KURCZAK GEN. TSO.doc

(22 KB) Pobierz

Kurczak Generała Tso

Czas przygotowania: 45 min

Czas marynowania: -

Proporcje: dla 2-3 osób

 

Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka.

 

Składniki:

0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki

1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana

2-3 małe papryczki chilli posiekane

olej do głębokiego smażenia

 

Ciasto:

1 1/2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki białego pieprzu

1 jajko

1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej

woda

 

Sos:

1 łyżka mąki kukurudzianej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka wody

1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę

1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego

3 łyżki cukru

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka białego octu

1 łyżka wina ryżowego

1/2 szklanki bulionu kurzego

1/3 łyżeczka glutasoli (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.

Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.

Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.

W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin