07 Browar.pdf
(
159 KB
)
Pobierz
Projekt technologiczny browaru
Projekt browaru o zdolności produkcyjnej 600 tys. hl piwa/rok
Część produkcyjna
W skład części produkcyjnej wchodzą następujące pomieszczenia:
- śrutownia
- warzelnia
- fermentownia
- leżakownia
- rozlewnia
- magazyn wyrobów gotowych
- magazyn butelek, opakowań i transporterów
- silosy na słód
- magazyn surowców pomocniczych
- pomieszczenia socjalne i sanitarne
- rampa
- laboratorium
Założenia techniczno-ekonomiczne dla zakładu
Wielkość rocznej produkcji piwa:
- produkcja piwa jasnego pełnego 12
o
Blg 600 tys. hl/rok
Harmonogram produkcji.
W całym roku przewidziano 314 dni produkcyjnych. Rok został podzielony na
okresy:
I okres 01.03 – 30.09.
Jest to okres wzmożonej pracy zakładu – tj.:
- 75% produkcji piwa jasnego pełnego 12
o
Blg tj. 450 tys. hl
Zakład pracuje wtedy przez 214 dni.
II okres 01.10 – 28.02.
Zakład pracuje mniej intensywnie, przeznaczając około 50 dni na niezbędne
przeglądy i remonty maszyn. W tym okresie produkuje się:
- 25% piwa jasnego pełnego 12
o
Blg tj. 250 tys. hl
Zakład pracuje 7 dni w tygodniu:
- piwo produkowane jest codziennie, w I okresie – 4 warki/dzień, a w okresie II
– 3 warki/dzień.
1
Proces technologiczny:
Śrutowanie słodu (przenośnik ślimakowy)
↓
Zasyp do kadzi zaciernej (transport grawitacyjny)
↓
Zacieranie w kadzi zaciernej
↓
Scukrzanie w kotle zaciernym
↓
Filtrowanie brzeczki przedniej na kadzi filtracyjnej
↓
Warzenie brzeczki w kotle warzelnym z dodatkiem chmielu
↓
Wybicie brzeczki
↓
Wytrącanie osadów (kadź osadowa)
↓
Chłodzenie brzeczki (wymiennik płytowy)
↓
Drożdże Fermentacja brzeczki (kadź fermentacyjna)
↓
Leżakowanie piwa (tank leżakowy)
↓
Filtracja piwa (filtr KHS)
↓
Obciąg piwa (BBT)
↓
Rozlew butelkowy
Wyładowanie skrzynek Mycie skrzynek
(wyładowarka automat.) (myjka)
↓
Mycie butelek Rozlew piwa i zamykanie butelek
(myjka tunelowa) (monoblok)
↓
Pasteryzacja piwa (pasteryzator)
↓
Załadunek do skrzynek (załadowarka automat.)
↓
Magazyn wyrobów gotowych
2
Obliczenia technologiczne do produkcji piwa:
Zużycie słodu:
Zużycie słodu na hl brzeczki =
E
E
×
(
1
S
−
)
S
OG
E-ekstrakt
E
s
-ekstraktywność słodu
S
og
-straty ogólnozakładowe
Ekstraktywność słodu 80%
Straty ogólnozakładowe przyjęto na 15% (wskaźnik umiarkowany)
Gęstość słodu 0,6 [kg/dm
3
]
Piwo jasne pełne 12
o
Blg
Ekstrakt brzeczki podstawowej12
o
Blg
Zużycie słodu na hl brzeczki =
0
×
( )
0
15
= 17,64 kg
Rocznie:
600000 litrów rocznie × 17,64 kg = 10584 tony słodu
I okres: 10584 × 0,75 = 7938 t
II okres: 10584 × 0,25 = 2646 t
Zużycie chmielu:
Piwo jasne pełne 12
o
Blg
chmielone w ilości 160g chmielu przeliczeniowego/hl
Roczne zużycie:
600000 × 0,16 = 96 ton chmielu przeliczeniowego
I okres: 450000 × 0,16 = 72 t
II okres: 150000 × 0,16 = 24 t
3
12
−
1
Zużycie wody:
Zużycie wody =
100
−
M
S
+
M
CH
G
G
S
B
M
s
- masa słodu [kg]
G
s
- gęstość słodu [kg/dm
3
]
M
ch
- masa chmielu [kg]
G
b
- gęstość brzeczki[kg/dm
3
]
Zużycie wody na hl brzeczki piwa jasnego pełnego 12
o
Blg:
Zużycie wody =
100
−
17
,
64
+
0
12
= 70,48 dm
3
0
1
028
W klasycznej metodzie produkcji, do otrzymania 1 hl piwa zużywa się około
10 hl wody. Wlicza się w to wodę zawartą w produkcie jak i wodę
technologiczną oraz na cele sanitarne.
Roczne zapotrzebowanie na wodę:
600000 × 10 = 6,0 mln hl
4
Plik z chomika:
sebastian6-6-6
Inne pliki z tego folderu:
A History Of Beer And Brewing(1).pdf
(61108 KB)
Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II (1)(1).pdf
(47965 KB)
Józef Bełza- Zasady Technologii Chemicznej I Gospodarskiej Część II(1).pdf
(47965 KB)
Adam Kasperowski- Sposób Warzenia Piwa Parą(1).pdf
(34128 KB)
Jakub Sroczyński- Nowy Piwowar(1)(1).pdf
(49489 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dokumenty
muza
zachomikowane
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin