Osso buco.doc

(22 KB) Pobierz
Osso buco

Osso buco

- Golonka po włosku. W pomidorach i winie z nutą pomarańczy i selera. Pyszne danie znane na całym świecie jako osso buco (czyli w tłumaczeniu na polski dziura w kości). Taka golonka świetnie smakuje w towarzystwie makaronu tagliatelle.
Produkty potrzebne do przepisu

·         2 marchewki

·         1 gałązka selera

·         4 golonki po 250 g

·         2 cebule

·         1/2 puszki pomidorów pelati

·         1/2 pęczka natki pietruszki

·         skórka z 1 pomarańczy

·         100 ml wywaru z warzyw

·         100 ml białego wytrawnego wina

·         2 łyżki mąki

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         zioła: oregano, tymianek itd.

·         sól i pieprz

·         1 cytryna

 Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.
Czas duszenia: 1godz. 30 min.

Jak to zrobić:
1. Golonki posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i oprósz mąką.
2. Obierz i pokrój cebule, marchewki i gałązkę selera.
3. Oliwę podgrzej na patelni z wysokimi brzegami.
4. Podsmaż golonki na złoto, po 5 min. z każdej strony.
5. Dodaj cebule, marchewki i seler, i smaż je też około 5 min.
6. Dorzuć pokrojone pomidory z puszki, zioła i skórkę z pomarańczy.
7. Podlej winem i wywarem warzywnym.
8. Przykryj patelnię i gotuj ok. 1,5 godz. na małym ogniu.
9. Na koniec wyjmij skórkę z pomarańczy i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
10. Posyp posiekaną natką.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin