surowce pytania z egzaminu.doc

(25 KB) Pobierz

-jak chowane są kury w Polsce - syst klatkowy, na ściółce, czy ...
-czy ze wzgl. na zawartość pierwiastków Cu, Fe, Mn mleko jest dobrym produktem do wyłącznego żywienia niemowląt
-odmiany pomidorów

Sztywnołodygowe:

Pod osłonami:

Wczesne- bekas, fobos, Jowisz, Julia, lelek, Merkury, ognik, pelikan, remiz, stonka, tukan

b.wczesne- atut

śr.wczesne- Benon, perkoz

polowe:

b.wczesne- beta, betalux

wczesne- jawor, Ola

śr. Wczesne-karat, Sabała

wiotkołodygowe:

b.wczesne-harnaś, Orion, promyk

wczesne-alka, Etna, kibic, koralik, maskotka, rumba, rumcajs

Sr.wczesne- Anula, awizo, pelta, granit, juhas, konsul, korsarz, poranek

Sr.pozne- Simone, yarden

Wysokie:

Wczesne-malinowy, piko, pokusa

Sr. Wczesne- faworyt, malinowy retro, malinowy warszawski, złoty ożarowski

Sr.pozne- adonis, malinowy Henryka, malinowy olbrzym
*najwięcej suchej masy zawiera: skorupa 98%à żółtko 50%
-jakie warzywa mają łodygę mięsistą
-w jakiej dojrzałości zbiera się dynie na konserwy -fizjologiczna
-w jakiej dojrzałości zbiera się dynie do przetwórstwa -fizjologiczna
* Co decyduje o zaliczeniu tkanki mięsnej do świeżej,
* Które spośród wymienionych odmian nie należą do rodziny chenoopodiaceae –komosowate (burak ćwikłowy, burak liściowy, szpinak zwyczajny)
* Które spośród wymienionych odmian marchwi uważa się za odmiany średnio późne (afro, antares, broker, finta, jawa, korund, lenka, nantejska, polka)

* Ziarniaki zbóż zawierają najwięcej- węglowodany (skrobia
* Które z poniższych metod nie stwierdzimy świeżości jaja kurzego
* Cechy kulinarne ziemniaka pozwalają podzielić go na:

A-sałatkowy, B-wszechstronnie użytkowy, C- mączysty, D- bardzo mączysty, AB, BC
* Do warzyw rzepowatych możemy zaliczyć –rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, brukiew
* Na jaki zbiór przeznaczone są odmiany średnio wczesne buraka ćwikłowego –korzeni
* na ocenę jakości zwietrz rzeźnych wpływają 2 metody:
* do warzyw z rodziny solanecee zaliczamy – psiankowate(pomidor, papryka, oberżyna, ziemniak wczesny)
* który zestaw przedstawia skład chemiczny jaja
* owoce ze względu na budowę dzielimy na ziarnkowe, pestkowe, jagodowe, orzechy
* które warzywa wytwarzają fitocydy- działanie antybiotyczne (cebuli, czosnku, gorczyca, kolendra, rozmaryn, macierzanka, porze, chrzanie, rzodkwi)
* do warzyw cebulowych zaliczamy- cebula zwyczajna, czosnek, por, szczypiorek
* który rodzaj tkanki mięsnej jest najlepszy di spożycia
* które białko nie występuje w mleku –jest kazeina, laktoalbumina, laktoglobulina, immunoglobuliny, albumina surowicy krwi
* gdzie następuje rozkład celulozy
* wymienić typy użytkowe kur – nieśny lekki, nieśny średniociężki (ogólnoużytkowy), ciężki (mięsny)+kury bojowce i kury ozdobne
* co to są flawonoidy –jedna z grup polifenoli będących drugorzędowymi metabolitami roślinnymi. Pełnia role barwnikow. Witamina P
* od czego zależy grubość skorupy jaja –typ użytkowy, rasa, żywienie
* gdzie występuje kapsaicyna –papryka
* która grupa warzyw zawiera najwięcej witaminy C –kapustne i jagodowe
* irga to odmiana ziemniaka(chodzi o rodzaj odmiany) średnio wczesna typ B

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin