07 Browar.pdf

(159 KB) Pobierz
Projekt technologiczny browaru
Projekt browaru o zdolności produkcyjnej 600 tys. hl piwa/rok
Część produkcyjna
W skład części produkcyjnej wchodzą następujące pomieszczenia:
- śrutownia
- warzelnia
- fermentownia
- leżakownia
- rozlewnia
- magazyn wyrobów gotowych
- magazyn butelek, opakowań i transporterów
- silosy na słód
- magazyn surowców pomocniczych
- pomieszczenia socjalne i sanitarne
- rampa
- laboratorium
Założenia techniczno-ekonomiczne dla zakładu
Wielkość rocznej produkcji piwa:
- produkcja piwa jasnego pełnego 12 o Blg 600 tys. hl/rok
Harmonogram produkcji.
W całym roku przewidziano 314 dni produkcyjnych. Rok został podzielony na
okresy:
I okres 01.03 – 30.09.
Jest to okres wzmożonej pracy zakładu – tj.:
- 75% produkcji piwa jasnego pełnego 12 o Blg tj. 450 tys. hl
Zakład pracuje wtedy przez 214 dni.
II okres 01.10 – 28.02.
Zakład pracuje mniej intensywnie, przeznaczając około 50 dni na niezbędne
przeglądy i remonty maszyn. W tym okresie produkuje się:
- 25% piwa jasnego pełnego 12 o Blg tj. 250 tys. hl
Zakład pracuje 7 dni w tygodniu:
- piwo produkowane jest codziennie, w I okresie – 4 warki/dzień, a w okresie II
– 3 warki/dzień.
1
Proces technologiczny:
Śrutowanie słodu (przenośnik ślimakowy)
Zasyp do kadzi zaciernej (transport grawitacyjny)
Zacieranie w kadzi zaciernej
Scukrzanie w kotle zaciernym
Filtrowanie brzeczki przedniej na kadzi filtracyjnej
Warzenie brzeczki w kotle warzelnym z dodatkiem chmielu
Wybicie brzeczki
Wytrącanie osadów (kadź osadowa)
Chłodzenie brzeczki (wymiennik płytowy)
Drożdże Fermentacja brzeczki (kadź fermentacyjna)
Leżakowanie piwa (tank leżakowy)
Filtracja piwa (filtr KHS)
Obciąg piwa (BBT)
Rozlew butelkowy
Wyładowanie skrzynek Mycie skrzynek
(wyładowarka automat.) (myjka)
Mycie butelek Rozlew piwa i zamykanie butelek
(myjka tunelowa) (monoblok)
Pasteryzacja piwa (pasteryzator)
Załadunek do skrzynek (załadowarka automat.)
Magazyn wyrobów gotowych
2
226764563.001.png
Obliczenia technologiczne do produkcji piwa:
Zużycie słodu:
Zużycie słodu na hl brzeczki =
E
E
×
( 1 S
)
S
OG
E-ekstrakt
E s -ekstraktywność słodu
S og -straty ogólnozakładowe
Ekstraktywność słodu 80%
Straty ogólnozakładowe przyjęto na 15% (wskaźnik umiarkowany)
Gęstość słodu 0,6 [kg/dm 3 ]
Piwo jasne pełne 12 o Blg
Ekstrakt brzeczki podstawowej12 o Blg
Zużycie słodu na hl brzeczki =
0
×
( )
0
15
= 17,64 kg
Rocznie:
600000 litrów rocznie × 17,64 kg = 10584 tony słodu
I okres: 10584 × 0,75 = 7938 t
II okres: 10584 × 0,25 = 2646 t
Zużycie chmielu:
Piwo jasne pełne 12 o Blg
chmielone w ilości 160g chmielu przeliczeniowego/hl
Roczne zużycie:
600000 × 0,16 = 96 ton chmielu przeliczeniowego
I okres: 450000 × 0,16 = 72 t
II okres: 150000 × 0,16 = 24 t
3
12
1
226764563.002.png
Zużycie wody:
Zużycie wody =
100
M
S +
M
CH
G
G
S
B
M s - masa słodu [kg]
G s - gęstość słodu [kg/dm 3 ]
M ch - masa chmielu [kg]
G b - gęstość brzeczki[kg/dm 3 ]
Zużycie wody na hl brzeczki piwa jasnego pełnego 12 o Blg:
Zużycie wody =
100
17
,
64
+
0
12
= 70,48 dm 3
0
1
028
W klasycznej metodzie produkcji, do otrzymania 1 hl piwa zużywa się około
10 hl wody. Wlicza się w to wodę zawartą w produkcie jak i wodę
technologiczną oraz na cele sanitarne.
Roczne zapotrzebowanie na wodę:
600000 × 10 = 6,0 mln hl
4
226764563.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin