Karkówka na różne sposoby
Składniki:2-2,5 kg schabu karkowego; marynata: 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy z oliwek (oleju z pierwszego tłoczenia), szklanka czerwonego wytrawnego wina, przyprawa na grill (puszka). Przygotowujemy marynatę : w naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, całe opakowanie przyprawy na grill. Wkładamy mięso (pokrojone w kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbite tłuczkiem) i obtaczamy je w powstałym sosie, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na minimum 1 godz. (lepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie). Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem. Pieczemy kilkanaście minut po każdej stronie, podlewając podczas pieczenia marynatą.
Składniki:1 kg karkówki, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 4-5 łyżek octu balsamicznego, 1-2 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku – spore (roztartego z solą), sól, pieprz, ostra papryka (lub chili, sos Tabasco) oczywiście do smaku, tymianek świeży, melisa świeża Karkówkę pokroić na porcje i lekko rozbić, następnie posypać przyprawami i zalać oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Pozostawić pod przykryciem na 24 godz., od czasu do czasu przekładając i polewając zalewą. Opiekać na grillu najpierw stroną z przyprawami, następnie obrócić na tzw. grzbiet, a stronę opieczoną z ziołami posmarować obficie kozim serem.
Po wyjęciu z marynaty piec na grillu, polewając sosem, jaki utworzyła marynata ok. 5-6 min. Na ostrym grillu z każdej strony.
Składniki:Karkówka, ostra papryka, słodka papryka, jogurt naturalny, bazylia (najlepiej świeża), czosnek, sól, pieprz. Karkówkę kroimy na plastry, solimy i odkładamy. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy po 2 łyżeczki każdej papryki, wyciskamy do środka 3 ząbki czosnku, na jak najmniejsze kawałeczki drzemy bazylię i również wrzucamy do jogurtu. Do tego jeszcze dodajemy łyżeczkę pieprzu. I mieszamy. Karkówkę układamy w naczyniu i dokładnie polewamy gotowym jogurtem, tak by obtoczył całe mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po jakichś 3 godzinach można wrzucać na ruszt, ale najlepiej, żeby mięso poleżało przez całą noc z resztą składników.
Wrzucać na mocno nagrzany grill i pilnować, żeby nic się nie przypaliło.
Składniki:Papryka czerwona, cebula, karkówka. Marynata: olej, sól, pieprz, zioła. Karkówkę pokroić, delikatnie rozbić jak kotlet. Marynata: olej wymieszać z ziołami, jakie lubicie (np. oregano lub zioła prowansalskie), pieprzem, solą. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę lub paski. Karkówkę pozostawić w marynacie na minimum parę godzin, następnie każdy kawałek ułożyć osobno na podziurkowanej folii, posypać papryką i cebulą i zawinąć. Położyć na grillu. Smacznego!
Składniki:4 plastry karkówki, szklanka piwa, mielona papryka chili, czosnek, pieprz czarny, sól, przyprawa do grilla albo mięs, ziemniaki, przyprawa do ziemniaków Surowe plastry karkówki oprószyć przyprawami i zalać piwem, odstawić, najlepiej na noc, w chłodne miejsce. Następnie wyjąć z wywaru i położyć na grilla, czekać, aż mięso będzie usmażone. Ziemniaki obgotować, obsypać przyprawą do grilla i na folii ułożyć na grillu, zapiekać, aż będą rumiane. Danie podać razem z dodatkami świeżych lub przygotowanych na parze warzyw.
4 ząbki czosnku, 1 duża cebula /pokroić w kostkę /3 łyżki sosu sojowego 2 duże kieliszki wina wytrawnego, łyżka miodu rozpuszczonego w filiżance ciepłej wody ,łyżka oliwy, sól , pieprz , vegeta, łyżeczka musztardy ....wymieszać składniki i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny , potem dajemy pokrojone plastry karkówki /1 kg/ a po 4 godzinach pieczemy na grilu Karkówka będzie winna, lekko ostra, i bardzo aromatyczna
rryss