia wodą
çzakaz spożywania alkoholu ç zakaz palenia tytoniu
-5-
çinstrukcja obsługi i bezpiecznej pracy
çnatrysk ç jadalnia
ç tu dozwolone jest palenie tytoniu ç apteczka pierwszej pomocy
ç znak ewakuacyjny – wyjście ewakuacyjne
ç znak ewakuacyjny – kierunek drogi ewakuacyjnej
ç znak ewakuacyjny – kierunek do wyjścia drogi ewakuacyjnej
ç znak ewakuacyjny – drzwi ewakuacyjne
ç strefa niebezpieczna w pobliżu pracy urządzenia
ç kwas siarkowy ç szkodliwe czynniki biologi...
amber440