Planowanie diet z modyfikacjami składników mineralnych i diet z modyfikacjami konsystencji.pdf

(353 KB) Pobierz
Dietetyk_321[11].Z3.07_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Jolanta Graczek
Planowanie diet z modyfikacjami składników mineralnych
i diet z modyfikacjami konsystencji 321[11].Z3.07
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
393070384.003.png 393070384.004.png 393070384.005.png
Recenzenci:
mgr inż. Magdalena Kaźmierczak
mgr inż. Joanna Pieczyńska
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Ewa Superczyńska
Konsultacja:
dr hab. inż. Henryk Budzeń
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 321[11].Z3.07
„Planowanie diet z modyfikacjami składników mineralnych i diet z modyfikacjami
konsystencji”, zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu dietetyk.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Podstawy patofizjologii chorób wymagających modyfikacji
składników mineralnych. Diety ograniczające spożycie sodu.
Diety wymagające modyfikacji podaży potasu
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
14
4.1.4. Sprawdzian postępów
19
4.2. Inne diety wymagające modyfikacji składników mineralnych
20
4.2.1. Materiał nauczania
20
4.2.2. Pytania sprawdzające
22
4.2.3. Ćwiczenia
23
4.2.4. Sprawdzian postępów
24
4.3. Podstawy patofizjologii chorób wymagających modyfikacji
konsystencji
25
4.3.2. Pytania sprawdzające
25
4.3.3. Ćwiczenia
27
4.3.4. Sprawdzian postępów
29
4.4. Leczenie żywieniowe
30
4.4.1. Materiał nauczania
30
4.4.2. Pytania sprawdzające
38
4.4.3. Ćwiczenia
38
4.4.4. Sprawdzian postępów
40
4.5. Zatrucia pokarmowe – zasady odżywiania chorych
41
4.5.1. Materiał nauczania
41
4.5.2. Pytania sprawdzające
43
4.5.3. Ćwiczenia
43
4.5.4. Sprawdzian postępów
44
5. Sprawdzian osiągnięć
45
6. Literatura
49
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
4.1.3. Ćwiczenia
15
4.3.1. Materiał nauczania
27
1. WPROWADZENIE
Poradnik ten pomoże Ci przyswoić wiedzę i opanowanie umiejętności zasad planowania
diet z modyfikacjami składników mineralnych i diet z modyfikacjami konsystencji.
W poradniku zamieszczono:
- wymagania wstępne, czyli wykaz umiejętności, jakie powinieneś już posiadać, abyś bez
problemów mógł przystąpić do realizacji programu jednostki modułowej,
- cele kształcenia – wykaz tych umiejętności jakie będziesz kształtował pracując
z poradnikiem,
- materiał nauczania – wiadomości teoretyczne, które są niezbędne, aby osiągnąć cele
kształcenia,
- zestawy pytań po każdej partii materiału nauczania, które pozwolą Ci sprawdzić, czy czy
możesz przystąpić do wykonania ćwiczeń,
- ćwiczenia, które pomogą Ci ukształtować umiejętności praktyczne, a równocześnie
zweryfikować wiadomości teoretyczne,
- sprawdzian postępów, po każdej części materiału nauczania – będziesz mógł sprawdzić
czy osiągnąłeś poszczególne cele,
- sprawdzian osiągnięć, przykładowy zestaw zadań w postaci testu; zaliczenie testu
potwierdzi realizację programu jednostki modułowej,
- literaturę uzupełniającą – dzięki niej możesz poszerzyć wiadomości teoretyczne.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
Stosuj się do wszystkich poleceń nauczyciela, zwłaszcza, jeśli ćwiczenia będziesz
wykonywać przy stanowisku komputerowym lub w pracowni technologicznej.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
321[11].Z3
Żywienie dietetyczne
321[11].Z3.01
Planowanie podstawowego żywienia
dietetycznego oraz diet w chorobach
na tle niedoborów żywieniowych
321[11].Z3.02
Planowanie diety
lekko strawnej
321 [11].Z3.03
Planowanie diety
ubogoenergetycznej
321[11].Z3.04
Planowanie diety
z ograniczeniem
substancji
pobudzających
wydzielanie soku
żołądkowego oraz
diet
w zaburzeniach
czynnościowych
jelit
321[11].Z3.05
Planowanie diety
bogatobiałkowej
i diety
niskobiałkowej
321[11].Z3.06
Planowanie diety
z ograniczeniem
tłuszczu oraz diety
z ograniczeniem
łatwo przyswajalnych
węglowodanów
321[11].Z3.07
Planowanie diet
z modyfikacjami
składników
mineralnych
i diet
z modyfikacjami
konsystencji
321[11].Z3.08
Planowanie diet
niestandardowych
321[11].Z3.09
Prowadzenie dokumentacji
żywieniowej pacjentów
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
393070384.006.png 393070384.001.png 393070384.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin