Wieprzowina o tygrysiej skórce
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Wieprzowina o tygrysiej skórce - składniki
· 50 dag schabu
· najlepiej ze słoniną
· 50 ml białego wina
· 50 ml ciemnego sosu sojowego
· 2 łyżki cukru
· 1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w słomkę
· 1 ząbek czosnku
· szczypta (2 gramy) anyżu
· 1/2 litra oleju
· sezam
· sól
Wieprzowina o tygrysiej skórce - sposób przygotowania
Mięso włóż do wrzątku wody, obgotuj. Jeszcze gorące otocz w sosie sojowym i winie. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę. Zahartuj mięso w zimnej wodzie, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj dymkę, cukier, czosnek, anyż i resztę sosu sojowego. Wlej do miski, włóż plastry mięsa i gotuj na parze około godziny. Gdy mięso jest miękkie, wyłóż je na talerz i polej sosem. Posyp sezamem (uprażonym na suchej patelni) i od razu podawaj.
arnika35