Kawa śródziemnomorska.doc

(21 KB) Pobierz
Kawa śródziemnomorska

Kawa śródziemnomorska

 

składniki:

·         15 dag średnio zmielonej kawy robusty

·         0,8 l wrząt­ku, 4 łyżki cukru

·         3 łyżki syropu czekoladowego

·         4 laseczki cynamonu

·         2 łyżeczki całych goździków

·         1/2 łyżeczki nasion anyżu (w gazie)

·         0,15 l słodkiej bitej śmietany

·         1/2 łyżeczki utartej skórki pomarańczowej

·         1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

 

sposób przygotowania:

·         Zaparzyć kawę w dzbanku pod przykryciem i po 5-7 minutach przecedzić do rondla. Dodać cukier, syrop czekoladowy, cynamon, goździki i anyż. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do nagrzanych kubków nalewać kawę przez gęste sitko. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać wymieszanymi skórkami cytrusowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin