Paszteciki z kapusta i grzybami20-25 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.Ciasto drozdzowe:500 g maki,15 g drozdzy,5 g cukru,250 ml wody lib mleka,sol.Farsz:500 g kwaszonej kapusty,50 g suszonych grzybow,1 duza cebula,1,5 lyzki masla,1 lyzka maki,40 g zoltego sera,sol, pieprz, kminek,jajo do smarowania ciasta,tluszcz do smarowania formy.1. Grzyby umyc, namoczyc na 12 godz. Ugotowac w tej samej wodzie.2. Make przesiac do miski. Drozdze rozetrzec z cukrem w garnuszku dodajac 2lyzki cieplego mleka. W mace zrobic zaglebienie, wlac plyn, zarobic rozczyngestosci smietany, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy objetoscrozczynu zwiekszy sie 2 razy, dodac sol i reszte cieplej wody lub mleka. Zagniesc ciasto. Wyrabiac az zacznie odstawac od reki i ukaza sie pecherzykipowietrza. Odstawic w cieple miejsce na 1,5 godz.3. Kapuste pokroic drobno, zalac wywarem z grzybow, ugotowac.4. Cebule obrac, posiekac, podsmazyc na rozgrzanym masle, oproszyc maka. Ugotowane grzyby posiekac, kminek zemlec. Kapuste wymieszac z grzybami, cebula,przyprawic sola, pieprzem i kminkiem.5. Wyrosniete ciasto rozwalkowac na prostokat grubosci 0,5 cm, pokroic w pasyszerokoswci 10 cm. Na srodku kazdego pasa ulozyc waleczek farszu, brzeg ciasta zawinac w ten sposob, by spod wystawal na 1 cm. Pokroic ukosnie na kawalki dlugosci 4 cm. Paszteciki posmarowac rozmaconym jajem, posypac utartymserem.6. Blache posmarowac tluszczem, ulozyc paszteciki, wstawic do ogrzanego dotemp. 220żC. piekarnika. Piec ok. 20-30 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 92.
akas