Gulasz po szwajcarsku60 dag sznyclówki cielęcej,30 dag pieczarek,1/2 szklanki białego wytrawnego wina,1 niepełna szklanka śmietany,1 cebula /10 dag/,1 łyżka masła1 łyżka mąki,4 łyżki oleju,sól pieprz Mięso umyć, osączyć, pokroić na cienkie, małe płatki i lekko posolić. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić. Mąkę utrzeć z masłem. Na patelni rozgarzać olej. Usmażyć mięso na rumiano. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę dodać pieczarki i smażyć ok. 7 minut.Następnie wlać wino i śmietanę, dodać mąkę z masłem i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut. Następnie włożyć mięso i sos do miski i jeszcze raz zagotować. Gulasz podawać z ziemniakami albo ryżem oraz zieloną sałatą.
akas