-jak chowane są kury w Polsce - syst klatkowy, na ściółce, czy ... -czy ze wzgl. na zawartość pierwiastków Cu, Fe, Mn mleko jest dobrym produktem do wyłącznego żywienia niemowląt -odmiany pomidorów
Sztywnołodygowe:
Pod osłonami:
Wczesne- bekas, fobos, Jowisz, Julia, lelek, Merkury, ognik, pelikan, remiz, stonka, tukan
b.wczesne- atut
śr.wczesne- Benon, perkoz
polowe:
b.wczesne- beta, betalux
wczesne- jawor, Ola
śr. Wczesne-karat, Sabała
wiotkołodygowe:
b.wczesne-harnaś, Orion, promyk
wczesne-alka, Etna, kibic, koralik, maskotka, rumba, rumcajs
Sr.wczesne- Anula, awizo, pelta, granit, juhas, konsul, korsarz, poranek
Sr.pozne- Simone, yarden
Wysokie:
Wczesne-malinowy, piko, pokusa
Sr. Wczesne- faworyt, malinowy retro, malinowy warszawski, złoty ożarowski
Sr.pozne- adonis, malinowy Henryka, malinowy olbrzym*najwięcej suchej masy zawiera: skorupa 98%à żółtko 50% -jakie warzywa mają łodygę mięsistą -w jakiej dojrzałości zbiera się dynie na konserwy -fizjologiczna-w jakiej dojrzałości zbiera się dynie do przetwórstwa -fizjologiczna* Co decyduje o zaliczeniu tkanki mięsnej do świeżej, * Które spośród wymienionych odmian nie należą do rodziny chenoopodiaceae –komosowate (burak ćwikłowy, burak liściowy, szpinak zwyczajny)* Które spośród wymienionych odmian marchwi uważa się za odmiany średnio późne (afro, antares, broker, finta, jawa, korund, lenka, nantejska, polka)
* Ziarniaki zbóż zawierają najwięcej- węglowodany (skrobia * Które z poniższych metod nie stwierdzimy świeżości jaja kurzego * Cechy kulinarne ziemniaka pozwalają podzielić go na:
A-sałatkowy, B-wszechstronnie użytkowy, C- mączysty, D- bardzo mączysty, AB, BC* Do warzyw rzepowatych możemy zaliczyć –rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, brukiew* Na jaki zbiór przeznaczone są odmiany średnio wczesne buraka ćwikłowego –korzeni* na ocenę jakości zwietrz rzeźnych wpływają 2 metody: * do warzyw z rodziny solanecee zaliczamy – psiankowate(pomidor, papryka, oberżyna, ziemniak wczesny)* który zestaw przedstawia skład chemiczny jaja * owoce ze względu na budowę dzielimy na ziarnkowe, pestkowe, jagodowe, orzechy* które warzywa wytwarzają fitocydy- działanie antybiotyczne (cebuli, czosnku, gorczyca, kolendra, rozmaryn, macierzanka, porze, chrzanie, rzodkwi)* do warzyw cebulowych zaliczamy- cebula zwyczajna, czosnek, por, szczypiorek * który rodzaj tkanki mięsnej jest najlepszy di spożycia * które białko nie występuje w mleku –jest kazeina, laktoalbumina, laktoglobulina, immunoglobuliny, albumina surowicy krwi* gdzie następuje rozkład celulozy * wymienić typy użytkowe kur – nieśny lekki, nieśny średniociężki (ogólnoużytkowy), ciężki (mięsny)+kury bojowce i kury ozdobne* co to są flawonoidy –jedna z grup polifenoli będących drugorzędowymi metabolitami roślinnymi. Pełnia role barwnikow. Witamina P* od czego zależy grubość skorupy jaja –typ użytkowy, rasa, żywienie* gdzie występuje kapsaicyna –papryka * która grupa warzyw zawiera najwięcej witaminy C –kapustne i jagodowe* irga to odmiana ziemniaka(chodzi o rodzaj odmiany) średnio wczesna typ B
wnozcik2008