Pascha 1.docx

(33 KB) Pobierz

Pascha I

Pascha I

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Pascha I - składniki

·         2 l mleka

·         laska wanilii

·         0.5 l kwaśnej śmietany

·         6 jaj

·         250 g miękkiego masła

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         bakalie

Pascha I - sposób przygotowania

Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin