Eskalopki cielecePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.400 g cieleciny z udzca,100 g masla,1 lyzka oliwy,3 lyzki maki,100 ml bialego wina,2 lyzki soku cytrynowego,sol, pieprz,1 papryka i 1 cytryna do przybrania.1. Mieso umyc, pokroic w poprzek wlokien na bardzo cienkie plastry (ok. 5 mmgrubosci). Osuszyc, nie rozbijac. Posypac sola, pieprzem i maka.2. Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla i oliwe. Ulozyc eskalopki tak, by calapowierzchnia patelni byla zakryta. Smazyc na srednim ogniu po 2-3 min z kazdej strony. Zdjac z patelni i trzymac w cieple.3. Na patelnie wlac wino i sok cytrynowy. Zagotowac, odparowac do 1/2 objetosci. Wlozyc pozostale maslo i wymieszac sos.4. Ulozyc eskalopki na ogrzanym polmisku, polac sosem, przybrac plasterkami cytryny i od razu podawac.5. Mozna rowniez polac eskalopki sosem bearnenskim lub usmazyc z plasterkamibekonu. Wtedy na patelnie wlac wino, wymieszac z pozostalym tluszczem, zagotowac i polac eskalopki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 68.
akas