Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami - składniki
· 6 łyżek oliwy
· 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
· 6 dużych posiekanych ząbków czosnku
· 1 łyżka słodkiej papryki
· 1.5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
· 1 łyżeczka kurkumy
· 1 łyżeczka mielonej kolendry
· 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
· 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
· 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
· 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
· 2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki (osączonych z zalewy)
· 1 szklanka wody
· 3-4 łyżki soku z cytryny
· 8 kawałków kurczaka bez skóry
· 8 pałek kurczaka
· 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2 cm
· 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
· 1/2 szklanki całych obranych migdałów
· posiekana świeża kolendra
Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami - sposób przygotowania
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włóż cebulę i czosnek, zeszklij pod przykryciem (około 10 minut). Dodaj paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kumin i imbir mieszając, podgrzewaj około minuty. Dodaj pomidory, wodę i sok z cytryny, zagotuj. Teraz włóż kawałki i nóżki kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polej niewielką ilością sosu spod spodu i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 15 minut. Odwróć kurczaka, przykryj ponownie i gotuj dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę posmaruj oliwą. Bakłażany wymieszaj z pozostałą oliwą, rozłóż na blasze i piecz, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczaka i bakłażany ostudź i wstaw (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryj i pozostaw na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszaj kurczaka, bakłażany i majeranek, przykryj i duś 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przypraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Posyp migdałami i kolendrą.
arnika35