Zdrowe odżywianie w pracy.pdf

(178 KB) Pobierz
newsletter4
Twoje źródło
dobrego samopoczucia
w pracy
Eden Springs: poradnik zdrowych zwyczajów w pracy.
Nr 4.
Zdrowe odżywianie w pracy
ZDANIEM EKSPERTA
Najważniejsze jest to, że rodzaj diety nie tylko ma
wpływ na obecny stan zdrowia, ale również może
mieć wpływ na to, czy dana osoba w przyszłości
zachoruje na raka, chorobę wieńcową czy cukrzy-
cę. W związku z tym pracodawcy, którzy podej-
mują kroki w celu promowania zdrowego żywie-
nia pracowników, będą czerpać z tego korzyści
zarówno teraz, jak i w przyszłości.
Dr Nathalie Jacquelin-Ravel
Specjalista mikrożywienia
Genolier, Szwajcaria
Jednym z najważniejszych czynników warunkują-
cych zdrowie pracowników jest właściwe od-
żywianie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)
podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść
wydajność pracy o 20%.
Tak więc, jeśli wydaj-
ność firmy zależy od
jakości pracy ludzi, to promowanie w firmie idei
zdrowego odżywiania działa na korzyść praco-
dawcy. Wielu chorobom i schorzeniom, na które
cierpią pracownicy, można zapobiec, jeśli wpłynie
się na zmianę pewnych szkodliwych nawyków,
takich jak palenie tytoniu czy niewłaściwe odży-
wianie. Według WHO badania naukowe wykazu-
ją, że zmiany w diecie mają duży wpływ na zdro-
wie w czasie całego życia człowieka.
„Twoje jedzenie powinno być twoim lekarstwem”
Hipokrates
Badania nad ochroną zdrowia w miejscu pracy
wykazały, że istnieje za-
leżność pomiędzy
zdrowiem pracownika
i zwiększeniem jego produktywności. Dobrą infor-
macją dla pracodawcy jest to, że inwestowanie
w zdrowie i dobre samopoczucie zatrudnionych
przynosi korzyści w dwóch zakresach: po pierw-
sze, w zakresie podniesienia efektywności pracy
i po drugie, redukcji kosztów ochrony zdrowia.
Sprawdzono ostatnio, że zwrot z inwestycji
w programy ochrony zdrowia
ciàg dalszy na nast´pnej stronie
Obecni w pracy, ale czy rzeczywiście?
– tzw. „pozorna obecność”
e...
... tkanka mózgowa składa się
w 85% z wody?
Podczas gdy dawniej problemem była fizyczna
nieobecność pracowników w miejscu pracy,
dziś coraz więcej osób cierpi na tzw. „pozorną
obecność” – kiedy to pojawiają się w pracy, ale
nie są efektywni.
„Pozorna obecność” zdarza się dużo częściej niż
fizyczna nieobecność, ale jest trudniejsza do
zidentyfikowania i kontrolowania. Ustalono, że
przeciętny pracownik wykorzystuje jedynie
65-70% swoich możliwości. Ludzie, którzy
cierpią na „pozorną obecność”, przychodzą do
pracy, ale nie są efektywni, ponieważ źle się czują,
są chorzy, zestresowani lub zdekoncentrowani. Ich
obecność w pracy jest teoretyczna. Efektywność,
którą się traci wskutek powyższego problemu,
jest średnio 7,5 razy większa niż efektywność,
którą się traci na skutek nieobecności w pracy.
„Pozorna obecność” ma negatywny wpływ nie
tylko na efektywność pracowników, ale również
wpływa bezpośrednio na zyski firmy. Badania
przeprowadzone przez jednego z największych
dostarczycieli usług medycznych USA wykazały,
że „pozorna obecność” kosztuje pracodawców
ponad 180 miliardów dolarów rocznie w za-
kresie straconej efektywności.
Nieodpowiednie nawodnienie organizmu
ma negatywny wpływ na funkcjonowanie
mózgu, co objawia się bólem głowy, prob-
lemami z koncentracją i ograniczeniem
zdolności zapamiętywania. Może również
zaburzyć zdolność do wykonywania zadań
arytmetycznych i szybkość odruchów
psychomotorycznych. Dzieje się tak,
ponieważ brak odpowiedniego nawod-
nienia powoduje, że poziom produkcji
energii w mózgu ulega zmniejszeniu.
Badania wykazały, że zdolność
koncentracji zmniejsza się już
w momencie, kiedy w organizmie
brakuje od 1 do 2% wody.
Pracownicy, którzy jedynie pozornie obecni są
w pracy, zazwyczaj mają dobry powód, żeby
zostać w domu, ale często czują, że muszą
ciàg dalszy na nast´pnej stronie
www.eden.pl
1
Czy wiesz,
14057866.004.png 14057866.005.png 14057866.006.png
Twoje źródło dobrego samopoczucia w pracy
Eden Springs: poradnik zdrowych zwyczajów w pracy.
Nr 4.
Zdrowe odżywianie w pracy
Obecni w pracy , ale czy rzeczywiście? – tzw. „pozorna obecność”
z poprzedniej strony
z poprzedniej strony
w USA przeciętnie wyniósł 3,14 dolara na
każdego wydanego dolara.
W jaki sposób pracodawcy mogą zachęcić
pracowników, aby zdrowo się odżywiali?
Pracodawca powinien zapewnić:
zdrowe jedzenie w kantynach pracowniczych,
lodówki do przechowywania żywności
i kuchenki mikrofalowe do odgrzewania
domowych posiłków,
dystrybutory z wodą lub wodę butelkowaną,
informacje na temat zdrowego żywienia,
konsultacje z wykwalifikowanym specjalistą
ds. żywienia.
zjawić się w biurze, aby ich zobaczono. Wierzą,
że fakt bycia dostrzeżonym wpłynie pozytywnie
na opinię o nich i awans w przyszłości.
W rzeczywistości, ryzykują zarażenie kole-
gów swoją chorobą lub zdemotywowanie ich
poprzez swoje podejście do pracy i zmę-
czenie. Rozwiązanie tego problemu nie jest
łatwym zadaniem. Jednak pierwszy krok
w jego rozwiązaniu to uświadomienie sobie,
że problem istnieje i zapewnienie równowagi
pracownikom w miejscu pracy.
Woda w szkołach
– ważna w nauce i dla zdrowia dzieci
Od dawna lekarze przekonują nas, że dzieci
nie piją wystarczająco dużo wody podczas
dnia spędzonego w szkole i w rezultacie
odwodnienie organizmu prowadzi do
wielu krótko- i długotrwałych problemów
zdrowotnych.
Wskazówki dotyczące zdrowego
odżywiania w pracy
Nie opuszczaj żadnego posiłku
– szczególnie śniadania; powoduje
to częstsze sięganie po drobne przekąski,
które nie mają żadnej wartości odżywczej.
Planuj posiłki i przynoś zdrowy lunch
z domu.
Jeśli czujesz, że musisz coś przekąsić, unikaj
słodyczy i rzeczy kalorycznych, takich jak
cukierki, chipsy czy napoje gazowane;
nie posiadają one składników odżywczych,
ale sprawiają, że w ciągu paru godzin znów
zgłodniejesz i sięgniesz po kolejną przekąskę!
Zamiast tego spróbuj orzechów, owoców,
płatków i jogurtu.
Dzieci łatwiej niż dorośli mogą się odwodnić.
Dzieje się tak, ponieważ mają:
wyższy stosunek powierzchni do masy
ciała, w związku z czym łatwiej tracą
wodę przez wyparowanie,
słabiej rozwiniętą zdolność pocenia się
i słabsze funkcyjnie nerki,
mniej rozwiniętą wrażliwość na
odczucie pragnienia.
Nadwaga u dzieci zwiększyła się znacznie
w ostatniej dekadzie i nadal rośnie. Jednym
z czynników mających na to wpływ jest
duża zawartość cukru w napojach. Wiele
szkół wymienia więc automaty z napojami
na automaty z wodą, a w niektórych krajach
jest to wręcz wymóg prawny. Wymiana
słodkich napojów na wodę, która nie
zawiera kalorii, może pomóc w kontrolo-
waniu wagi. Słodkie napoje mają nie tylko
minimalne wartości odżywcze, ale wręcz
mogą zmniejszać apetyt, wskutek czego
dziecko będzie opuszczać czas pełnowar-
tościowego posiłku.
Istnieją dowody, że picie wody w szkole
stymuluje koncentrację i zdolność
zapamiętywania i jednocześnie jest bardzo
ważne jako podstawa prawidłowego roz-
woju dziecka. W pilotażowym projekcie
przeprowadzonym przez Water UK
nauczyciele raportowali, że dostarczanie
uczniom wody zapewniało stabilniejsze
i bardziej efektywne środowisko nauki,
a także pomagało zaszczepić zdrowe
nawyki związane z piciem wody.
Według WHO minimum 600 g owoców
i warzyw dziennie może zredukować
ryzyko zachorowania na cukrzycę,
chorobę wieńcową i raka .
Dobre nawodnienie pomaga dzieciom:
poprawić koncentrację i uwagę,
rozwiązać problemy z wypróżnianiem,
zmniejszyć ryzyko przewlekłych
chorób,
zachować prawidłową masę ciała.
Firma Eden wspiera inicjatywy związane
z promowaniem wody w szkołach poprzez
zapewnianie dystrybutorów wody, syste-
mów point-of-use i wody butelkowanej.
W nast pnym numerze:
Woda & dieta
Czy picie wody pomaga
w odchudzaniu?
Wyniki badania na
temat picia wody
w pracy
Informacje zawarte w tej publikacji nie zawierają porad medy-
cznych w odniesieniu do indywidualnych problemów. Po porady
proszę zgłaszać się do lekarza specjalisty.
www.eden.pl
2
14057866.007.png 14057866.001.png 14057866.002.png 14057866.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin