E-konserwanty.pdf

(53 KB) Pobierz
731429800 UNPDF
Barwniki spożywcze
Konserwanty
Antyutleniacze
Emulgatory (zmiękczacze)
E 100 kurkumina
E 101 rybolawina
E 102 tartrazyna
E 104 żółcień chinolinowa
E 110 żółć pomarańczowa
E 120 kwas karminowy, koszenila
E 122 azorubina
E 123 amarant
E 124 czerwień koszenilowa
E 127 erytrozyna
E 131 błękit patentowy
E 132 indygotyna
E 140 chloroil
E 141 kompleksy miedzi z chloroilem
i jego pochodnymi
E 142 zieleń S
E 150a – E150d karmel
E 151 czerń brylantowa PN
E 153 węgiel roslinny
E 160a – E 160f karoteny
E 161 kantaksantyna
E 162 betanina
E 163 antocyjan
E 170 węglan wapnia
E 171 dwutlenek tytanu
E 172 tlenki i wodorotlenki żelaza
E 173 aluminium
E 174 srebro
E 175 złoto
E 180 czerwień litolowa
E 200 kwas sorbowy
E 202 sorbinian potasu
E 203 sorbinian wapnia
E 210 kwas benzoesowy
E 211 benzoesan sodu
E 212 benzoesan potasu
E 213 benzoesan wapnia
E 214 ester etylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
E 215 sól sodowa
p-hydroksybenzoesanu etylu
E 216 ester propylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
E 217 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu
propylu
E 218 ester metylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
E 219 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu
metylu
E 220 dwutlenek siarki
E 221 siarczan IV sodu
E 222 wodorosiarczan IV sodu
E 223 disiarczan IV sodu
E 224 disiarczan IV potasu
E 226 siarczan IV wapnia
E 227 wodorosiarczan IV wapnia
E 230 bifenyl
E 231 ortofenylofenol
E 232 ortofenylofenolan sodu
E 239 heksametylenoczteroamina
E 249 azotan III potasu
E 250 azotan III sodu
E 251 azotan V sodu
E 252 azotan V potasu
E 260 kwas octowy
E 261 octan potasu
E 262 octan sodu
E 263 octan wapnia
E 270 kwas mlekowy
E 280 kwas propionowy
E 281 propionian sodu
E 282 propionian wapnia
E 283 propionian potasu
E 300 kwas askorbinowy, witamina C
E 301 askorbinian sodu
E 302 askorbinian wapnia
E 304 estry kwasów tłuszczowych
i kwasu askorbinowego
E 306 mieszanina tokoferoli, witamina E
E 307 alfa-tokoferol
E 308 gamma-tokoferol
E 309 delta-tokoferol
E 310 galusan propylu
E 311 galusan oktylu
E 312 galusan dodecylu
E 320 BHA
E 321 BHT
E 322 lecytyny
E 325 mleczan sodu
E 326 mleczan potasu
E 327 mleczan wapnia
E 330 kwas cytrynowy
E 331 cytryniany sodu
E 332 cytryniany potasu
E 333 cytryniany wapnia
E 334 kwas l ( + ) -winowy
E 335 winiany sodu
E 336 winiany potasu
E 337 winian potasowo-sodowy
E 338 kwas fosforowy
E 339 fosforany sodu
E 340 fosforany potasu
E 341 fosforany wapnia
E 400 kwas alginowy
E 401 alginian sodu
E 402 alginian potasu
E 404 alginian wapnia
E 405 alginian glikolu propylenowego
E 407 karagen
E 410 mączka chleba świętojańskiego,
guma karobowa
E 412 guma guar
E 414 guma arabska
E 415 guma kasantowa
E 420 sorbitol
E 422 glicerol
E 440 pektyny
E 450 fosforany
E 460 celuloza
E 461 metyloceluloza
E 463 hydroksypropyloceluloza
E 465 etylometyloceluloza
E 466 karboksymetyloceluloza)
E 471a – E 471f mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
E 477 estry kwasów tłuszczowych
i glikolu propylenowego
Tabela
dodatków
i składników
chemicznych
żywności
nieszkodliwy
podejrzany
niebezpieczny
Opracowanie na podstawie książki „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz” Billa Stathama
731429800.006.png 731429800.007.png 731429800.008.png 731429800.009.png 731429800.001.png 731429800.002.png 731429800.003.png 731429800.004.png 731429800.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin