Wieprzowina o tygrysiej skórce.docx

(32 KB) Pobierz

Wieprzowina o tygrysiej skórce

Wieprzowina o tygrysiej skórce

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Wieprzowina o tygrysiej skórce - składniki

·         50 dag schabu

·         najlepiej ze słoniną

·         50 ml białego wina

·         50 ml ciemnego sosu sojowego

·         2 łyżki cukru

·         1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w słomkę

·         1 ząbek czosnku

·         szczypta (2 gramy) anyżu

·         1/2 litra oleju

·         sezam

·         sól

Wieprzowina o tygrysiej skórce - sposób przygotowania

Mięso włóż do wrzątku wody, obgotuj. Jeszcze gorące otocz w sosie sojowym i winie. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę. Zahartuj mięso w zimnej wodzie, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj dymkę, cukier, czosnek, anyż i resztę sosu sojowego. Wlej do miski, włóż plastry mięsa i gotuj na parze około godziny. Gdy mięso jest miękkie, wyłóż je na talerz i polej sosem. Posyp sezamem (uprażonym na suchej patelni) i od razu podawaj.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin