Ogórkowa zupa po góralsku
Początek formularza
Składniki:• 2 kostki rosołowe. • 2 szkl. mleka. • 3 szt. ogórków kwaszonych. • 2 szt. cebuli. • 4 łyżki masła. • 2 łyżki mąki. • natka pietruszki. • sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Cebule obrać, umyć, drobno pokroić, dodać dwie łyżki masła podsmażyć. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki. Dusić do miękkości skrapiając przygotowanym rosołem z kostek. Resztę masła roztopić, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić pozostałym rosołem. Szybko mieszając wlać wrzące mleko, zagotować. Dodać ogórki z cebulą, chwilę pogotować, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić do smaku. Podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami.
boguskalessi