Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami.docx

(28 KB) Pobierz

Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami

Kurczak  po marokańsku z warzywami i migdałami

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami - składniki

·         6 łyżek oliwy

·         3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka

·         6 dużych posiekanych ząbków czosnku

·         1 łyżka słodkiej papryki

·         1.5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

·         1 łyżeczka kurkumy

·         1 łyżeczka mielonej kolendry

·         1 łyżeczka mielonych nasion kopru

·         1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

·         1/2 łyżeczki mielonego kuminu

·         1/2 łyżeczki mielonego imbiru

·         2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki (osączonych z zalewy)

·         1 szklanka wody

·         3-4 łyżki soku z cytryny

·         8 kawałków kurczaka bez skóry

·         8 pałek kurczaka

·         1 duży bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2 cm

·         1 łyżka posiekanego świeżego majeranku

·         1/2 szklanki całych obranych migdałów

·         posiekana świeża kolendra

Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami - sposób przygotowania

Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włóż cebulę i czosnek, zeszklij pod przykryciem (około 10 minut). Dodaj paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kumin i imbir mieszając, podgrzewaj około minuty. Dodaj pomidory, wodę i sok z cytryny, zagotuj. Teraz włóż kawałki i nóżki kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polej niewielką ilością sosu spod spodu i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 15 minut. Odwróć kurczaka, przykryj ponownie i gotuj dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę posmaruj oliwą. Bakłażany wymieszaj z pozostałą oliwą, rozłóż na blasze i piecz, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczaka i bakłażany ostudź i wstaw (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryj i pozostaw na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszaj kurczaka, bakłażany i majeranek, przykryj i duś 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przypraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Posyp migdałami i kolendrą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin