- Golonka po włosku. W pomidorach i winie z nutą pomarańczy i selera. Pyszne danie znane na całym świecie jako osso buco (czyli w tłumaczeniu na polski dziura w kości). Taka golonka świetnie smakuje w towarzystwie makaronu tagliatelle. Produkty potrzebne do przepisu
· 2 marchewki
· 1 gałązka selera
· 4 golonki po 250 g
· 2 cebule
· 1/2 puszki pomidorów pelati
· 1/2 pęczka natki pietruszki
· skórka z 1 pomarańczy
· 100 ml wywaru z warzyw
· 100 ml białego wytrawnego wina
· 2 łyżki mąki
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· zioła: oregano, tymianek itd.
· sól i pieprz
· 1 cytryna
Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Czas duszenia: 1godz. 30 min.
Jak to zrobić: 1. Golonki posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i oprósz mąką. 2. Obierz i pokrój cebule, marchewki i gałązkę selera. 3. Oliwę podgrzej na patelni z wysokimi brzegami. 4. Podsmaż golonki na złoto, po 5 min. z każdej strony. 5. Dodaj cebule, marchewki i seler, i smaż je też około 5 min. 6. Dorzuć pokrojone pomidory z puszki, zioła i skórkę z pomarańczy. 7. Podlej winem i wywarem warzywnym. 8. Przykryj patelnię i gotuj ok. 1,5 godz. na małym ogniu. 9. Na koniec wyjmij skórkę z pomarańczy i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 10. Posyp posiekaną natką.
boguskalessi